Het zal u niet zijn ontgaan: het is crisis. Althans, als je de media mag geloven dan is dat zo en als je de beurskoersen ziet, is het zeker zo. Maar is het wel crisis, of is de zoveelste luchtballon aan het leeglopen? Is het weer tijd voor gezond verstand? Gaan we gewoon weer nadenken voordat we geld op een spaarrekening zetten waarvan de rente hoger is dan de kans dat je je geld terugziet?
Zonder te knipperen met de ogen koopt Wouter Bos grote banken op of ondersteunt ze in ruil voor invloed. Karl Marx zou trots zijn geweest. Wouter Bos denkt er nu ook over om IJsland op te kopen, al was het alleen maar om tijdens grote voetbaltoernooien ons iets eenvoudiger te kwalificeren.
Maar hoe zit het met de ict-sector? Gaat die slachtoffer worden van de ‘crisis'? Moeten we medelijden gaan krijgen? Ik hoorde een ict-topman zeggen dat ook de ict-branche de gevolgen van de crisis gaat ervaren. Bedrijven gaan alleen nog maar investeren in ict als het strikt noodzakelijk is. Dat lijkt me altijd een goed uitgangspunt. Zijn er bedrijven die voor de lol investeren of gewoon een gokje wagen? Speltip 7: speel alleen met je eigen geld. Speltip 8: weet wanneer je moet stoppen.
Zelf doe ik niet mee aan die hele crisis. Ik heb mijn geld lekker veilig bij de Friesland Bank en de Friesland Bank doet niet aan risicovolle beleggingen. De enige risicovolle belegging die de Friesland Bank heeft, dat is een zilvervlootrekening bij de Rabobank.
“Maar hoe zit het met de ict-sector? Gaat die slachtoffer worden van de ?crisis’?”
Nou? Beantwoord die vraag dan in je artikel!
Ik mis wat diepgang. Het is niet even een investering in IT en klaar. Een doorgaand proces. Rond 2000 en millenniumprobleem een topperiode; erna de World Online-ellende met gebakken lucht en zeepbellen. Curves die soms tegelijk maar vaak apart toppen en dalen kennen.
Outsourcen voor een paar ton/euro minder is het IT-equivalent van sparen in IJsland. Iets meer resultaat en resultaatgerichte beloning; betekent meer risico’s nemen.
Mag hopen dat exorbitant dure externen tot het verleden behoren; een flink salaris mag, maar dat TE hopelijk niet langer.
Denk je nu echt dat de banken het zo slecht hebben?
Veel mensen begrijpen deze crisis niet..
Banken lenen geld uit, en dat geeft schuld, maar zij hoeven daarvoor maar voor 1/9 aan liquide middelen te bezitten. Kortom banken mogen zelf voor 8/9 in het rood staan. Zodoende mogen zij bij wet niet bestaand geld bijmaken, iedere keer als iemand geld aan ze vraagd..
Want geld (grotendeels uitgegeven in hyphoteken) is niets anders dan een schuldbewijs, bij een bank..
Diezelfde banken die nu ook nog eens voor miljarden gesteund gaan worden. Omdat anders het zo slecht zou gaan met de economie.
Wel ..Kijk eens nuchter om je heen, ’t lijkt hier geen 3e wereld land toch? Geld zit hier ook heel veel in bezit wat al lang afbetaald is, van wegen tot huizen.
Als het echt heel slecht ging zou Woutertje Bos beter de burgers kunnen gaan steunen met een miliardje of 5 via belasting teruggaaf of zo. Dan gaat geld rollen. Want al dat geld op die banken is ‘stilstaand’ geld.
Banken behoren niet de partijen te zijn die de economie draaiende houden, immers dat horen bedrijven te doen.
Van het bank kapitaal (wat voor 1/9 stilstaat) resteerd 8/9 wat ze slecht weten te beheren (van woeker polis, to hedgehunters, tot simpel slechte beleggingen in bv landmijnen etc >> wat de wereld economie destabiliseert)
Enfin over dat slechte beheer van die 8/9 worden ze nu beloont door de overheid.. Maar de overheid zijn wij(wij belasting betalers)
Er wordt ons wijsgemaakt dat ze wel tegen 8% terug betalen. Dat klinkt hoog.. pure onzin, inflatie over de langere termijn van ons geld dat is het. Immer banken creeeren er enkel weer meer virtueel schuld van (8/9)
Die schuld die zakt niet, nooit niet, da’s ’t probleem.
Crisis ?, me neus ’t is een georganiseerde coup, een spelletje tussen banken en overheden. Immers als ons geld minder waard wordt, krijgt de overheid meer vingers in de pap over al het ‘burgelijk’ bezit.
