Op het Topic Virtualisatie is een discussie ontstaan over de in zet van virtualisatie om tot groene ict te komen. Groene ict wordt vaak door leveranciers genoemd als reden voor bedrijven om te investeren in virtualisatie. Is dat echter echt een geldige reden? Onze experts aan het woord.
Virtualisatie levert voordelen op als het gaat om stroomverbruik. Dat meent althans expert Erwin Hartenberg, product solutions manager voor Windows Server en Virtualisatie bij Microsoft. "Echter, als je kijkt naar onderzoeken op dit gebied, dan leveren andere middelen betere resultaten op. Als je dus echt op zoek bent naar verbeteringen in stroomgebruik, dan is stroom zelf een eerste om mee te beginnen en dan vooral het stroomverlies. Daarnaast is er natuurlijk veel mogelijk op het gebied van koeling. Virtualisatie draagt natuurlijk wel bij aan het verminderen van het aantal stroompunten en de verbetering van de koeling-resourceratio, maar het is niet de grootste verbeteraar. Onderzoeken van Gartner, Forrester en andere wijzen keer op keer aan dat stroom niet op de eerste plaats staat als het gaat om redenen voor investering in virtualisatie. Het is een prettig bijproduct, dat zeker. Het lijkt erop dat de portemonnee vooralsnog vooroploopt en het ‘groene' effect daar rechtstreeks aan is gekoppeld en niet andersom. Op zich een prima situatie en zeker met de stijgende energieprijzen lijkt dit een prima te stimuleren beweging naar een groenere ict. We kunnen echter ook efficiënter omgaan met stroom en koeling en daarmee worden groenere datacenters met andere methoden mogelijk gemaakt. De bijdrage die servervirtualisatie daarin doet is zeer mooi meegenomen, maar lijkt niet de primaire ‘driver' te zijn voor veel klanten. Daarin spelen business continuity, beheer en efficiency een grotere rol."
Laurens van Gunst
Virtualisatiespecialist
Wheldon Technologies
"Virtualisatie is in Europa redelijk een hype, echter de grote landen als Amerika, Japan en China blijven hierin nog achter. In Europe draait bijna 75 procent van alle servers ‘virtueel', aldus Gartner. Een gemiddeld datacenter van duizend vierkante meter verbruikt evenveel energie als achtduizend gloeilampen van zestig watt. Dan hebben we het nog niet eens over de 24/7 uptime die bedrijven tegenwoordig ‘moeten' hebben. Een gemiddelde server produceert 100.000 liter koolstofdioxide per jaar, wat ongeveer gelijk is aan één stoel in een vliegtuig van Amsterdam naar Cairo. Volgens Gartner zijn er rond de 5,4 miljoen virtuele machines in de wereld, waarbij ruim negentig procent aangeeft niet te virtualiseren om het verbruik in stroom te minimaliseren, maar door het gebrek in ruimte. Stroom en warmte zijn bijkomstig."
Martijn Baecke
Technical consultant Virtualisatie
Inter Access
"Datacenters blijven groeien en stroomkosten zullen alleen maar hoger worden de komende jaren. Neem daarbij dat bedrijven tegenwoordig ook ‘duurzamer' gaan werken en dit alles zal resulteren in het feit dat green it uiteindelijk een primaire driver wordt! Op dit moment wordt bij veel bedrijven geen business case gemaakt voor groene ict, maar dit zal in de loop van de jaren veranderen. Green it zal meer en meer een doel worden. Niet alleen stroomverbruik van servers moet hierbij in acht genomen worden, maar ook de rest van het datacenter. Er zal dus naar nieuwe, alternatieve bouw van datacenters gekeken moeten worden. Mooi voorbeeld daarvan is het initiatief van Google, waarbij datacenters in zee gebouwd worden. Koeling via zeewater en stroomopwekking via golfslag. Dat in combinatie met de trend van cloud computing en de daarmee gepaarde ‘it-as-a/service' biedt een mooi perspectief voor virtualisatie en green it in de toekomst."
