Door de juiste inzet van ict kunnen organisaties hun concurrenten de loef afsteken. De technologie moet daarvoor dan wel integraal onderdeel zijn van de bedrijfsvoering, vindt directeur Hans Daniels van HP Nederland. “Je moet de ict echt aan de directietafel hebben.”
"Ondernemingen moeten hun ict inzetten om concurrentievoordeel te behalen", zegt algemeen directeur Hans Daniels van HP Nederland. "De ict moet dan wel een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 73 procent van alle werk in organisaties niet kan worden uitgevoerd zonder ict. Als je je daarvan bewust bent, moet je ook bewust zijn van de kansen die ict biedt om slimmer te kunnen werken."
Daniels vindt ict zelfs zo belangrijk dat er in bedrijven een apart directielid voor moet zijn. "Je moet ict echt aan de directietafel hebben. Op marketingafdelingen kunnen ze mooie ideeën verzinnen, maar ze beseffen vaak niet dat je voor de realisatie ervan een enorm beroep moet doen op de ict-afdeling. Ons eigen veranderingsproces was ook alleen maar mogelijk omdat de ict aan de directietafel zat. Ceo Mark Hurd zei dan tegen alle businessmanagers: ‘Dit gaan we doen, de cio gaat het uitvoeren en jullie gaan het managen.' Zo zie je de verstrengeling van ict met de bedrijfsvoering. Het ene maakt het andere mogelijk."
Dataopslag
Een onderwerp dat volgens Daniels in de ict steeds belangrijker wordt, is de opslag van bedrijfsgegevens. Elke achttien maanden verdubbelt de hoeveelheid digitale content die moet worden opgeslagen. Behalve de opslag is ook de ontsluiting ervan steeds belangrijker in verband met compliance-regelgeving. Zelfs in Nederland is er wetgeving die eisen stelt aan de snelheid waarmee data kan worden ontsloten. Dat is bijvoorbeeld voor grote beursbedrijven en telecombedrijven van groot belang. Zij moeten hun klantgegevens voor een langere periode vastleggen.
Het bedrijf van Daniels beheert op dit moment voor zijn grote klanten op hun locatie ruim een petabyte aan opslagruimte. Een jaar geleden was dat nog maar de helft. "Bedrijven zijn op zoek naar concepten waarbij ze hun gegevensopslag niet ineens hoeven te financieren, maar bijvoorbeeld per maand en toch op hun locatie. Het is als water: je betaalt naar wat je gebruikt", aldus de topman.
Op de schop
HP heeft zijn eigen datacenters de afgelopen tijd drastisch op de schop genomen. "We zijn van 86 datacenters teruggegaan naar drie datacenters, elk dubbel uitgevoerd. Ook hebben we nu één enterprise data warehouse in plaats van tientallen datamarts", vertelt Daniels. "Het ligt in de lijn met onze visie om ict te zien als een bedrijfsmiddel en niet als projectgeorganiseerd. In een traditioneel datacenter zie je allemaal kleine eilandjes die allemaal met elkaar moeten communiceren. Wij zeggen: pak dat als een holistisch geheel aan."
Outsmart the Future
Op woensdag 19 en donderdag 20 november organiseert HP DutchWorld 2008. Thema van deze ict-conferentie is 'Outsmart the Future'. Tijdens de bijeenkomst komen tal van innovatieve, toekomstvaste oplossingen aan bod en geven diverse topsprekers en experts hun visie op uiteenlopende ict-terreinen.
Dit is ook mogelijk met Business Intelligence. Bekijk de presentaties van IBM, Ahold op: http://www.bachelor-ict.nl/BI08
Erg interessant artikel. De visie van Hans Daniels heeft veel raakvlakken met de visie van ons bedrijf.
Automatisering moet gezien worden als kernactiviteit. Wij zijn van mening dat een goede inzet van ICT de basis vormt van succes en daarmee een van de belangrijkste factoren voor de concurrentiepositie van een onderneming is. Als ICT een kernactiviteit is dan is kennis van de ICT-mogelijkheden door het management een voorwaarde. Niet de systeembeheerder, maar directie en management moeten de strategische lijnen uitzetten. Dit mag niet gebaseerd zijn op de aanwezige- vaak vrij willekeurige kennis, kunde en apparatuur, maar moet gebaseerd worden op de verwachte toekomstige informatiebehoefte. Van groot belang hierbij zijn algemene kennis van automatisering, kennis van softwaremogelijkheden, geintegreerd werken met standaardsoftware en investeringen in ICT.