Een besturingssysteem is de communicatielaag die ervoor zorgt dat toepassingen parallel kunnen draaien en dat hardwarebronnen worden verdeeld en efficiënt benut.
Wat is dat?
Een besturingssysteem is de communicatielaag die ervoor zorgt dat toepassingen parallel kunnen draaien en dat hardwarebronnen worden verdeeld en efficiënt benut. Vroeger draaide dat besturingssysteem op een pc of een server. In de toekomst draait het binnen de browser, of als gevirtualiseerde laag over een verzameling hardwarebronnen.
Wat zijn de trends?
Het ecosysteem van besturingssystemen verarmt. Het mainframe staat op uitsterven. Alleen IBM levert ze nog. Hitachi, Unisys en Fujtisu zijn gestopt en daarmee verdwijnen ook de besturingssystemen voor deze alternatieve mainframes. OS/2 wordt kunstmatig in leven gehouden: een netwerk van Russische programmeurs zorgt ervoor dat er nieuwe drivers komen voor de bevroren kern van dit besturingssysteem dat begin jaren negentig op zijn populairst was. Unix verliest terrein aan Linux, dat geschikter blijkt voor zware toepassingen dan vroeger werd gedacht. Windows is de grote overwinnaar op de massamarkt. Linux is nog niet zover, maar wat niet is kan komen.
De algemeen directeur van Red Hat, Jim Whitehurst, verwacht dat de kredietcrisis er voor zal zorgen dat open source software terrein wint ten koste van closed source software: "Ik heb een aantal gesprekken gehad met cio's die zeiden ‘we gebruiken alleen Microsoft-software en totaal geen open source. Maar we staan nu al onder druk om onze kosten te verlagen."
Welke oplossingen zijn er?
Het virtualisatieplatform is het serverbesturingssysteem van de toekomst. Althans, zo zou VMware het graag zien. Microsoft vreest met grote vreze dat de leverancier van virtualisatiesoftware gelijk heeft. Zijn hypervisor Hyper-V is nog maar net op de markt, maar de leverancier gaat die niet gebruiken in de aankomende cloud-uitvoering van Windows Server. Dat besturingssysteem, Windows Azure, krijgt een nieuwe hypervisor.
De browser is het client-besturingssysteem van de toekomst. Althans, zo zou Google het graag zien. Begin september kwam de zoekgigant met een gratis open source browser die speciaal ontwikkeld is voor het draaien van applicaties binnen de browser. Chrome bevat volgens Google eigenschappen die een besturingssysteem ook heeft: zo is het mogelijk ‘onder de motorkap te kijken' via een tool die laat zien hoeveel processor- en geheugencapaciteit elke tab opslokt. De belangen van Google zijn duidelijk: het bedrijf hoopt Windows overbodig te maken door de applicatielaag naar de browser te halen. Google Apps vormt onderdeel van die strategie. Maar wil Google deze slag echt winnen, dan moet de browser krachtig genoeg zijn. Google hoopt dan ook dat de open broncode van deze innovatieve browser zijn weg vindt binnen andere browsers, liefst ook van Microsoft. Microsoft neemt het zekere voor het onzekere en gaat Office in de toekomst ook online beschikbaar stellen. Office Web Applications komt tegelijk op de markt met Office 14. Ook open source kantoorpakket OpenOffice is inmiddels online beschikbaar.
De cloud is het alomvattende besturingssysteem van de toekomst. Althans, zo zou niet alleen Microsoft het graag zien, maar ook Google. Beide aanbieders stampen overal in de wereld datacenters uit de grond.
‘Utility computing' heeft zeker toekomst. Veel bedrijven staan te popelen om de deuren van hun datacenters te mogen sluiten. Die zijn duur in hardware, intensief in onderhoud en leveren minder flexibiliteit dan gewenst is. De ‘cloud' biedt die flexibiliteit wel. De prijs van de aanbiedingen van de concurrende ‘cloud providers' zal essentieel zijn.
Consultancy Guide 2009
Dit artikel is onderdeel van de Consultancy Guide 2008. Deze gids geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor consultants. Daarnaast bevat de gids de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, naar de ervaringen van ict'ers met consultants. De Consultancy Guide 2008 verschijnt op 19 december 2008 in druk.
Wie geven hierover advies?
We schakelden de experts van Mazars Berenschot in om de veertig grootste Nederlandse adviesbedrijven voor ons te selecteren. We vroegen al deze bedrijven over welke deelgebieden zij adviseren. Hieronder zie je wie adviseert over besturingssystemen.
Accenture
Atos Origin Nederland
Bull Nederland
CapGemini (Sogeti)
Sogeti
Centric
Ciber Nederland
Deloitte Consulting
Electronic Data Systems (EDS) International
Fujitsu Services
Gartner Nederland
Getronics PinkRoccade
Hewlett-Packard The Hague
IBM Nederland
Imtech ICT
Inter Access Groep
LogicaCMG Nederland
Microsoft
Oracle Nederland
Ordina
Pecoma Informatica
SAP Nederland
Simac Techniek
Sylis Nederland Holding
Tata Consultancy Services Netherlands
Unisys Nederland
VX Company IT Services
“De belangen van Google zijn duidelijk: het bedrijf hoopt Windows overbodig te maken door de applicatielaag naar de browser te halen. Google Apps vormt onderdeel van die strategie.”
Das nou net zoiets als jou een auto verkopen, alleen halen ze de motor eruit 😉 Oh ja en als je lief bent, opzit en pootjes geeft (of je licenties op tijd betaald) en ALLEEN MAAR GOOGLE APPS draait, dan mag je – je eigen motor – zelf ook nog even even gebruiken. Dit is mijn ogen de ideale manier om mensen totaal afhankelijk van je te maken als Google en Microsoft zijnde.
“De cloud is het alomvattende besturingssysteem van de toekomst.”
Wat mij betreft… mooi niet..
Doe mij maar VMware als operating system en dan kijk ik zelf wel met welke “operating system softwarelaag” ik mijn programma’s aan de praat ga krijgen.
Wie weet gaat VMWare straks zelf native VMware applicaties schrijven, die geen ander OS meer nodig hebben 😉 Scheelt ook een hoop snelheid wegens het ontbreken van alle overbodig geworden tussenliggende “besturings – systeem – software – lagen”.
Mijn computer in een cloud.. now way…
Mijn hardware is en blijft van mezelf en ook mijn operating system.
“De browser is het client-besturingssysteem van de toekomst.”
En waar draait een browser op? Juist, een besturingssysteem.
Veel bedrijven zijn (terecht) huiverig om hun hebben en houden in de cloud te storten bij Google of Microsoft. Dus een grote vaart zal het niet lopen.
Er zijn genoeg Datacenters in Nederland die betere deals bieden. Je server onder je eigen beheer in een vestiging waar ze je graag een rondleiding geven en persoonlijke support met een ‘gezicht’.
Bij Google en Microsoft beland je bij problemen waarschijnlijk als een nummer in een wachtrij die vervolgens via email door een stel Indi?rs beantwoord wordt, na een paar dagen. No thanks.
Besturingssystemen blijven. Het zou daarnaast jammer zijn als we nu ineens alles in de Cloud zouden doen, net nu Linux en Apple terrein aan het winnen zijn. Juist deze ontwikkelingen zorgen voor druk bij alle partijen om beter te presteren en met spannendere zaken op de proppen te komen, voor een betere prijs.