Fujitsu wil met de overname van het Siemens-aandeel uit de joint venture Fujitsu-Siemens meer grip krijgen op de Europese servermarkt. Die is nu nog grotendeels in handen van IBM en HP.
Fujitsu wil een groter deel van de taart op de Europese servermarkt. Die ambitie ligt volgens het Japanse elektronicaconcern aan de basis van de overname van het Siemens-deel in de joint venture Fujitsu-Siemens. De voormalige Siemens-partner betaalt daarvoor 450 miljoen euro. De Europese servermarkt is nu nog grotendeels in handen van de Amerikaanse leveranciers IBM en HP.
Ook voor Siemens zijn er voordelen. Het Duitse bedrijf wil zich meer richten op haar core-business: medische apparaten, energiecentrales en energiedistributie. De computeractiviteiten passen daar niet goed bij.
Volgens analisten heeft Fujitsu weinig interesse in de pc- en laptoptak van Fujitsu-Siemens. De kans is groot dat het Japanse bedrijf de consumentenpoot van Fujitsu-Siemens van de hand doet. De Chinese pc-producent Lenovo wordt genoemd als meest waarschijnlijke kandidaat. Dat bedrijf heeft eerder al de pc-divisie van IBM overgenomen.
Europa-ambitie stond aan wieg joint venture
Fujitsu-Siemens ontstond in 1999. Ook toen al was de joint venture voor Siemens een mogelijkheid om zijn betrokkenheid in de pc-markt te verminderen. Fujitsu zag in de joint venture net als nu een kans om zijn aanwezigheid in Europa te versterken.
De praktische vormgeving van de samenwerking liep wat vertraging op doordat beide concerns het in eerste instantie niet eens konden worden over de topman van de joint venture: de Duitse directeur van Siemens' computerdivisie Robert Hoog of Fujitsu's Europese president Winfried Hoffman.
Uiteindelijk werd het een duobaan. Tijdens de officiële onthullingsbijeenkomst klikten beide heren op een strakke housebeat en met een dito grijnslach op een podium twee levensgrote logo's aan elkaar. Fujitsu Siemens Computers ging van start, met twee ceo's.
Tegenvallende verkoop
Na een jaar moesten beide topmannen al het veld ruimen. Ondanks het verwerven van een tweede plaats op de Europese pc-markt, bleken de marges op de verkoop van bedrijfscomputers ernstig tegen te vallen.
Een reorganisatie was het gevolg. Het half jaar oude bedrijf stroomlijnde zijn productie door draagbare computers voortaan alleen nog uit zijn Japanse fabrieken te betrekken. De assemblage- en productiefaciliteit in Finland moest de poorten sluiten, wat vijfhonderd banen kostte. De fabriek in het Duitse Augsburg (oorspronkelijk van Siemens) produceerde voortaan alle desktopsystemen en servers. Ook deze faciliteit ontkwam echter niet aan de inkrimping in 2000. Er werden zo'n tweehonderd arbeidsplaatsen geschrapt.
Nummer één in pc’s
De harde maatregelen hadden succes. In 2001 boekte de joint venture voor het eerst winst. Bovendien had Fujitsu Siemens inmiddels Compaq voorbijgestreefd en was het nu de grootste pc-fabrikant van Europa. De combinatie besloot daarom ondanks de economische recessie haar personeelsbestand met vierhonderd medewerkers uit te breiden.
De stap leek haaks te staan op de saneringsoperaties die vrijwel alle andere pc-producten in 2001 doorvoerden. Fujitsu Siemens hoopte met deze stap voldoende slagkracht te krijgen om ontevreden klanten van Compaq binnen te halen. Dat Amerikaanse pc-bedrijf werd in datzelfde jaar overgenomen door HP. De strategie van de Duits-Japanse alliantie werkte.
Ontslagen niet uitgesloten
Fujitsu Siemens sluit niet uit dat het de komende tijd personeel moet ontslaan. De reden hiervoor ligt niet in de overname van het Siemens-deel door Fujitsu van de vroegere joint venture, maar in de huidige economische malaise.
Werelwijd heeft Fujitsu-Siemens zo'n tienduizend mensen in dienst, waarvan 120 bij de Nederlandse vestiging in Maarssen.