De meeste ict'ers zouden wel wat meer tijd voor zichzelf willen, aldus onderzoekers. Vrouwen hebben daar minder last van dan mannen.
Ict'ers willen liever minder uren werken dan er in hun contract vermeld staan. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).
Als het aan de ondervraagde ict'ers ligt, gaan ze wekelijks 2,5 uur minder werken. Ook werknemers uit industriële beroepen en bouwvakkers zouden graag wat meer vrije tijd hebben.
Volgens de onderzoekers bestaat de optimale werkweek uit 25 tot 28 uur. Werknemers in die categorie zouden het meest tevreden zijn met het aantal uren in hun arbeidscontract.
Overigens zeggen vrouwen minder vaak dan mannen dat ze minder willen werken. Vrouwelijke werknemers willen wekelijks graag 0,2 uur extra tijd voor zichzelf en bij mannen gaat het om 0,9 uur.
Eerder lieten onderzoekers weten dat veel jonge werknemers het leven zwaar vinden. Zo zou de helft van de jonge Europese werknemers aangeven te weinig vrije tijd te hebben. Voor zes op de tien werknemers is tijdgebrek een belemmering om aan sport te doen, aldus de onderzoekers.
Prachtig onderzoek. Mensen in de ICT willen minder werken. Maar WAAROM willen mensen dan minder werken? Alleen maar omdat ze vrije tijd willen? Wat zit daar dan achter? Kinderwens? Vakantie? Zelfexploratie? DAT zou nou eens een nuttige uitkomst zijn van dit onderzoek, en ook dit artikel. Dat mensen minder willen werken kan ik drie keer op mijn vingers natellen. Het aantal mensen dat voor niets bij mij gaat werken kan ik namelijk met datzelfde instrument bepalen.
Kortom: vertel mij nu eens even WAAROM die gozers en gozerinnen dan meer vrije tijd willen. Dan kan ik daar rekening mee houden.
Volgens mij krijgt “de mensheid in het algemeen” zwaar genoeg van een loon-slaven bestaan 😉 en ik geef ze groot gelijk.
Zeg nu zelf… Het grootste en mooiste gedeelte breng je door in loonslavernij verband, werkend aan inhoudloze beloften zoals status, carriere, studie, promotie, 40 uur opgesloten in een bedrijfspad, een ander zijn belangen te behartigen en de winst van een ander te verhogen, en dan nog 2x daags van kantoor naar huis door een vollopend wegennet.
Je werkt niet alleen 40 uur, je bent gemiddeld ook 1-2 uur onderweg van en naar huis.. dat hakt er ook in, Die onbetaalde uren dat je niet je eigen tijd kan indelen.
Als je dat dan volhoudt zonder ziek te worden, mag je blij zijn dat deze maatschappij je niet uitgekotst heeft als “vergrijzings kostenpost” als je 65,66,70,75 jaar bent en MAG stoppen met werken van deze overheid.
Kom op zeg, daarvoor ben je toch niet aan deze incarnatie begonnen? Je eigen levensgeluk wegcijferen voor dat van een ander?
Klopt! ICT-er en werken in de ICT is soms net zoiets als Tropenjaren. De jaren tellen soms dubbel. Racen om alles op tijd af te krijgen, racen met studie om bij te blijven. Racen om nieuwe ontwikkelingen te volgen. Dubbel werk verrichten om collega’s die weg bezuinigd zijn of ziek op te vangen. Racen om handleidingen en administratie op orde te houden. Soms ’s avonds bijbeunen om een aalmoes over te houden. Nee, ik vind dat een ict-er onderschat wordt en best wel beter beloond zou mogen worden!! Soms denk je: moet ik geen andere baan kiezen? Beter betaald voor minder werk.
Ik ben sinds 1993 fulltime werkzaam in de ICT (en dan bedoel ik niet 36 uur maar dan echt fulltime). Ik zit dan bij de klant. Daar moet je goed presteren. En voor mijn eigen organisatie moeten we ook dingen doen. Ik merk dat de combinatie van werk en prive, studeren (ik studeer in de avonduren om de komend jaar 2 certificeringen te halen) zwaar is. Wim heeft gelijk als hij het over de tropenjaren heeft. Ik moet af en toe een vakantiedag opnemen om achterstand in administratie/ huishouden/ studie etc bij te werken.
Als ik onze werkzaamheden als ICT’ers vergelijk met die van andere mensen in andere sectoren, hebben we het zwaarder…
Het is weer een combinatie van alles. Er zijn mensen die korter willen werken voor allerlei goede zaken. De kinderen te zien, overdag mee kunnen doen aan allerlei activiteiten, naar de kapper , bibliotheek noem maar op.
In de IT zit je altijd in de plagaat.. Dagelijkse productie loopt en storingen en projecten frusteeren de boel.. Waardoor je buiten (kantoor)tijd allerlei zaken nog moet regelen. Dit gaat ergens tenkoste van. Je relatie , Je studie dus de wens ontstaat anders zo niet minder werken.
