Onderzoeksbureau Forrester geeft security-experts en risico-managers vijf tips om de kredietcrisis te doorstaan. Dit moet lopende projecten helpen door bijvoorbeeld het belang van beveiliging en risicobeheer onder de aandacht van de directie te brengen.
De kredietcrisis raakt niet alleen de financiële sector. Terwijl analisten van mening verschillen of de ict-industrie, en ook de Nederlandse ict-sector, hard worden geraakt, worden de verwachtingen en budgetten al wel naar beneden bijgesteld.Onderzoeksbureau Forrester stelt dat goede risico-managers dit hebben zien aankomen en al maatregelen hebben genomen. Analist Simon Yates van Forrester geeft vijf tips, voor de vooruitziende én de verraste ict'er:
- Verdeel je projecten onder naar prioriteit en vecht voor die budgetten. In volgorde van prioriteit dus.
- Stel al je informatie- en infrastructuurbezittingen (assets) veilig, op een verantwoorde manier. Dus beknibbel niet op je beveiliging; dat kan je later de kop kosten, als bedrijf en als persoon.
- Zet governance, risicobeheer en compliance op de prioriteitenlijst van je directie.
- Zorg ervoor dat ict flexibel is zodat het bedrijf snel en soepel kan reageren op veranderingen in de markt.
- Deel jouw blik op security en risico binnen jouw organisatie én erbuiten.
‘Help je ceo’
"Het belang voor het bedrijf van jouw rol als security- en risico-expert is nooit groter geweest", zegt Forrester-analist Yates optimistisch. "Jouw ceo probeert nu te navigeren door woelige wateren en hij heeft daarvoor jouw hulp hard nodig."
Yates voorspelt dat bedrijven meer overheidstoezicht op zich af krijgen, dat risico-analyste nu van een theoretische oefening een praktische noodzaak wordt, en dat security-dreigingen alleen maar zullen toenemen. Beveiliging en compliance zijn dus steeds belangrijker, maar daarvoor moet wel het budget worden veiliggesteld. Aan de ict'er de taak dit goed te onderbouwen. Forrester biedt dan ook per stuk van de vijf tips weer rapporten en adviezen hoe dat te doen.