Financiële resultaten zijn onmiskenbaar belangrijk voor de kracht van een bedrijf. De resultaten op de balans bepalen dan ook voor een deel de positie van een onderneming in de Computable 100. Als je niet alleen naar omzet of winst kijkt, blijkt dat opvallende, relatief onbekende namen de lijst domineren. De 100 financieel krachtigste ict-bedrijven van Nederland.
Gaat de strijd om de financieel krachtigste ict-dienstverlener in Nederland tussen HP en IBM? Of misschien tussen Atos Origin en Capgemini? Geen van tweeën is het geval. De grootste spelers in de wereld zijn natuurlijk niet automatisch de nummer 1 en 2 van Nederland. Kijken we naar de belangrijkste ict-dienstverleners in eigen land, dan zouden de twee grote detacherings- en consultancybedrijven inderdaad in de top van de lijst staan. Wij hebben bij de financiële slagkracht echter niet alleen naar de omzetcijfers gekeken. Net als vorig jaar schakelde Computable de vooraanstaande adviesorganisatie Mazars Berenschot Corporate Finance in om de financiële posities van ict-bedrijven in Nederland op een rij te zetten. Ramon Schuitevoerder, analist bij Mazars Berenschot, geeft een toelichting bij de selectie van bedrijven en de totstandkoming van de top 100 van financieel krachtigste ondernemingen.
"Wat is een ict-organisatie en wat niet? Vorig jaar hebben we een groot aantal ondernemingen tegen het licht gehouden om tot een selectie van pure ict-bedrijven te komen. Verschillende organisaties die voorheen een plek in de Computable 100 hadden, zoals Philips, vielen toen af", aldus Schuitevoerder. De selectie blijft een lastige zaak. Nokia maakt vooral mobiele telefoons en komt nu niet in aanmerking als ict-organisatie, maar het bedrijf profileert zich steeds meer als internetonderneming. Misschien zou het daardoor in de toekomst weer wel een plek in de lijst verdienen. "Zo zien we dat Philips vorig jaar niet in de lijst voorkwam omdat er geen financiële cijfers van alleen de ict-activiteiten beschikbaar waren. Nu kunnen ict-onderdelen die ooit van Philips waren wel in de lijst terechtkomen: NXP heeft nu een plaats in de Computable 100." Waarom een groot consultancy- en accountantsbedrijf als Deloitte dan wel in aanmerking kwam voor een positie in de Computable 100? "Deloitte heeft aparte cijfers van de consultancy-activiteiten gedeponeerd. Die zijn voornamelijk op ict gericht, vandaar dat ze kunnen worden meegenomen. Ook Gartner heeft in Nederland vooral ict-consultancy, zoals uit hun jaarverslag blijkt."
Ook dit jaar heeft de ict-wereld weer met fusies en overnames te maken gehad. Voor de lijst heeft dat geen directe gevolgen gehad. Getronics wordt nog apart genoemd en niet als onderdeel van KPN. Cognos werd door IBM ingelijfd, maar heeft ook nog een aparte notering. Anders is dat voor bedrijven die al eerder werden overgenomen. Ook als ze nog altijd apart als label worden gevoerd. Daarom worden Sogeti (Capgemini) en Telfort (KPN) niet als aparte organisaties gezien. Schuitevoerder: "Deze cijfers zijn afzonderlijk wel beschikbaar, maar ze zijn geconsolideerd. Het gaat immers om één bedrijf."