De oplossing ligt zoals gewoonlijk in het midden.. Beter plannen en rekening houden met je in te zetten resources… Roofbouw lijdt uiteindelijk tot uitval en/of erger.
Zelf ben ik te grijs bevonden en zit nu helaas al weer veel te lang op de bank en wil graag wat tijd ruilen met iemand….. Laat maar horen …
Ben net als Rik ook wel benieuwd waarom mensen dan minder zouden willen werken. Een ander aspect nav. een evt. uitkomst van dit onderzoek zou kunnen zijn, dat op structureel minder werken misschien nog steeds een taboe rust voor een hoop werknemers, wat wellicht extra druk/stress veroorzaakt als je het w?l zou willen ; Omdat je als werknemer die 4 dagen werkt in een omgeving waar iedereen 5 dagen lijkt te werken, voor minder wordt aangezien, wat natuurlijk in de praktijk zeker niet altijd zo is.
Zit ook in de ICT als analist en werk full-time.
De druk op projecten is altijd hoog, dus je draait 8 of meer uur per dag mentaal op vol vermogen.
Hiervoor heb ik in de werktuigbouw gezeten waar de druk op projecten veel minder was, er was zelfs tijd om te studeren en uitgebreid te overleggen. Ik denk dat de hogere mentale druk zorgt voor een zwaarder belastingsgevoel.
Effu een leuke vergelijking voor de mensen die nog twijfelen of hun werkdruk te hoog is”
Stelling:
Als we de knappe knoppen mogen geloven, dan stammen we af van de mens-apen. We delen dus ook hun lichamelijke en geestelijke capaciteit (qua hardware..)
Vergelijk de manier eens hoe
– Een mensaap in het wild haar dag doorbrengt
– Wat jij allemaal moet doen (in de ict business) om je primaire levensbehoeften vervuld te krijgen
Dan is werken (in de ict) … bij de beesten af…
@Jack:
Zorg je ook voor voldoende ontspanning en prikkeling va je andere (rechter, creatieve) hersenhelft?
@Moiahh50
Wanneer ga je voor jezelf beginnen? i.p.v. wachten op werk?
@Ella44:
“Ik moet af en toe een vakantiedag opnemen om achterstand in administratie/ huishouden/ studie etc bij te werken.”
Lees dit nog eens aandacht door live schat! Je bent als structureel OVERBELAST!! Zeker als werkende vrouw heb je een dubbele belasting, van je thuisfront is minstent NOG ZON PORTIE werk erbij 24/7/365.. Kijk uit dat je geen burnout krijgt.. –>
try {
(Werken voor de klant) AND (werken voor je eigen baas) AND (werken aan jezelf);
Catch
Human_Overload_exception;
}
@ Wim
“Soms denk je: moet ik geen andere baan kiezen?”
Niet denken kerel, ga voelen aan je eigen lijf of deze baan nog wel klopt met wat je wilt?, nodig hebt.
@Allen:
Zorg dat als je 40 uur voor een baas werkt met je hoofd, je ook minimaal 40 uur voor jezelf alleen maar met je lichaam bezig bent ter ontlading, ontspanning! Zo niet leert een burnout je wel voelen wat je lichaam (en geest) werkelijk kan hebben.
“Ict’ers willen liever minder uren werken dan er in hun contract vermeld staan”
Mmmm. Volgens mij zouden ICT-ers graag ook het aantal uren werken wat in hun contract staat vermeld. En niet meer dus. Niet gratis overwerken omdat je zo stom bent geweest om te zeggen dat het waarschijnlijk vrijdag wel af zou zijn. Niet gratis thuis studeren om een certificaat te halen.
Bij mijn vorige ‘kwalitatief uiterst teleurstellende’ werkgever stond er 40 uur, maar je was 50++ uur bezig. Ook met zelfstudie en dat weer ook om daar weg te komen trouwens maar goed. Nu werk ik 36 uur, maar dan echt 36 uur. Ik krijg iets minder betaald, maar deel ik mijn loon door 50 respectievelijk 36 dan per uur eigenlijk veel meer.
Kon ik hier maar weer een 40 urig contract krijgen. 🙂
“Kon ik hier maar weer een 40-uur contract krijgen.
@Marc..
Je doet het voorkomen dat jij geen keuze hebt bij dat bedrijf waar je je geld verdient. De keuze is en zal altijd nog altijd aan jou blijven werk-NEMER…
Dit betekent dus ook dat je het (te veel of structureel werk) terug kunt GEVEN 😉 aan de organisatie waar je ervoor KIEST om te werken. Je hoeft je niet alles door je strot te laten duwen
En als dat – van hun kant organisatoisch onmogelijk blijkt te zijn…Wat houd je dan nog tegen om te gaan solliciteren, of voor jezelf te beginnen als het je daar niet bevalt? Of je eigen werk en produkten te genereren?
“The choice is yours – je bent het waard”