Vakbond FNV Bondgenoten is teleurgesteld dat de centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin rechtstreeks met de werkgever overlegt over de arbeidsvoorwaarden van het personeel. “De cor moet beseffen dat ook zijzelf conflictpartij zijn.”
"Zeer betreurenswaardig", noemt Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten het besluit van de centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin om met de werkgever te spreken over arbeidsvoorwaarden. Door de keuze van de ondernemingsraad komt definitief een einde aan de cao-onderhandelingen die de automatiseerder tot dusver voerde met de vakbonden.
Demirtas verbaast zich erover dat de cor de wens van een meerderheid van het personeel in de wind slaat. Ze neemt het de organisatie kwalijk dat raadplegingen onder het personeel ‘willens en wetens' naast zich neer te leggen. "De cor moet beseffen dat ook zijzelf conflictpartij zijn. Officieel hebben ook zíj nog ruzie met de werkgever", aldus de verbolgen vakbondsvrouw.
Enquêtes
De vier decentrale ondernemingsraden organiseerden in oktober elk een enquête over het onderwerp. Daaruit bleek dat, met name onder de twee grootste bedrijfsonderdelen Atos Origin System Integration en Managed Operations, een overgrote groep medewerkers voor handhaving van de collectieve arbeidsovereenkomst is. Zo is 71 procent van de ruim duizend respondenten van System Integration die mening toegedaan. Van de twee andere veel kleinere onderdelen, Consulting en Structures, zijn meer mensen te porren voor een overleg tussen cor en werkgever.
Volgens cor-voorzitter Wim Lucassen hadden de vier enquêtes niet allemaal dezelfde vraagstelling. Bij Managed Operations was de vraag het stelligst geformuleerd. Bij de andere bedrijfsonderdelen werd in de vraagstelling al rekening gehouden met de voorkeur van de werkgever. Volgens Lucassen was daar de vraag ongeveer als volgt gesteld: "De werkgever heeft aangegeven geen cao meer te willen. Wat raadt je de centrale ondernemingsraad in dat geval aan?"
Pragmatisme
Het uiteindelijke besluit van de ondernemingsraad lijkt ingegeven door hetzelfde pragmatisme. De raad acht de kans op terugkeer naar de cao-tafel op korte termijn namelijk uitgesloten. Lucassen hoopt nu in het brede arbeidsvoorwaardenoverleg met de werkgever alsnog de voorwaarden uit de cao te behouden. De cor zal de vakbonden volgens de voorzitter daarbij blijven raadplegen ‘om de arbeidsvoorwaarden zo goed mogelijk vorm te geven'.
Het initiatief van de centrale ondernemingsraad geeft aan wat de toekomst van veel bedrijven zal zijn.
Wie even verder doordenkt zal beseffen dat de positieve bedrijfscultuur met sprongen vooruit zal gaan, door mederwerking van het het gehele personeel.
Deze ontwikkeling is reeds in gang gezet met de website”
http://www.gemeenteanalyse.nl
Laat de COR zich niet van de wijs brengen
zie ook via google “ondernemingsraadanalyse”
reeds in 1985 ontwikkeld voor DOS 3.2 maar met veel toelichtingen in MSword.
Straks geheel herzien met Windowsoperating system.
Met vriendelijk groet
C.Rippen