Net als in het tweede kwartaal van 2008 is het aantal overnames op de Nederlandse ict-markt in het derde kwartaal hoog te noemen. De effecten van de kredietcrisis zijn nog niet breed merkbaar geweest. Vooral kleinere bedrijven lieten zich gelden. Dit blijkt uit gegevens van Mazars Berenschot Corporate Finance.
Mazars Berenschot Corporate Finance, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in fusies en overnames, telt 34 transacties in het derde kwartaal van 2008. In het tweede kwartaal lag het aantal acquisities op dertig; in het eerste kwartaal op 32. "Een mooie lijst", constateert Rein van Erp, adviseur van Mazars Berenschot. Toch denkt hij dat de onrust op de financiële markt wel degelijk invloed heeft gehad, hoewel het aantal transacties dus een stijgende lijn vertoont en de effecten van de kredietcrisis niet openlijk zichtbaar zijn. "Sommige deals hadden al een periode eerder kunnen vallen. Hun doorlooptijd is langer uitgevallen als gevolg van de financiële onrust."
Een voorbeeld hiervan is de verkoop van het onderdeel Getronics Business Application Services (BAS) aan Capgemini. Het verkoopproces ging minder snel dan verwacht. Dat geldt eveneens voor de tak ‘overheid en zorg' van Getronics waarvoor moedermaatschappij KPN ook een koper zoekt. "Maar," tekent Van Erp aan, "KPN heeft geen haast. Het is een strategiebeslissing om beide goeddraaiende activiteiten af te stoten. Er zit geen dwingende noodzaak achter."
Buy low, sell high
Hij wijst er verder op dat een aantal overnames is afgeblazen. Qurius stelde bijvoorbeeld de inlijving van het Spaanse Bindar uit en Dvrg (voorheen De Vries Robbé Groep) zag de verkoop van zijn dochteronderneming Shops At Work stranden. Van Erp voorziet echter pas in het laatste kwartaal, maar vooral in het eerste kwartaal van 2009 zichtbare effecten van de kredietcrisis. Dan zal het aantal acquisities naar verwachting dalen. Dit hangt ook af van het gedrag van participatiemaatschappijen. Die hebben nog geld, maar hebben zich de afgelopen maanden rustiger gehouden. "Buy low, sell high is niet voor niets een gevleugelde uitspraak."
Aan het derde kwartaal van 2008 valt verder op dat het overgrote deel van de acquisities kleinschalig is. Collega-adviseur Ramon Schuitevoerder van Mazars Berenschot telt slechts zes grotere overnames: naast Capgemini/Getronics BAS zijn dat Detron/Kender Thijssen, Wolters Kluwer/Addison Software & Service, Konika Minolta/Kopieersystemen Nederland, Ordina/E-chain Management en Concordia Fund/Tele'Train. "Het speelveld van overnames was in het derde kwartaal breed: hardware, software, services en een enkele telecomovername."
Bedrijven proberen via kleine overnames hun meerwaarde te vergroten. Zo viel de acquisitie van Logica in het oog. De automatiseerder kocht Symbioo, een kleine, gespecialiseerde speler op het gebied van Microsoft-software voor customer relationship management. Schuitevoerder: "Wellicht wil Logica eerst aftasten of het zich op deze markt kan manifesteren. Dan kun je beter wat tooling en kennis inkopen en dit met eigen middelen groter maken, dan een grote onderneming overnemen met de nodige integratieaspecten. Eerst lopen, dan rennen is vaak een uitgangspunt bij het betreden van nieuwe markten."
Nichepartijen
Daarnaast kozen diverse kleinere partijen in het derde kwartaal ervoor de krachten te bundelen en zo sterker te staan in een onzekere markt. De samensmeltingen van de webdienstverleners Pins en Appcare, de detacheerders Antares en Match4 en de Exact-dealers De Computerwacht en Ditt zijn hier goede voorbeelden van.
Bovendien zoeken toonaangevende nichespecialisten naar manieren om hun positie in een gespecialiseerde markt te verstevigen. Zo'n bedrijf is Nocore Group uit Uden, een automatiseerder voor bedrijven uit onder andere de uitzend- en schoonmaakbranches. Dat kocht binnen korte tijd Intersoft en Clearview (beide leveren software aan schoonmaakbedrijven).
De meest kooplustige automatiseerder is Imtech. Die onderneming pleegde maar liefst vier overnames in de periode juli-september: één in Duitsland en drie in België. Imtech is vastbesloten een pan-Europese speler te worden en heeft vanaf 2007 in totaal al tien acquisities op zijn naam staan (in het vierde kwartaal kocht Imtech nog de Duitse SAP-dienstverlener Neo). Van Erp heeft nog wel een algemene tip met betrekking tot buitenlandse aankopen. "Zorg altijd dat je lokale managers benoemt. Die hebben een netwerk, kennen de cultuur en spreken de taal. Neem Belgische overnames; die worden nog steeds onderschat. Slechts een minderheid van grensoverschrijdende overnames wordt een succes. Cultuurverschillen maken het zakendoen lastig."