Piet van Dongen
Junior consultant
PepperByte
"Ik denk dat qua stroomverbruik het grootste voordeel te behalen is met het virtualiseren van desktops. Servervirtualisatie levert al aardig wat op, alleen wanneer men de desktops gaat vervangen door thin clients (die zijn uitgerust met een veel kleinere voeding) is hier nog een groot voordeel te behalen."
Roel Gloudemans
Consultant
Ideas to Interconnect
"Dat virtualisatie het stroomverbruik helpt, is een feit. Het komt simpelweg door het feit dat apparaten efficiënter omgaan met energie bij zwaardere belasting. Een server die volledig belast is, gebruikt maar vijftig procent meer stroom dan een server die niets doet. Dit werkt ook voor koeling; minder apparaten die zwaarder belast worden. Echter, een deel van deze voordelen kun je ook bereiken met blade-technologie. Ik ben het eens dat het goed nadenken over je stroomverbruik en koeling meer brengt. Bijvoorbeeld goed lifecycle management helpt. Die oude server kan dan ook echt uit of hardware wordt op tijd vervangen door nieuwe, efficiëntere modellen. Een ander voorbeeld is dat beheerders de stroombesparende maatregelen op servers uitzetten; deze maatregel heeft geen nadelige invloed meer op de performance van de server. Wat betreft het experimenteren met alternatieve datacenters: natuurlijk werkt dat. Rijkswaterstaat heeft ook geen airco in de kasten voor de trajectcontrole."
Jaap-Klaas Hoekstein
Manager Enterprise Architecture
Accenture
"De belangrijkste drijfveer voor servervirtualisatie is voorlopig niet het energieverbruik. Bij sterk stijgende energieprijzen zal de focus op energieverbruik veel meer toenemen. De kosten van stroom en koeling bedragen 75 procent van de totale kosten van een datacentrum. Om echt iets te doen aan het energieverbruik in een datacenter is een holistische aanpak nodig, want er zijn veel meer factoren, zoals koeling, het type koeling, nuttig gebruik van de geproduceerde warmte, scheduling die servers uitschakelt, benuttingsgraad van de infrastructuur, etcetera. Servervirtualisatie zal ook zeker bijdragen aan energiebesparing, maar is niet de belangrijkste factor."
Gábor Nyers
Technology specialist Open Platform Solutions
Novell Benelux
"Primaire reden voor de meeste ict-omgevingen om virtualisatie te gebruiken is het oplossen van concrete en directe problemen, zoals de kosten en doorlooptijd van aanschaf van nieuwe servers of het ontbreken van serverruimte. Naast het bieden van een effectieve oplossing voor deze problemen is een bijkomende bonus een nieuwe of betere aanpak voor vraagstukken, zoals standaardisatie, resource pooling, high-availability en het verlagen van de responstijd van ict op wijzigingen in de business. Green it, het bewust sturen bij beslissingen op het reduceren van schadelijke stoffen en energieverbruik, heeft vandaag de dag alleen bij enkele bedrijven prioriteit. Zelfs bij dergelijke ondernemingen is het eerder een kwestie van een positief imago dan bedrijfskundige overwegingen. Meer concrete incentives voor groene ict zullen ook voor de overgebleven bedrijven aanleiding tot investeringen onder deze noemer geven. Vraag is waar deze vandaan komen, anders dan bij de overheden vandaan, en wanneer gaan de overheden deze verantwoordelijkheid vervullen?"
Experts gezocht
Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende vakgebieden:
CRM: crm@computable.nl
ERP: erp@computable.nl
Loopbaan: loopbaan@computable.nl
Netwerken: netwerken@computable.nl
Overheid: overheid@computable.nl
Telecom: telecom@computable.nl
Ben jij expert op een van bovengenoemde zes vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.