De ict-manager krijgt te veel vrijheid van de directie. Daardoor lopen projecten financieel uit de klauwen en worden doelstellingen niet gehaald. Dat is de uitkomst van een rondetafeldebat over ict-investeringen dat plaatsvond in de Utrechtse Jaarbeurs.
De directie geeft de ict-manager te veel vrijheid. Daardoor lopen ict-projecten regelmatig financieel uit de klauwen en worden doelstellingen zoals vastgelegd in business cases niet gehaald. De ict-manager krijgt in die gevallen vaak de zwarte piet toegespeeld, maar de misstappen zijn ook de algemeen bestuurders aan te rekenen. De cio wordt te veel vrijgelaten. Dat zijn een paar uitkomsten van een rondetafeldiscussie over ict-investeringen tijdens Infosecurity.nl, StorageExpo, LinuxWorld en Tooling Event in de Utrechtse Jaarbeurs.
Volgens hoogleraar business en ict aan de Universiteit Groningen Egon Berghout, worden business cases te snel goedgekeurd, terwijl de directie geen duidelijk beeld heeft van de meerwaarde die ict bijdraagt aan de organisatie. Lineke Sneller, ict-manager bij Tele2 en onderzoeker aan de Nyenrode Business Universiteit, voegt daaraan toe dat een ict-project niet per definitie mislukt is als een deel van de businesscase niet wordt gehaald. Ze benadrukt dat er tijdens de uitvoer van het project wel voldoende ruimte moet zijn voor aanpassingen.
Onderdeel van de rondetafeldiscussie was ook het financieel uit de klauwen lopen van grote ict-projecten. Daarbij werd het Wia-project bij UWV genoemd en de problemen rondom een SAP-implementatie bij de Free Record Shop. Berghout: "Kennelijk zijn we binnen de ict onvoldoende in staat om vooraf een realistisch prijskaartje van de projectkosten af te geven. Bij de aanschaf van productiemiddelen, zoals machines, wordt veel beter gekeken naar de financiën dan bij ict-investeringen."
Schuld
Volgens de panelleden laat de directie de ict-manager te veel vrij bij het vaststellen van budgetten en de uitvoer van projecten. Lineke Sneller, die ervaring heeft in het bestuur van verschillende internationale bedrijven, tekent daarbij aan dat het kennisniveau van ict binnen het management van bedrijven enorm verschilt. "Mijn ervaring is dat leden van het algemeen bestuur in de Verenigde Staten in vergelijking met hun Nederlandse collega's vaak meer kennis van ict hebben."
Een van de conclusies van de discussie is dat de ict-manager en de ict-afdeling vaak onterecht de schuld krijgen voor gemiste doelstellingen en financiële missers bij projecten. De houding van de directie is volgens Berghout vaak debet aan de problemen: "Ict de schuld geven is voor het algemene bestuurders heel normaal. Vallen de kwartaalcijfers tegen, dan krijgt de ict-afdeling de zwarte piet toegewezen." Sneller: "Daar komt bij dat algemene managers aansturen op de korte of middellange termijn. Ze worden vaak niet afgerekend op de lange termijn."
Discussieer mee
Wat vind jij?
Wordt de ict-manager te veel vrijgelaten door het algemeen management?
Hoe kan dat?
Heeft het algemene bestuur voldoende kennis van de mogelijkheden en kosten van ict?
De ICT manager heeft geen verstand van ICT en de ICT heeft geen verstand van de business. Tja…dus: maak je ICT leading dan kost dat business; maak je de business leading dan wordt de ICT niet optimaal benut. Dat dit gebeurt toont aan dat veel ICT organisaties nog te veel met hun eigen ding bezig zijn en veel managers niet kunnen managen. Een goed gemanagede en voldoende gefaciliteerde ICT-er levert de kwaliteit die van hem verwacht wordt. Aan de ICT de schone taak de business optimaal te informeren, te adviseren en te ondersteunen. ICT is geen doel, maar een middel.