Algemeen directeur John Thompson van Symantec legt zijn functie neer en wordt opgevolgd door Enrique Salem. Volgens officiële verklaringen gaat het om een geplande pensioenering. De laatste tijd is de beurskoers van de security-leverancier echter flink gedaald.
Leverancier van beveiligingssoftware Symantec moet het binnenkort stellen zonder ceo John Thompson. Hij stapt op aan het einde van het lopende boekjaar, dat sluit in april 2009. De 59-jarige Amerikaan blijft nog wel aan als voorzitter van de raad van bestuur. Woordvoerders van het security-bedrijf verklaren dat het hier gaat om een pensioenering die al geruime tijd is gepland.
"Deze overgang staat al twee jaar in de steigers. Ik heb altijd al gedacht dat tien jaar als ceo lang genoeg is", meldt Thompson. Zijn opvolger is de 43-jarige Enrique Salem. Die huidige operationeel directeur (coo) is in 2004 in dienst gekomen bij Symantec, toen die mailbeveilgingsbedrijf BrightMail overnam. Daar gaf hij leiding aan. Salem is sinds januari dit jaar coo bij Symantec.
Vijfentwintig overnames
Toen Thompson in 1999 aantrad als algemeen directeur, had Symantec een jaaromzet van 593 miljoen dollar. Dat is nu bijna vertienvoudigd tot zes miljard. Gedurende die tien jaar heeft het bedrijf ruim vijfentwintig overnames gepleegd, waaronder BrightMail en onlangs nog MessageLabs, leverancier van security als online-dienst. De duurste aankoop betrof opslagleverancier Veritas. Daarvoor betaalde Symantec 13,5 miljard dollar in aandelen.
De aandelen van Symantec staan de laatste tijd echter onder druk. De beurskoers is de afgelopen maanden flink gedaald. Geruchten doen dan ook de ronde dat het opstappen van Thompson daaraan gerelateerd is. De kredietcrisis kan de leverancier van security-software klappen geven, zowel in de consumentenmarkt als in de zakelijke markt.
Thompson erkent dit: "Er is nooit een goede tijd om op te stappen. Salem moet leren te besturen en leiden in moeilijke tijden, dus waarom niet meteen nu?" De vertrekkend directeur zegt dat hij er nu nog even is om zijn opvolger bij te staan.
Kredietcrisis
De consumentenmarkt is gekenmerkt door steeds goedkopere pc's, waarbij beveiligingssoftware relatief duurder is geworden. Daarnaast is er concurrentie van gratis, basale beveiligingssoftware én van beveiligingsdiensten die internetproviders en telecombedrijven aanbieden. De zakelijke markt voelt ook financiële druk en bedrijven willen anders met hun security omgaan. Een meer overkoepelende beheeraanpak met preventieve werking geniet de voorkeur.
Symantec stort zich net als zijn concurrenten op die nieuwe ontwikkelingen en benadrukt ook het belang van goed, holistisch beheer van security. Volgens onderzoeksbureau Gartner lopen de leveranciers echter achter de praktijk aan en bieden hun producten te weinig voor te veel geld. De producenten van security-producten spreken dit tegen, maar bijvoorbeeld Trend Micro bevestigt dat alleen antivirus het geld eigenlijk niet waard is.
Bovendien staan de ict-budgetten onder druk, vooruitlopend op een eventuele bredere crisis dan de huidige kredietcrisis. In Nederland lijkt dit nog niet aan de orde, maar in de Verenigde Staten is er een hogere druk op de bestedingen, ook die aan ict. Onderzoeksbureau Forrester adviseert ict-managers dan ook dat zij security rationeler moeten indelen: naar prioriteit en deelgebieden.