De aankomende nieuwe ceo van Symantec gaat bezuinigen. Dit laat de nieuwe topman Enrique Salem nu alvast weten. Hij neemt in april pas de toppositie over van huidig ceo John Thompson.
De directeur van Symantec stapt op, wat volgens woordvoerders niet is gerelateerd aan het financiële presteren van het bedrijf of aan de beurskoers. Toch kondigt de opvolger van John Thompson nu al aan dat hij bezuinigingen gaat doorvoeren. Huidig coo Enrique Salem neemt in april de ceo-functie over.
De aankomende ceo zegt nu alvast dat hij de kosten van de security-leverancier gaat aanpakken. Het is nog niet bekend hoe hij dat gaat doen, of dat ook een reorganisatie inhoudt met eventueel ontslagen. Salem zegt wel dat hij meer wil halen uit de markten voor online-security en opslag. Voor dat laatste heeft Symantec in 2005 Veritas overgenomen. "Er zijn nog enorme markten die dit bedrijf betere groei kunnen opleveren", aldus de nieuwe ceo.
Moeilijke tijden
Opstappend directeur Thompson bevestigt dat de security-markt woelige tijden meemaakt, ook door de kredietcrsis. "Salem moet leren te besturen en leiden in moeilijke tijden, dus waarom niet meteen nu?" De leverancier van beveiligingssoftware heeft de financiële verwachtingen voor de nabije toekomst al wat naar beneden bijgesteld.
Symantec ziet zijn software in de consumentenmarkt relatief duur zijn in verhouding tot de steeds goedkopere pc's. Daarnaast is er concurrentie van gratis, basale beveiligingssoftware én van beveiligingsdiensten die internetproviders en telecombedrijven aanbieden. De zakelijke markt voelt ook financiële druk en bedrijven willen anders met hun security omgaan. Een meer overkoepelende beheeraanpak met preventieve werking geniet de voorkeur.
Beheer van security
Symantec stort zich net als zijn concurrenten op die nieuwe ontwikkelingen en benadrukt ook het belang van goed, holistisch beheer van security. Volgens onderzoeksbureau Gartner lopen de leveranciers echter achter de praktijk aan en bieden hun producten te weinig voor te veel geld. De producenten van security-producten spreken dit tegen, maar bijvoorbeeld Trend Micro bevestigt dat alleen antivirus het geld eigenlijk niet waard is.
Bovendien staan de ict-budgetten onder druk, vooruitlopend op een eventuele bredere crisis dan de huidige kredietcrisis. In Nederland lijkt dit nog niet aan de orde, maar in de Verenigde Staten is er een hogere druk op de bestedingen, ook die aan ict. Onderzoeksbureau Forrester adviseert ict-managers dan ook dat zij security rationeler moeten indelen: naar prioriteit en deelgebieden.