Motorola laat smartphone-besturingssysteem Symbian vallen en houdt het voortaan bij Windows Mobile en Android. De Amerikaanse telecomproducent heeft het zwaar en voert weer ontslagen door. Daarvan valt het grootste deel in de divisie voor mobiele telefoons.
Motorola beperkt zich voor zijn geavanceerde smartphones tot Windows Mobile van Microsoft en Android van Google. Laatstgenoemde besturingssysteem krijgt meer aandacht van Motorola; het huurt er extra ontwikkelaars voor in. Het Android-team van Motorola groeit van vijftig naar driehonderdvijftig man.
Tegelijkertijd voert de Amerikaanse telecomleverancier opnieuw ontslagen door. Het gaat om vijf procent van het totale personeelsbestand, wat neerkomt op drieduizend banen. Daarvan zit tweederde in de verlieslijdende bedrijfsdivisie die mobiele telefoons produceert. Plannen om die tak af te stoten, zijn nu in de ijskast gezet. Financieel analisten concluderen dat Motorola niet voldoende financiële middelen heeft om die verzelfstandiging door te zetten.
Nokia
Het smartphone-besturingssysteem Symbian sneuvelt in Motorola's huidige reorganisatie. Het bedrijf schrapt zijn UIQ Symbian-platform ten gunste van Windows Mobile (versies 6.5 en 7) en Android. Daarnaast valt ook het zelf ontwikkelde Linux-platform MotoMAGX weg en de Linux-variant van de LiMo-stichting (Linux Mobile). Motorola is één van de oprichters van die stichting, net zoals het één van de grondleggers was van Symbian.
Volgens officiële verklaringen is de overname van Symbian door Nokia niet gerelateerd aan deze platformbeslissing. Die concurrent van Motorola benadrukt juist dat het Symbian als algemeen, leveranciersonafhankelijk platform in de markt zet. Het brengt de rechten op het besturingssysteem daarvoor onder in een stichting, die de Symbian-software open source maakt en dan royalty-vrij aanbiedt. Dat moet echter pas eind komend jaar rond zijn.
Marktgroei
Motorola zet Windows Mobile en Android in voor geavanceerde smartphones. Voor relatief eenvoudige mobiele telefoons wil het mogelijk toch eigen programmatuur blijven gebruiken. Qua licentiekosten kan het open source Android ook daarvoor dienen, maar de hardwarevereisten zouden te zwaar – en daarmee duur – kunnen zijn. Het zijn juist de bovenkant en de extreme onderkant van de gsm-markt waar momenteel groei is.