Babyboomers hebben andere werkmethoden dan twintigers. Hoe ziet een werkomgeving eruit die aan de wensen van alle generaties voldoet er uit en welke technologie moet daarvoor worden ingezet?
Voor het eerst werken vier verschillende generaties tegelijkertijd op dezelfde werkvloer: Babyboomers, generatie X, Y en Z. Dat deze generaties ook verschillende dingen verlangen van de werkomgeving en werkplek, blijkt tijdens de workshop Generations@work van kantoormeubilairfabrikant Steelcase en het innovatieprogramma Future Workspaces.
Ruim twintig personen van verschillende bedrijven en organisaties wonen de workshop bij. Allemaal met een eigen invalshoek. De één worstelt met een huisvestingsvraagstuk, de ander is in het algemeen geïnteresseerd in hoe verschillende generaties op werk met elkaar omgaan en de derde wil kennisoverdracht tussen ouderen en jongeren in zijn organisatie bevorderen. Ook de achtergronden van de deelnemers zijn heel divers. Een bouwkundig projectleider zit naast een IBM-consultant en de Vodafone-medewerkers die net een nieuw concept van werken hebben geïntroduceerd, zitten naast de facilitair manager van Siemens, die voorzichtig begint met het invoeren van ‘nieuwigheden'.
Multitasken
Dat generatieverschillen tussen de babyboomers en de jongste generatie invloed hebben op de manier van werken, maakt Annemieke Garskamp, werkplekdeskundige bij Steelcase, direct duidelijk. De manier waarop generaties met werken omgaan, verschilt nogal. De klassieke scheiding tussen werk en privé vervaagt steeds verder bij de jongere generatie.
De tweede spreker Marcel Bijlsma, programmamanager van het Future Workspace, beaamt dit. In het innovatieprogramma Future Workspace zoekt het Instituut Telematica naar manieren om de werkomgeving en arbeidsprocessen te verbeteren met behulp van ict-oplossingen. Volgens Bijlsma verandert de manier waarop ict ingezet wordt de komende jaren door de nieuw generatie die momenteel de werkvloer betreedt. "Verschillende generaties vinden verschillende dingen belangrijk. Zij hebben andere werkstijlen, kernwaarden en werkvormen. De groep babyboomers, die weinig met internet heeft, gaat bijna met pensioen, terwijl internet vanzelfsprekend is voor de groep twintigers die nu de werkvloer op komt. Multitasken is voor hen bovendien ook vanzelfsprekend", legt hij uit.
Volgens Bijlsma is nog weinig onderzoek gedaan naar de manier waarop nieuwe generaties werken. Het zou wel duidelijk zijn dat het e-mailverkeer al aan het afvlakken is bij de jongste generaties en dat er meer gebruik gemaakt wordt van instant messaging. "De trendbreuk ligt op ongeveer 36 jaar. Bedrijven moeten dus rekening houden met de mogelijkheden die er zijn binnen kantoor", aldus de programmamanager. "Online gamen is een belangrijke trend, maar zal deze trend ook doorzetten naar de werkvloer? Of moet je gamen op het werk pertinent verbieden?"
Gamen
De meeste deelnemers kijken hem wat glazig aan: gamen op het werk? Maar volgens Bijlsma is het vooral belangrijk om te faciliteren en niet te dwingen. Ict biedt volgens hem veel mogelijkheden voor nieuwe manieren van werken, maar dit betekent wel dat de functie van de service desk zal veranderen. "In ict-land is heel lang alles voor iedereen hetzelfde geweest. Vroeger werd elke werkplek standaard opgeleverd, maar dat is eigenlijk heel vreemd en daar neemt generatie Y geen genoegen meer mee. MSN heeft impact op de manier waarop er op de werkplek met elkaar omgegaan wordt en kennis gedeeld wordt." Zijn advies aan de deelnemers? "Heb aandacht voor diversiteit. Alles op maat inrichten gaat misschien te ver, maar je kunt wel naar types groepen kijken", zegt hij tot slot.
Tijdens de discussie blijkt dat veel van de deelnemers aan de workshop op zoek zijn naar een manier waarop ‘het nieuwe werken' in hun organisatie past. Toch gaat het daarbij voor de meeste nog om manieren waarop jonge en oudere werknemers elkaar kunnen ontmoeten en kennisoverdracht tot stand te brengen. Ict biedt dan wel de mogelijkheden voor het ‘nieuwe werken', maar de belangrijkste manier van interactie blijft volgens de meeste deelnemers direct contact.
Fysiek of digitaal aanwezig
Bij het programma Future Workpaces worden de mogelijkheden om de effectiviteit en flexibiliteit van werkvormen te verbeteren onderzocht. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om 'het nieuwe werken', waarbij werknemers hun eigen tijd kunnen indelen en niet gebonden zijn aan een vaste werkplek. Met Future Workspaces wordt geprobeerd een nieuwe balans te vinden tussen werk en privé en fysieke en digitale aanwezigheid.
Ik ben zo’n generatie y persoon. Ik heb helemaal geen moeite met werkmail. Sterker nog, ik check ‘m zelfs in het weekend. Ik doe dit vooral om op de hoogte te blijven van wat er speelt bij IKKI (waar ik werk). Bedrijven doen er goed aan om een bedrijfsblog in te richten (check) en gebruik te maken van applicaties als chat of Twitter (check) om hun personeel aan zich te binden. ‘Gesloten organisaties’ zijn per definitie no-go areas voor mijn generatie.