De groei in investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Europa heeft dit jaar die van de Verenigde Staten afgetroefd. Onder meer de it-sector blijft een belangrijke r&d-leider.
In het ‘EU Industrial R&D Investment Scoreboard 2008’ bekijkt de Europese Commissie de investeringen van de 1000 Europese en 1000 niet-Europese bedrijven die het meeste investeren in r&d (research & development). Een belangrijke vaststelling dit jaar is dat de groei in Europa vrij constant blijft – van 10 procent vorig jaar naar 9 procent dit jaar – maar dat die in de Verenigde Staten enorm daalt. Daardoor zit de groei van de VS-investeringen in r&d voor het eerst (net) onder het Europese groeiniveau.
Wereldwijd is Microsoft de belangrijkste investeerder in r&d met 5,85 miljard euro. General Motors staat op 2 met 5,54 miljard euro en Pfizer maakt de top 3 volledig met 5,53 miljard euro. De eerste Europese topper staat op plaats 5: Nokia met 5,25 miljard euro.
De belangrijkste ict-namen in de wereldwijde ranglijst zijn – naast Microsoft – Intel (15), IBM (16), Matsushita (18), Alcatel-Lucent (21) en Siemens (22). De ict-sector is weer een van de sectoren met de hoogste r&d-intensiteit, naast onder meer de farma-industrie en de biotechnologiesector. De telecomsector daarentegen vertoont een lage r&d-intensiteit.
Lijstjes
Er zijn ook Europese lijstjes per sector beschikbaar in het rapport. Zo blijkt het Britse BT de belangrijkste ‘r&d’er’ binnen de ‘fixed line’ telco’s met een budget van 1,7 miljard euro. Belgacom staat in die lijst op 9 met een r&d-budget van 41 miljoen euro. Vodafone is de grootste r&d-aanhanger bij de mobiele telco’s. Bij ’telecomuitrusting’ staat Nokia op 1, Alcatel-Lucent op 2 en Ericsson op 3. Option staat er op 9 met een budget van 30,6 miljoen euro.
Bij ‘computerdiensten’ staat Fujitsu Siemens Computers op de eerste plaats. Lycos Europe, uit Nederland, staat op 1 bij ‘internet’. Binnen de grote categorie ‘software’ doet SAP het veruit het beste met een budget van 1,4 miljard euro. In de chipindustrie liggen Infineon, STMicroelectronics en NXP vrij dicht bij elkaar met een r&d-budget dat rond de 1,1 miljard euro schommelt.