Kennen wetenschappers business intelligence? Ik vraag het mij af. Enige tijd geleden ben ik gestart met een studie aan de VU. Een van de zaken die wij behandelen is het gebruik van onderzoeksgegevens. Uren wordt er uitgebreid gesproken over onderzoeksmethoden, waneer iets wel of niet wetenschappelijk is. Welke termen er gebruikt moeten worden, wat afhankelijke en onafhankelijke variabelen zijn, maar nergens valt het woord business intelligence. Nergens. Echt niet.
In het college komt een wetenschapper aan het woord die vertelt hoe zijn onderzoek gaat en hoe hij keuzes maakt in zijn onderzoek. Hoeveel werk het is om alle gegevens in te voeren in SPSS en dat soms keuzes worden gemaakt om dingen niet helemaal te onderzoeken omdat het invoerwerk dan te veel wordt… Invoeren? Dat doen we toch al jaren niet meer, denk ik naïef. Je hebt daar toch ETL-tools voor? Maar niets blijkt minder waar. De wetenschappelijke gemeenschap (tenminste dat stukje waar ik nu kennis mee maak) tikt de resultaten uit het enquêteprogramma vrolijk over of laad ze in Excel en vanuit daar naar SPSS! Echt!
Ik zat met mijn oren te klapperen, als praktijkmens wist ik niet zo veel van de wetenschap, de HTS waar ik op zat was ook nogal praktisch, maar dit had ik niet verwacht. Wetenschappers doen toch onderzoek en dan zouden ze toch ook wel business intelligence-tooling tegengekomen moeten zijn? Niet alleen maar SPSS? Niks ten nadele van SPSS, maar deze tool is maar een tipje van de ijsberg.
Daarom vraag ik mij af: Weten onderzoekers dat business intelligence en de daarbij behorende tooling bestaat? Of hebben we nog heel wat missiewerk te doen? In mijn kleine hoekje van de wereld lijkt het op het laatste, ik heb al een college voor mijn collegastudenten gepland staan hierover. Ik hoop dat ik het mis heb.
Graag verneem ik voorbeelden van leuk gebruik van business intelligence in de
wetenschap. Wie komt?
Tanja Ubert
Beste Tanja,
Uiteraard weten wetenschappers wat business Intelligence is! De vraag is alleen vanuit welke wetenschappelijke invalshoek je business Intelligence benaderd en wat je er dus onder verstaat.
Vanuit de bestuurskunde wordt onder Business Intelligence de activiteiten van de strategische top voor strategie vorming en besluitvorming bedoeld. Onder andere Henry Mintzberg heeft hier uitgebreid over geschreven.
Wat jij waarschijnlijk bedoelt is de vraag of wetenschappers wel effici?nt gebruikmaken van de geautomatiseerde hulpmiddelen (ETL tools, frontend appliacties enz) die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Die vraag kan ik niet voor het beantwoorden, wat ik wel weet is dat de doorsnee ETL tool of frontend appliactie bij een lange na niet instaat is om de functionaliteit van SPSS te simuleren.
Beste Tanja,
Goed stukje onderzoek. Het lijkt erop alsof de wetenschappers die jij ontmoet, zich nog heel erg focussen op het onderzoek en het resultaat en niet zozeer in de weg ernaar toe.
Natuurlijk is heel belangrijk welke methode, terminologie, afhankelijke en onafhankelijke variabelen er zijn. Wellicht kunnen wij hier nog wat van leren. Ik merk nog vaak dat rapporten die al jaren gebruikt worden, dat het lastig is om te achterhalen wat er nu precies geteld wordt en vooral onder welke voorwaarden? Vele metingen zijn waar, de context waarin is belangrijk.
Dat er nog gegevens overgetypt worden verbaasd me eigenlijk nog niet eens zo heel erg. Ik denk dat in heel veel bedrijfstakken (waaronder de mijne) gegevens overgetypt worden. Wellicht doordat ze of geen weet hebben van tools die dit kunnen vergemakkelijken, of omdat het eerst ging om een eenmalige actie, of een tijdelijke oplossing.
Wellicht is deze wetenschapper wel heel erg blij als jij hem uit kunt leggen hoe hij de resultaten van een enqu?te kan laden, via een ETL tool, in SPSS. Dan kan hij weer meer tijd besteden aan het analyseren van de gegevens. Of is er dan een student zijn baantje kwijt??
Beste Tanja,
Op de VU kent men wel degelijk BI! Ik ben zelfs afgestudeerd op het onderwerp. Vergeet niet dat de wetenschap BI nog steeds ziet als een vorm van een ‘Decision Support System’.
Ook wordt het vak Business Intelligence gegeven aan de FEWEB faculteit (Bedrijfskunde) door dhr Feldberg(tenminste 3 jaar geleden).
Linkje: http://www.studiegidsen.vu.nl/index.html?home_file.cfm?objectnaam=PROGRAMMAFASEN&ruid=37772229&vak_ruid=0&datum=01-Sep-2005&taal=NL
Wat mij tijdens mijn studie op is gevallen is dat men op eigen ICT afdelingen de minst geavanceerde spullen hebben staan en nog werken met prehistorische systemen, terwijl men wel redeneert over de meest innovatieve mogelijkheden. Kennelijk hebben wetenschappers niet zoveel zin om hun kennis in de praktijk te brengen bij hun eigen universiteit, of is er geen geld genoeg voor…
Ha Tanja,
Voor het Generation R onderzoek aan de (medische) Erasmus Universiteit in Rotterdam wordt o.a. met behulp van SAS onderzoek gedaan. Allerlei gegevens die via medische apparatuur wordt verzameld (bijvoorbeeld scangegevens van de omvang van de schedel en bepaalde ledematen), wordt met SAS geanalyseerd.
[Meer info via: http://www.generationr.nl – onder de tab researchers vind je PhD thesis. Mijn voorbeeld komt uit de thesis van Sabine Roza]