Nvidia heeft zijn programmeerbare grafische chips (gpu's) gevat in een speciaal systeem waarbij de gpu's dienst doen als rekenmonsters. Deze 'persoonlijke supercomputer' heet Tesla en is verkrijgbaar voor nog geen tienduizend dollar.
Wie wil er nou niet een eigen supercomputer op of onder zijn bureau? Ok, niet een reguliere want dat maakt zo'n herrie, geeft zo'n hitte af, en heeft nog wat nadelen voor persoonlijk gebruik. De kracht van een super in een compact formaat, liefst nog met een aparte nieuwe technologie, da's voor de techneut toch beter dan een Hummer?
Nvidia wil die behoefte, maar ook die van de serieuze gebruiker van rekenkracht, vervullen met zijn nieuwe Tesla-supercomputer. Dat rekenmonster is uitgerust met de grafische processoren (gpu's) van die chipproducent. Die grafische elektronica heeft echter geen video-uitgangen ,maar is alleen intern aangesloten op de systeembus.
GPU en CPU
De gpu's dienen namelijk puur voor berekeningen, aangestuurd via Cuda (compute unified device architecture). Die programmeertools maken het mogelijk gpu's in te zetten voor andere, meer algemene rekentaken dan alleen beeldbewerkingen en -weergave. Zo is het mogelijk de rekenkracht van een reguliere cpu (central processing unit) aan te vullen met die van de snelle, complexe gpu's. Dit kan sommige rekenklussen aanzienlijk versnellen.
Deze 'desktop-super' is uitgerust met vier stuks van Nvidia's C1060-rekenkaarten waarmee het in totaal 960 processorcores heeft die een prestatieniveau halen van vier teraflops (vierduizend miljard zwevende komma berekeningen per seconde). Chipproducent AMD, die enige tijd terug Nvidia-concurrent Ati heeft overgenomen, biedt ook grafische chips als rekenmodules waarbij één dualcore Radeon4870-kaart 2,4 teraflops haalt.
Niet in de top500
Nvidia's Tesla haalt de vier teraflops met slechts vier gpu-kaarten. Dat betreft overigens single precision-berekeningen. De wereldwijde ranglijst van supercomputers top500.org telt alleen double precision-berekeningen. Nvidia's Tesla haalt voor dat type berekeningen 'maar' tachtig gigaflops.
Daarmee komt het bij lange niet binnen in de top500, maar het is toch flink wat voor een desktopsysteem. Nvidia heeft voor dit systeem samengewerkt met supercomputerspecialist Cray, die zelf een desktopsuper aanbiedt; eentje die de speciale hpc-uitvoering (high performance computing) van Windows draait.