De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Kamerleden hebben kritiek op een brief van minister Klink van Volksgezondheid waarin informatie wordt gegeven over het elektronisch patiënten dossier (epd). Ze vinden dat de minister voor zijn beurt spreekt, omdat er nog geen definitieve besluiten zijn genomen over wetgeving en bezwaarprocedures voor het landelijke netwerk voor het uitwisselen van medische gegevens.
Kamerleden en de Landelijke Huisartsen Vereniging hebben kritiek op minister Klink van Volksgezonheid Welzijn en Sport. Zaterdag 1 november 2008 informeert de minister in een brief alle acht miljoen Nederlandse huishoudens over de stand van zaken van het epd. Volgens Kamerlid Arda Gerkens van de SP loopt de CDA-bewindsman te hard van stapel, omdat de Kamer nog geen standpunt over het epd heeft ingenomen. Er moet nog gestemd worden over wetgeving die essentieel is. Het gaat om regels die zorgverleners verplichten om medische informatie uit te wisselen en bezwaarprocedures voor mensen die niet willen dat hun medische gegevens worden gedeeld.
Ook de PvdA vindt de brief te voorbarig. Volgens kamerlid Roos Vermeij schept de brief de verwachting dat het epd al is ingevoerd, terwijl het nog jaren kan duren voordat alle medische gegevens worden uitgewisseld. De landelijke huisartsenvereniging sluit zich bij de Kamerleden aan. Woordvoerder Fulco Seegers zegt: "Dit is veel te vroeg. De minister informeert over een systeem zoals het er in zijn ogen moet komen, terwijl het wetsvoorstel nog door de Kamer moet."
Er is ook kritiek op de bezwaarprocedure. Mensen kunnen via een bij de brief gevoegd formulier voor 16 december 2008 aangeven of ze hun medische gegevens beschikbaar stellen voor het epd. Seegers: "Dat wekt de suggestie dat alles al in kannen en kruiken is, terwijl er nog allerlei vragen liggen over bijvoorbeeld beveiliging en uitvoer." SP-politica Arda Gerkens: "De Kamer heeft nog helemaal geen goedkeuring gegeven voor dat bezwaarsysteem en hoe dat wordt georganiseerd. De minister is voorbarig. Kennelijk zit hij niet te wachten op onze goedkeuring."
Bewuste timing
Het ministerie wuift het grootste deel van de kritiek weg. Volgens het ministerie is de brief juist nu verstuurd omdat er belangrijke stappen worden gezet bij de invoering van het epd. VWS-woorvoerder Saskia ter Kuilen: "De minister kiest bewust voor deze timing. We zijn nu tien jaar onderweg met het epd en op het punt beland dat we het echt gaan invoeren. We moeten burgers op de hoogte stellen dat er wetten aangepast worden om zorgverleners te verplichten deel te nemen aan de uitwisseling van medische gegevens."
Over de kritiek op het bezwaarsysteem zegt Ter Kuilen: "Mensen moeten weten dat op basis van bestaande wetgeving al informatie wordt uitgewisseld en dat dit in de toekomst wordt uitgebreid." Over de kritiek op de korte bezwaartermijn – het formulier moet voor 16 december 2008 ingestuurd zijn – zegt de voorlichter: "Ïn het eerste kwartaal van 2009, wanneer waarschijnlijk de eerste medische gegevens worden uitgewisseld tussen ziekenhuizen, apothekers en huisartsen, wordt opnieuw om goedkeuring van de betrokkene gevraagd." Ter Kuilen benadrukt dat de behandelaar altijd (met uitzondering van noodsituaties) aan de patiënt moet vragen of medische gegevens van andere zorgaanbieders mogen worden ingezien.
Dinsdag 4 november 2008 worden in de Tweede Kamer vragen gesteld over de brief van minister Klink.
Het volgende projekt dat gaat stranden.
Ook ik heb weinig vertrouwen in de beveiliging van mijn medische gegevens en vraag me ook af op de patient hier werkelijk een betere behandeling door zou krijgen. Inmiddels hebben wij de propaganda minister Klink gekregen, waarbij men maar 1 keus blijkt te hebben en dat is JA zeggen tegen het EPD. M.a.w. Je doet mee of je vult een bezwaarschrift in, die je natuurlijk ook weer kunt bijstellen. En dat alles terwijl er nog gestemd moet worden in de kamer. Belachelijk!
Het controleren van “wie” je eigen gegevens bekeken heeft is ook een heel gedoe. Je zou elk jaar zo’n verzoek moeten doen om te zien wie gekeken heeft. Doe het maar, want er wordt volgens mij gekeken op het moment dat er niets met u aan de hand is.
Die brief over het EPD, had men moeten doen met de donor registratie. Je bent donor of je geeft bezwaar. Daar hebben mensen volgens mij eerder wat aan dan het electronisch ophalen van gegevens.
