Het klopt niet dat ict-dienstverlener HP het sociaal plan voor zijn medewerkers wil versoberen, zoals de vakbonden beweren. Per 1 januari wijzigt weliswaar de wettelijke kantonrechtersformule, maar die neemt het bedrijf niet over. Wel wil de dienstverlener gouden handdrukken beperken.
De vakbonden scheppen een onvolledig beeld door te zeggen dat HP het sociaal plan voor zijn personeel wil versoberen. Dat zegt woordvoerder Herbert Wormgoor van de ict-dienstverlener. Volgens de bonden is het bedrijf van plan de ontslagvergoeding af te toppen en de kantonrechtersformule te wijzigen.
"HP wil het sociale vangnet zoveel mogelijk ongewijzigd laten", zegt de woordvoerder. In tegenstelling tot wat de bonden beweren, heeft het bedrijf volgens hem voorlopig niet het voornemen om de wettelijke wijziging in de kantonrechtersformule over te nemen in het sociaal plan. De formule verandert per 1 januari 2009, waardoor de kantonrechter lagere vergoedingen aan ontslagen medewerkers kan toekennen. "Doordat wij de wijziging niet overnemen in het sociaal plan, zijn werknemers eigenlijk beter uit dan vanuit de wettelijk norm zou worden vastgesteld", aldus Wormgoor.
Aftopping
Wat de dienstverlener wel wil aanpassen, is de maximale ontslagvergoeding. De aftopping is vastgelegd in het najaarsoverleg van het kabinet, maar moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. "De maatschappelijke druk om gouden handdrukken te beperken, is de laatste tijd enorm toegenomen. Daar hebben de vakbonden zich juist sterk voor gemaakt en wij moeten onze ogen er niet voor sluiten", vertelt de woordvoerder. In het najaarsakkoord wordt de ontslagvergoeding in de basis beperkt tot maximaal één jaarsalaris voor werknemers die meer dan 75.000 euro per jaar verdienen. Er blijft in het voorstel echter ruimte om af te wijken, waardoor extra compensatie mogelijk blijft.
Wormgoor benadrukt dat HP altijd goede en constructieve gesprekken met de vakbonden voert. Behalve over de wijziging van het sociaal plan bij HP, gaat dat overleg de laatste tijd voornamelijk over de invoering van soortgelijk sociaal plan bij dochterbedrijf EDS.
Sociaal plan
Voorzitter Henk van de Weerdt van de ondernemingsraad van HP legde eerder aan Computable uit dat het sociale plan bij HP van twee scenario's uitgaat: direct vertrek voor hen die verwachten gemakkelijk een nieuwe baan te vinden en bemiddeling voor degene die bijvoorbeeld door hun leeftijd moeilijker aan een nieuwe werkgever komen. In het eerste geval gaat het ontslag via het kantongerecht en is er een specifieke afvloeiingsvergoeding.
In het tweede scenario probeert een extern outplacementbureau de medewerker aan een nieuwe betrekking te helpen. Volgens Van de Weerdt lukt dit in zeventig à tachtig procent van de gevallen. Na een succesvolle bemiddeling ontvangt de werknemer voornoemde afvloeiingsvergoeding minus de helft van het salaris gedurende de bemiddelingsperiode. Op deze manier delen HP en werknemer in de outplacementkosten.