Het platform ECP.NL gaat zich bezighouden met vragen over veilig internet, privacyvraagstukken, zeggenschap over informatie, digitale ongeletterdheid en de grenzen tussen online- en offlinewerkelijkheid. Dat blijkt uit een jaarboek dat werd gepresenteerd op het jubileumcongres.
"We gaan een nieuwe fase in met ict. De technologie is er. Nu gaan we ons richten op de waarden en normen van de informatiesamenleving." Dit vertelt voorzitter Roger van Boxtel van het platform voor eNederland ECP.NL op een congres dat op 20 november 2008 werd gehouden in verband met het tienjarig bestaan van platform.
De komende tien jaar wil ECP.NL zich bezighouden met vragen over veilig internet, privacyvraagstukken, zeggenschap over informatie, digitale ongeletterdheid en de grenzen tussen online- en offlinewerkelijkheid. Over deze kwesties schreef het platform het jaarboek 'ICT en samenleving 2008/2009, Omzien naar de toekomst', dat op de bijeenkomst werd gepresenteerd.
Effect van digitalisering
Volgens Valerie Frissen, die het jaarboek samenstelde, is dit de fase ‘die er echt toe gaat doen'. Ze haalde de water- en diamantparadox aan: naarmate het belang van een bepaald product toeneemt, neemt de waarde af.
"Internet is doorgedrongen tot in alle lagen van de bevolking", aldus Frissen. "Het is een onontbeeriljk iets geworden, zoals water. Alleen is het effect van die digitalisering nog onduidelijk. Dat gaat om morele en politieke keuzes." In het boek, in de wandelgangen al ‘professoreneditie' genoemd, komen hoogleraren en wetenschappers uit verschillende disciplines aan het woord over de informatiemaatschappij.
Revolutie
Intussen vindt bij de overheid een stille revolutie plaats, zegt Mark Frequin, directeur-generaal Energie en Telecom bij het Ministerie van Economische Zaken. "Een revolutie van ongekende grootte." De overheid wil betere diensten verlenen en verbindt die diensten daarom. Voorbeelden zijn een digitaal volgsysteem van asbest, e-herkenning zoals DigiD dat al voor burgers beschikbaar is, maar ook door bedrijven ingezet moet kunnen worden.
Een ander voorbeeld is de veiligheid rond het Elektronisch Patiëntdossier (epd). Frequin: "Als je bewusteloos op straat ligt, moet dan iemand in je epd kunnen kijken?" Ook het project DigiVaardig noemde Frequin. Een project dat mkb'ers, laagopgeleiden, ouderen en allochtonen digitaal vaardig moet maken. "Mogelijke winst: sociaal en economisch". Activiteiten hiervoor zijn een DQ-test (digitale iq-test) en online-educatie.