Onderzoeksbureau Nidap verwacht dat de budgetten voor ict-opleidingen net als na de aanslagen van 11 september 2001 terug zullen lopen. Toch zal dit het eerste jaar niet tot nauwelijks merkbaar zijn.
De effecten van de kredietcrisis zijn volgens Nidap vergelijkbaar met de effecten die de aanslagen van 11 september op de ict-opleidingenbudgetten hadden. Nidap onderzoekt jaarlijks de ict-bedrijfsopleidingenmarkt.
Uit onderzoek van Nidap blijkt dat de meeste bedrijven nog optimistisch zijn over hun bestedingen aan ict-opleidingen in 2009. Toch houdt Nidap rekening met een daling van de bestedingen. "Het meest recente onderzoek naar de ict-opleidingsbudgetten van 2008 en een prognose voor 2009 hebben wij halverwege 2008 gehouden, voordat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarste. De meeste bedrijven waren toen optimistisch over hun bestedingen in 2009", licht Nidap-directeur Paul van der Wal toe.
Conjunctuurgevoelig
Een scenario, zoals zich dat ook in de periode na 2001 voltrok, is volgens hem dan ook goed denkbaar. "Als we naar de ontwikkelingen na 11 september 2001 kijken, zien we dat de grote organisaties hun budgetten pas één tot anderhalf jaar daarna verkleinden. De ict-opleidingsbudgetten van de grote organisaties zijn minder conjunctuurgevoelig. Waarschijnlijk komt dit doordat opleidingsactiviteiten gepland worden en onderdeel zijn van een ict-programma of veranderproces."
Uit de Nidap-gegevens blijkt tegelijkertijd dat middelgrote en kleinere organisaties veel sneller maatregelen treffen. In 2002 was al sprake van een halvering van de ict-bestedingen ten opzichte van dezelfde periode in 2001.
"Wanneer we de gegevens van na 2001 projecteren op de komende jaren en middelgrote bedrijven nu ook weer hun ict-opleidingsbudgetten aanpassen, zal dit zeker gevolgen hebben voor opleidingbureaus. Zij moeten niet aarzelen om op korte termijn kostenbesparende maatregelen te nemen", zegt Van der Wal. "In 2001 duurde het ongeveer drie jaar voordat de bestedingen terugkwamen op het oude niveau."