In mijn eerdere post in de opinie 'Groene IT en virtualisatie: feit of fictie' vroeg ik mij af of Green IT nu wel zo'n drijvende kracht achter virtualisatie was. Ik stelde dat bedrijven die aan de slag gaan met virtualisatie vooral eerst op zoek zijn naar de business voordelen zoals hardware gebruik verbetering, gemak in beheer, beschikbaarheid etc. Green IT is daarbij vooral een prettig bijkomend effect. Natuurlijk heeft Green IT ook business voordelen, vooral op het gebied van stroom. De vraag die ik mij nog steeds stel, is of virtualisatie dan ook meteen het eerste is waar je naar zou moeten kijken?
Vorige keer haalde ik het experiment met de tent aan, maar dat was natuurlijk met een knipoog. Serieuzer gaat het er aan toe in de Microsoft datacenters. Ik ben deze week in Barcelona voor Teched IT professionals 2008 en daar waren een aantal interessante sessies te zien over hoe wij in onze eigen datacenters omgaan met ‘Green IT'.
Dat is vooral OOK een economische afweging, want stroom heeft verreweg de grootste inpact op de tco van een datacenter met de omvang van 100.000 servers of meer. Inderdaad, 100.000 servers of meer.
Hierbij wordt zeer nauwkeurig gekeken naar de lokatie van de datacenters die we bouwen. Denk hierbij aan criteria als de afstand tot de dichtsbijzijnde stroomcentrale, hoe wordt die stroom opgewekt, is het duurzaam, wat is het klimaat, etc, etc.
De tabel hierboven geeft nogmaals aan dat ECHTE winst op het gebied van Green IT vooral zit in hoe we slimmer met stroomtoevoer en koeling om kunnen gaan. Hier zie je goed waar echt het verschil kan worden gemaakt. Dat is bijvoorbeeld de reden dat alle grootschalige Microsoft datacenters letterlijk vlak naast een stroomcentrale worden gebouwd.
Speelt virtualisatie in deze omgeving dan geen enkele rol? Wel degelijk. Denk bijvoorbeeld aan hoe het zou kunnen werken als volledig geautomatiseerd, afhankelijk van de hitte die wordt gedetecteerd via sensoren, met behulp van virtualisatie workloads kunnen worden verplaatst naar de koelste plek in het datacenter.
Daarnaast is virtualisatie één van de belangrijkste ‘enabling technologies' als het gaat om cloud computing. Dat levert weer groene voordelen omdat alles wat aan workload naar een cloud provider kan worden verplaatst zeer waarschijnlijk, vanwege schaalgrootte en specialisatie, tegen gunstigere groene omstandigheden kan worden aangeboden dan dat binnen de eigen datacenters van bedrijven het geval zal zijn.
In datacenters van normale omvang levert virtualisatie ook wel degelijk al voordeel op in het stroomverbruik. Maar, zoals ook in een van de commentaren op mijn andere post werd vermeld, laten we bijvoorbeeld eens beginnen met kijken of we de temperatuur in het datacenter wat hoger kunnen laten zijn. Zoals mijn collega het verwoordde: "IT beheerders, het wordt tijd om de mouwen op te stropen, letterlijk en figuurlijk……".