De faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente start in januari met de postacademische opleiding Risico Management. De nieuwe opleiding gaat in op manieren om risico's te signaleren en beheersbaar te houden, waaronder risico's op ict-gebied.
De faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente heeft een nieuwe postacademische opleiding ontwikkeld, gericht op ‘risicomanagers'. De opleiding gaat in op het beheersen van risico's op alle gebieden, waaronder ook ict-risicomanagement.
"Met de opleiding richten wij ons op organisaties in de publieke en private sector", vertelt programmamanager Hans van den Berg. "Wij gaan tijdens de opleiding in op het risicomanagement dat zou moeten plaatsvinden binnen organisaties."
De opleiding is praktijkgericht. De verzakkingen bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, de financiële crisis en maatregelen tegen het risico van overstromingen zijn actuele thema's die aan bod komen. Van den Berg: "In het eerste jaar zal er vooral ingegaan worden op generiek risicomanagement: daar zullen zeker ook ict-voorbeelden in voorkomen. Ik kan me zo voorstellen dat we de Belastingdienst als case behandelen."
Architectuur
"Na het generieke deel worden binnen het curriculum negen bijzondere thema's behandeld. Eén van die thema's is ict. Risico's rondom ict gaan verder dan beveiliging alleen. Binnen de Universiteit Twente wordt veel onderzoek gedaan, dus dat zal ook in de opleiding terugkomen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld risicomanagement ten aanzien van de inrichting van de ict-architectuur."
Ook praktijkinbreng is heel belangrijk. Onder andere Professor mr. Pieter van Vollenhoven, van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en Geert Haisma, directeur van het Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement (NAR) gaan als gastdocenten in op het beoordelen, beheersen en behandelen van risico's.
Weer een universitaire studie tot Jomanda. Hoera!