Werkgevers zouden hun personeel staand moeten laten vergaderen, zegt een onderzoeker van TNO. Het zou ze een hoop geld besparen.
Werknemers die staand vergaderen, besparen tijd en dus geld. Bedrijven die de reguliere vergadertafel vervangen door een statafel, zouden jaarlijks miljarden euro's kunnen besparen. Dat zegt TNO's teammanager Peter Vink.
Volgens Vink kosten vergaderingen waarbij de deelnemers zitten, in Nederland 30 miljard euro per jaar. Een gesprek dat staand gehouden wordt, is volgens de onderzoeker gemiddeld dertig procent korter. Als iedereen dat zou doen, scheelt dat jaarlijks dus tien miljard euro, aldus Vink.
De onderzoeker deed een proef met een in hoogte verstelbare vergadertafel. Vink liet 92 personeelsleden een jaar lang staand vergaderen. 85 procent daarvan wil dat blijven doen. Van de personen die de tafel zes maanden lang zittend gebruikten, wil 79 procent dat zo houden.
Ooit nagedacht dat hier een mogelijke discriminatie van oudere werknemers bereikt wordt?
Van een onderzoeker van TNO zou ik een sterker onderbouwde case verwachten. Er blijven bij mij nog wel een paar vragen hangen. Ok, de vergaderingen duurden 30% korter, maar waren ze ook net zo effectief? Waren de vergaderingen misschien korter omdat sommigen (bijv. oudere werknemers zoals Jan hiervoor suggereert) snel weg willen; maar daarmee misschien niet maximaal hebben bijgedragen?
Op zich ben ik er van onvertuigd dat in veel organisaties de vergadertijd rustig met heel wat procenten teruggebracht kan worden. Gewoon door doeltreffend te vergaderen waarbij iedereen zich voorbereid heeft en een voorzitter strak de leiding houdt. Wat mij betreft mag iedereen daarbij blijven zitten.
Dit is ontzettend oud nieuws. In Japan wordt dit al vele jaren toegepast. Ervaringen zijn er dus meer dan voldoende.
Beperking van de spreektijd met bijv. een zandloper is minstens zo effectief. Dat betekent ook dat men beter voorbereid op de vergadering verschijnt en bondig moet samenvatten. Een goede voorzitter scheelt ook gauw 30%.