Als de overheid geld wil bijmaken moeten ze het gewoon zelf maken en dat niet aan de banken overlaten kortom die 8/9 regels afschaffen. Het geld kunnen ze uitgeven in projecten die zin hebben (geen betuwe lijenen enzo maar iets wat echt iets uithaalt). Bijvoorbeeld bij bouw van dijken. Of investering in alternatieven voor Shell, en gas (ons land investeerd nauwlijks in groene energie, zodat (de beste) geleerden op dat gebied naar het buitenland vertrekken.. Kortom een overheid zou beter moeten weten hoe ons geld werkt. Dat het huidige systeem niet kan zie bewijs: America.
Het verschil Nederland America?,
Wel wij zijn veel te goedglovig en gemideld begrijpt men hier minder goed de wetten der economie..
(zie bv de woekerpolissen, waar de politiek ook nies aan doet; die doen al langer handje klap met de banken).
Kortom burger wees gewaarschuwd.
Net als de schrijver van het artikel, verwacht ik ook reacties op taal, want enig besef van macro economie.
Kan ik niet verwachten. Maaja misschien gaan er wat ogen open, dat zou amusant zijn.
@Nico
Exact! Echt precies hetzelfde wat ik ook altijd gedacht heb:
“Zodoende mogen zij bij wet niet bestaand geld bijmaken, iedere keer als iemand geld aan ze vraagt..”
Het zijn eigenlijk een soort legale valsmuntdrukkers. Ze zorgen voor geldontwaarding, en stelen zo van ons allemaal. Ze hebben 100 euro van meneer A. Die honderd euro lenen ze aan meneer B. Zowel meneer A als meneer B hebben nu honderd euro. Er is ineens 100 euro meer geld. Dus, al het totale geld wat we samen hebben is, inflatie, ineens honderd euro minder waard. Dus de bank heeft 100 euro gejat van de gemeenschap. Legale criminaliteit, dat is het de hele bankwereld!
Ik ben ook niet zo van de spelling, dus bij voorbaat excuses.
Ik vind het schandalig wat voor financiele, virtuele markten de banken hebben gecreerd. Net een soort second-life maar dan spelen in de echte wereld, met banen en geld van echte mensen. Door al dat gespeculeer op die beurzen kunnen (gezonde) bedrijven faillieit gaan. Gespeculeer door bedrijven, personen, etc. die vaak geen enkele relatie hebben met het bedrijf, dienst of product.
Ik snap dat de beurs voor bedrijven een aantrekkelijke vorm van aantrekken van vermogen kan zijn maar waarom wordt daarbij zo veel invloed op bedrijf mee weggegeven.
Het is toch schandalig dat een gezond bedrijf met medewerkers en mooie producten en diensten naar de klote kan gaan vanwege speculeer.
Top punt het financiele product waarmee je kan speculeren of een bedrijf in waarde gaat dalen…
Ik vind dat de overheid veel meer (wettelijke) mogelijkheden moet creeren om bedrijven te beschermen voor dit gespeculeer.
Maar ja, misschien ligt de schuld en egoisme bij de personen die aan de hoofd van dit soort bedrijven.
Uiteindelijk si het natuurlijk een maatschappelijk probleem. De mentaliteit moet veranderen, niet alllen, ikke, ikke en de rest kan stikken.
Misschien is het wel eens goed dat het economisch minder gaat, misschien worden de verhoudingen weer wat beter tussen de mensen. Je hebt elkaar dan meer nodig.
“de Friesland Bank doet niet aan risicovolle beleggingen”
Zolang je ZELF geen inzage hebt gehad in de boeken van de Friesland Bank en zelf geen verstand hebt van beleggen, hoop je dus dat dit waar mag zijn 😉
Volgens mij kan “de crisis” ook een stimulans gaan worden voor de ict-sector. Dat mensen eens echt kritisch gaan kijken naar
– Welk werk er door computers gedaan word
– Welk werk er nog steeds (anno 2008) door mensen gedaan moet worden,
Omdat het werk, de werkflow, het beheer, het onderhoud, de communicatie, orderafhandeling nog steeds niet goed ge-automatiseerd is 🙂
Soms denk ik wel eens dat de ict industrie een soort van werkverschaffing is… Zoveel mogelijk systemen binnen een bedrijf bedenken die – door mensen van vlees en bloed – onderhouden moeten worden, beheerd moeten worden etc. ect. ect…
Voorbeeldje:
– Als je een grote (of kleine) (meta)directory infrastructuur heb , (en uiteraard een goed ontwerp) hoef je alle data maar 1x ergens op te slaan in je bedrijf, ondernemen, enterprise.
Voor de rest putten alle andere (bedrijfs) applicaties hun gegevens uit die ene data vijver. Makkelijk toch?
Kijk nu eens naar je eigen bedrijf en ga eens na hoeveel mens-kracht er nodig is om alle datavijver in je bedrijf up-to-date en gesynchroniseerd te houden 😉
I rest my case.