Het nieuwe cloud-opslagsysteem Atmos van EMC bestaat uit een cluster van relatief simpele Intel-servers. Op die hardware draait dan ook de bijbehorende Atmos-software. Een consultant van de storageleverancier licht het allemaal toe.
Opslagleverancier EMC brengt met Atmos een nieuw storage-systeem op de markt, dat opslag vat in een groter, gedistribueerd geheel. Op de StorageExpo 2008 vertelt Advisory technical consultant Bart Sjerps van EMC over de details van het systeem. "De softwarelaag, codenaam Maui, voorziet in storage-zaken als automatische replicatie. De hardware, codenaam Hulk, is een verzameling servers met lichtere Intel Xeon-processors."
Linux
"Dat zijn bewust geen high performance-systemen, om de kosten laag te houden en ook het energieverbruik." Een uitgeklede Linux-variant is het besturingssysteem voor de relatief lichte Xeon-hardware. "Als je toch een webapplicatie hebt die cpu-intensief is, dan draai je die op een krachtige server die je ‘ernaast' hebt staan."
Sjerps benadrukt dat Atmos niet is bedoeld voor traditionele applicaties, zoals erp-toepassing SAP. Erp staat voor enterprise resource planning. Doeltoepassingen van Atmos zijn webapplicaties, geleverd door telecombedrijven, Web 2.0-ondernemingen en andere SaaS-aanbieders (software as a service).
Weggooien
De EMC-consultant trekt de vergelijking met de opstelling van zoekmachine en SaaS-aanjager Google. "Daar hebben ze allemaal goedkope Intel-bordjes met een reeks sata-aansluitingen. Als er eentje uitvalt, gooien ze die gewoon weg. Dat geeft namelijk niet voor de zoekresultaten." Sata zijn aansluitingen voor harde schijven.
Voor veel toepassingen is de data niet zo vluchtig, dus voorziet de softwarelaag van Atmos in zaken als replicatie en failover, maar ook in automatische kopieën wanneer data veel wordt gevraagd. "Dat gebeurt ook op basis van locatie. Als een YouTube-filmpje dat in Los Angeles is geüpload ineens in Azië heel veel wordt opgevraagd."
Aparte policies
Een hogere mate van betrouwbaarheid is meestal vereist voor de databases áchter Web 2.0-applicaties, maar kan ook nodig zijn voor bijvoorbeeld Gmail, argumenteert Sjerps. "Het is met Atmos mogelijk om verschillende logische opslagpool aan te maken die dan elk eigen policies hebben. Bijvoorbeeld voor de gewone, gratis Gmail en de Gmail in de betaalde Google Enterprise Apps."
Laatstgenoemde service heeft onlangs ook te lijden gehad van de storing die Gmail trof. Google heeft in reactie daarop zijn sla (service level agreement) aangepast. Critici van de huidige cloud-hype wijzen al langere tijd op het nadeel dat de mate van afhankelijkheid bij cloud computing groter is dan bij reguliere ict én moeilijker te managen is. SaaS-leveranciers spreken dit tegen.