Ik heb zoveel dingen mis zien gaan in de medische zorg, maar vraag mij af of deze registratie daar een bijdrage aan levert. Ik denk het niet.
Mijn grote bezwaar tegen dit dossier is dat er nog geen mogelijkheid is dat ik mijn eigen dossier kan inzien. Als je bijvoorbeeld kijkt naar google health dan beheer je daar je eigen dossier en bepaal je dus zelf wie er inzage heeft. Nu heb je alleen achteraf controle op inzage en dan is het leed al geschied.
Nee ik ben tegen deze opzet en mijn bezwaarschrift, ondanks dat het nog geen wet is!!!, is al onderweg.
Het bijzondere is dat ze het een EPD noemen maar dat is het niet, het is slechts de backbone om de diverse individuele EPD systemen van zorgverleners te koppelen. De gegevens blijven dus op dezelfde plaats als nu. Al die instellingen/artsen zijn natuurlijk tegen want ze moeten iets nieuws gaan doen, wat ook nog geld kost. Verandering roept altijd weerstand op, zeker bij de aartsconservatieve zorg.
Invoeren en rap een beetje! Als ik ooit zwaargewond op de operatietafel lig, mogen ze alles van mij weten.
Philip, je vergelijking met google health is complete nonsense. Dat is geen backbone, maar een EPD-achtig systeem wat je aan de backbone zou kunnen koppelen.
Moet dit nu de oplossing worden om patienten beter te kunnen helpen en adviseren?
Mijn grootste angst is dat het niet goed bijgehouden wordt, en dat er fouten in gemaakt worden.
Waardoor het uiteindelijk onvolledig en daardoor voor nog meer medische fouten zal gaan zorgen.
Want laten we eerlijk zijn…….de overheid kan dit soort dingen helemaal niet.
Er worden elk jaar 23.000 mensen opgenomen in een ziekenhuis door het foutief voorschrijven van medicijnen. Hoe moeilijk kan het zijn om een recept van de dokter aan de apotheek te geven die daar de benodigde medicijnen uit een la moet halen en zelfs dat gaat 23.000 keer per jaar goed mis.
Dan vallen er nog 4500 doden per jaar door medische missers.
Maar zelfs het koppelen van uitkering aan adressen en huursubsidies kunnen ze ook nog steeds niet.
Er lopen 17.000 mensen op straat die meer dan 3 maanden gevangenisstraf nog moeten uitzitten, ze kunnen ze niet eens vinden.
En dan moeten we denken dat zo’n EPD wel goed zal gaan, nee sorry daar geloof ik niets van.
NIET DOEN!!!!! BEZWAARFORMULIER IN VULLEN
Men kan hier nog niet eens een goed beveiligd systeem voor het OV maken en men wil U doen geloven dat dit nu wel voor het EPD kan? Keep on dreaming!
Huisartsen willen ook graag een goed en veilig EPD; edoch de minister luistert niet alleen niet naar huisartsen maar ook niet naar zijn eigen ambtenaren.
Bezwaar ?!? maak er een officieele klacht van. Dan moet Klink binnen twee weken reageren.
Deze volgende misser van minister van Klik kost niet alleen de staat geld, maar ook de arme donder met meerdere kinderen moet weer een aantal geboorteakten kopen en insturen. Bovendien is de brief niet persoonlijk geadresseerd en kan zeer eenvoudig als ongewenste reclame gezien worden en dan ……….. een leuke negatieve optie dus.
Bovendien kan je zelf niet kijken in je eigen dossier, ook zo’n makke. En niets is veilig dus, afschaffen die handel en de minister gaat natuurlijk weer met wachtgeld als het flopt naar huis en wie mag dat weer betalen? U en ik!
Ik ben voor koppelen van (ALLE) gegevens bestanden. Dat gedoe met 10 jaar moet (net zoals bij politie en justitie) maar eens afgelopen zijn.
Dat het kritisch bekeken moet worden en dat er geen
misbruik van gemaakt mag worden hoeft niet 10 jaar te
duren, dat kan met gemak in nog geen jaar… Ik snap die vertragingen wel, maar dat wil nog niet zeggen
dat we die incompetenties/enz moeten acceptern/gedogen.
Enkel aspect nog: Niet ELKE zorgverlener moet ALLE gegevens mogen zien. Er zullen filters opgezet moeten worden dat een zorgverlener een bepaalde focus/code krijgt opdat hij/zij alleen DAT ziet waarvoor men bevoegd is ! En dat verzin ik na 1 minuut lezen van ALLE informatie… Ik lees daar niets van terug dan alleen weer gedurende 5 jaar gehaper daarover: Wat ik in 1 minuut bedenk is tevens in 1 minuut op te lossen.