Sun positioneert zichzelf voor het eerst primair als leverancier van open source software. Inkomsten moeten nog steeds voornamelijk komen uit hardware – maar dan via de achterdeur.
In het verleden verdiende Sun voornamelijk geld met de verkoop van hardware. Die zelfde hardware moet ook in de toekomst voor winst zorgen, maar dan als onderdeel van open source-appliances.
Een herstructurering van de software-tak moet volgens ceo Jonathan Schwartz ‘de levering van sleutelinnovaties aan ons open sourceplatform versnellen'. De nieuwe organisatorische structuur is een ‘erkenning van de belangrijke rol die software speelt in de groeistrategie van het bedrijf'.
Een voorbeeld van deze strategie is de ‘open storage'-lijn. Dat is opslagapparatuur waarop open source software is geïnstalleerd. Sun claimt dat zijn producten daardoor minder duur zijn en gebruikers meer flexibiliteit bieden.
Met deze strategiewijziging hoopt Sun hoopt te profiteren van de besparingsdrift die de economische crisis losmaakt bij bedrijven. Die zou er toe leiden dat meer bedrijven overstappen van ‘proprietary' op open source software.
Herstructurering
Sun bouwt al langer aan zijn open source-strategie. In januari 2008 kocht het bedrijf open source databasebedrijf MySQL voor één miljard dollar. In de herfst van 2006 maakte Sun een gedeelte van programmeertaal Java beschikbaar onder een open source licentie (GNU General License versie 2). In april 2008 werd alle code onder deze licentie vrijgegeven.
De huidige koerswijziging is echter drastischer. Sun herstructureert zijn softwareactiviteiten. In de divisie Application Platform Software worden de opensource-inspanningen gebundeld met Java, MySQL, GlassFish (de applicatieserver) en de identitymanagementproducten. Bij de tak Systems Platform worden de vitualisatie- en beheerproducten gevoegd, evenals het Solaris besturingssysteem. Versie 10 van die Unixvariant is sinds juni 2005 onder een open sourcelicentie beschikbaar.
Onder de naam Cloud computing & developer platforms gaat de onderneming werken aan de cloudcomputingproducten, de ontwikkelingsomgeving Netbeans en de producten van StarOffice KA (Suns uitvoering van kantoorpakket Open Office).
De komende tijd verdwijnen tussen de vijf- en zesduizend banen. Softwarebaas Rich Green heeft het bedrijf al verlaten.