Koeling is met voorsprong de grootste energieverbruiker – en daarmee kostenpost – voor datacenters en serverruimtes. Dit stelt een onderzoeksinstituut van de Europese Unie in de nieuwe gedragscode voor datacenters.
Het stroomverbruik van datacenters en serverruimtes bestaat voor het grootste deel uit koeling. Maar liefst 63 procent van de energie gaat op aan het koelen van de apparatuur. De ict zelf is goed voor maar 33 procent van de stroom in een datacenter. Dit stelt het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Unie in de nieuwe gedragscode voor datacenters. Daarin biedt het richtlijnen, tips en best practices voor energiebesparing.
Die gratis te downloaden gedragscode is mede gebaseerd op de Datacenter Infrastructure Efficiency-richtlijnen van het Green Grid-consortium. Dat samenwerkingsverband van leveranciers, waaronder ook ict-bedrijven, pleit al geruime tijd voor meer energiebesparende maatregelen. Het Green Grid steunt de EU-gedragscode dan ook volledig en draagt de daarin vervatte maatregelen dan ook uit.
Duurder
Energiebesparing dient niet alleen maar voor milieubewustzijn en maatschappelijk ondernemen. De stijgende prijs voor energie zorgt er namelijk voor dat koeling niet alleen het meeste verbruikt, maar ook het meeste kost. De EU-gedragscode is gericht op energiebesparing, maar dat kan dus ook kosten besparen. Een eenvoudige, eerste stap is dan ook het verhogen van de temperatuur in de serverruimtes, stelt de EU. Datacenters kunnen best wat warmer zijn dan de 22 graden die nu het gemiddelde is.
Webcast datacenters
Computable heeft op 12 december een live webcast over het datacenter van de toekomst. Het datacenter staat anno 2008 onder toenemende druk. Oude ontwerpen kunnen nieuwe systemen en nieuwe vereisten niet goed huisvesten. De stijgende prijs van energie en de trend van ‘green ict' leggen nieuwe eisen op. Waar gaat het datacenter heen? De webcast van 12 december verkent de opties: verbouw of nieuwbouw, zelf doen of uitbesteden, hoe verzorg je kosteneffectieve uitwijk en recovery?
Als de gegevens die niet vaak benaderd worden op optische jukeboxen gearchiveerd worden, bespaart men niet alleen 80% van de energie voor opslag maar ook nog eens energie voor de koeling. Want optische jukeboxen hebben geen koeling nodig.
Daarom zijn ze zelfs door de Duitse TuV voor energiezuinig en veilig archiveren gecertificeerd.
En voor de rest: warmte-kracht-koppeling?
Al eens gekeken naar KyotoCooling? http://www.uptimetechnology.nl/index-2.html zie 2006 09 06 – Octrooi : Perfecte en duurzame ICT koeling.
In tegenstelling tot wat de fabrikanten van conventionele koeling propageren kan door toepassing van gescheiden warme en koude lucht en een Kyotocel op basis van een warmtewiel het energieverbruik worden teruggebracht van ca. 0,8:1 tot 0,1:1. Dit betekent dat minder dan 100 watt nodig is voor koeling en andere functies in het datacenter op elke 1KW geinstalleerd serververmogen.