Het is niet moeilijk om het nieuwe internetprotocol IPv6 te implementeren in het bedrijfsnetwerk. Organisaties moeten zich alleen bewust worden van de noodzaak ervan. Daar zit juist het probleem.
Het is voor bedrijven niet lastig om over te stappen naar het nieuwe internetprotocol IPv6. Volgens directeur Alex Bik van internetprovider Bit is het een kwestie van een knop omzetten. Organisaties zijn zich niet bewust van de noodzaak van de overgang naar IPv6. Dat is de reden dat het nieuwe internetprotocol in Nederland nog amper gebruikt wordt.
Bik denkt dat het configureren van een firewall de meeste energie gaat kosten voor een bedrijf. "Als je die verkeerd configureert, laat de firewall alles door of juist niets en dat is natuurlijk niet de bedoeling." Maar dat is ook een kwestie van de juiste kennis in huis hebben. "De netwerkbeheerder moet IPv6-kennis hebben. Dat is niet lastig te leren. Er zijn genoeg boeken over het onderwerp. Dat het nu niet gebeurt, komt doordat het mensen niet interesseert", zegt Bik.
Ingebakken
In veel routers zit het nieuwe internetprotocol al ingebakken. Bedrijven hebben dus vaak onbewust apparatuur in huis die met het protocol kan werken. "IPv6 moet alleen worden aangezet", aldus Bik. IPv6-adressen zijn langer dan IPv4-adressen, het kan daarom zijn dat er nog wat dingen geconfigureerd moeten worden. Daarnaast moet het bedrijf op zoek naar een internetprovider die IPv6 ondersteunt.
Een voorbeeld van een snelle IPv6-implementatie beschrijft Bit op zijn bedrijfsblog. De klant Shock Media is binnen vier weken overgestapt naar het nieuwe internetprotocol. De hoster is daarna een actie begonnen om zijn overstap te promoten. Iedere IPv6-gebruikende bezoeker van de Shock Media-site krijgt een waardebon van vijftig euro die is te besteden aan diensten bij dat bedrijf.
Veel isp's ondersteunen momenteel nog geen IPv6. Er is geen vraag vanuit de gebruiker en daarom zien de providers de noodzaak ook niet. "Het is een kip-ei-verhaal. Er moet iemand mee beginnen. Maar ik denk dat isp's de kar moeten trekken. Bedrijven moeten IPv6-verkeer gaan tunnelen. Dat kost veel moeite en dat hoeft niet als de isp het protocol ondersteunt", zegt Bik.
Waarom IPv6?
Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie vier (IPv4) zijn er vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er niet genoeg om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6. De voorspellingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat er in 2010 geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het "IPv6-only" deel van het internet.
Misschien kan Computable eens een katern aan een voorbeeld case besteden. Welke knoppen gaan er om in het bedrijf, waar zitten die dan die knoppen bij de platforms (servers en desktops en routers)? En wat houdt het in dat een provider het ‘ondersteunt’. Krijg je een nieuw IP nummer, of moet er een soort adrestranslatie plaatsvinden?
Verandering (in dit geval IPv4 naar IPv6) heeft een noodzaak nodig. Zonder noodzaak zal iedereen zijn schouder ophalen en leker doorgaan met IPv4.
Bedrijven zullen er pas echt massaal mee aan de slag gaan indien de network vendors het gaan pushen (IPv4 wordt niet meer ondersteund) of de IPv4 IP reeksen raken overvol.
Tot die tijd mag overstappen naar IPv6 nog zo makkelijk zijn, als er geen nut is, zal het niet gebeuren.
Lekker bezig Alex! Het is belangrijk IPv6 in het nieuws te houden en onder de aandacht te brengen 🙂 Thanks!
Leuk maar hoe kom ik nu in aanmerking voor die actie?