Zuiver
Verschillende bedrijven hebben zich met hun financiële gegevens bij Computable of bij Mazars Berenschot aangemeld. Daarnaast is uitsluitend gebruikgemaakt van de meest recente gegevens uit openbare bronnen, zoals gegevens van de Kamer van Koophandel, jaarverslagen en verschillende financiële databases. Indien er geen specifieke Nederlandse cijfers beschikbaar waren, is gebruikgemaakt van de Benelux-cijfers. Waren die er niet, dan werden Europese resultaten gebruikt. Ramon Schuitevoerder: "Je moet zuiver zijn. Als de gegevens niet te controleren zijn in openbare bronnen, is het niet eerlijk een organisatie in de lijst op te nemen, ook al zijn er wel balansgegevens beschikbaar." In het kader ‘Berekening' leest u hoe de lijst van financieel krachtigste bedrijven precies is samengesteld. Ramon Schuitevoerder legt uit waarom niet alleen voor de winst of voor de omzet per werknemer is gekozen. "Alleen de winst geeft geen volledig inzicht. Ook de omzet per werknemer geeft een wat vertekend beeld. Consultancybedrijven hebben vaak minder mensen in dienst dan servicebedrijven. Als je de omzet per werknemer echter niet mee zou rekenen, zouden dienstverleners echter juist weer in het voordeel zijn."
Opvalllende toppers
De lijst van financieel krachtigste bedrijven wordt niet door een van de ‘grote jongens' aangevoerd. De Vanenburg Group is een relatief onbekende. Deze participatiemaatschappij van Jan Baan is hoofdzakelijk actief op het gebied van software en heeft in het meest recente boekjaar (2006) goede resultaten gerealiseerd, zowel wat betreft winstgevendheid als qua solvabiliteit. Cordys, een onderdeel van Vanenburg Group, maakt als losse entiteit nog geen winst, maar laat volgens Ramon Schuitevoerder al wel een sterke balans zien in dat jaar.
Chipsoft, de nummer 1 van vorig jaar, houdt dit jaar goed stand, al moet het één plaats prijsgeven. De top 5 wordt compleet gemaakt door AFAS Holding, Google Nederland en ADP Nederland. ‘s Lands trots TomTom doet het met een zesde plaats in de financiële rangorde ook lang niet slecht. Dat niet alleen naar de omzet- of winstcijfers is gekeken, is vooral nadelig voor de grote ict-dienstverleners. Microsoft doet het met een 29e plaats nog niet eens zo slecht. Capgemini staat op de 44e plaats en dus nog net in de bovenste helft van de top 50. Atos Origin (plaats 62), KPN (80) en IBM (92) doen het een stuk minder goed in deze top 100. HP haalt deze eindlijst niet. De grote namen moeten het in de uiteindelijke Computable 100 vooral hebben van hun naamsbekendheid en, daarmee samenhangend, hun imago.
Berekening
De berekening van de financieel krachtigste bedrijven is gebaseerd op drie factoren. De winstgevendheid van een bedrijf (bedrijfsresultaat gedeeld door de omzet), de solvabiliteit (verhouding tussen eigen en vreemd vermogen) en de omzet per werknemer. Omdat de omzet per werknemer, in tegenstelling tot de andere twee factoren, geen percentage is, werd bij deze factor de score van een bedrijf gedeeld door de score van het bedrijf met de hoogste winst per werknemer. Dit getal werd met honderd vermenigvuldigd, zodat ook een percentage ontstond (het bedrijf met de hoogste winst per werknemer staat op 100 procent). De eindscore is een weging van deze drie factoren, waarbij de winstgevendheid 40 procent van de eindscore uitmaakt, evenals de solvabiliteit. De winst per werknemer bepaalt voor 20 procent de eindscore. Een organisatie kan een negatieve eindscore behalen bij een negatieve winst (verlies). Ook de kredietwaardigheid van een bedrijf kan negatief zijn. Dit is het geval als een bedrijf na een aantal verliesjaren een negatief eigen vermogen krijgt.
Het is een slechte zaak dan Vanenburg nummer 1 staat ! Dit bedrijf heeft niet eens gerapporteerd over 2007. Er is nog nooit winst gemaakt. Jullie moeten de site van AME er eens op na slaan, er is dan maar 1 conclusie namelijk dat de plank volledig door Computable wordt mis geslagen !!!!