Olivetti bestaat deze maand honderd jaar. 'Olivetti had gered kunnen worden', luidt de slogan van een bijeenkomst die de vakbond vanwege het eeuwfeest hield. Het is de vraag. Er werken nog zo’n 1200 werknemers bij deze ooit zo gerenommeerde Italiaanse automatiseerder. Voor hun toekomst wordt gevreesd.
Bruno Lamborghini stelt zich voor als vice-president van Olivetti. Maar hij bekent dat de mensen in Ivrea, de thuishaven van Olivetti, hem vaak niet geloven. ,,Werk jij nog bij Olivetti? Ik dacht dat het niet meer bestond?'', is een van de meest gestelde vragen aan hem.
Hij zag vele managers vertrekken, maar bleef zelf altijd zitten. Het grootste deel van zijn tijd besteedt hij nu aan het historische archief Olivetti alsook aan de voorbereiding van het eeuwfeest deze maand.
Vanuit het voormalige hoofdkantoor dat nu archief is, kijkt hij uit op de fabrieksgebouwen en woonwijken waar ooit 20.000 mensen woonden en werkten voor de typemachinefabrikant die in potentie had kunnen uitgroeien tot een Apple of IBM. Een bedrijf dat de grote marktleider IBM tussen de jaren vijftig en tachtig met regelmaat te slim af was, maar dat in de omschakeling van mechanica naar elektronica, informatica en telecommunicatie uiteindelijk het onderspit dolf.
Rabobank
De race tegen de concurrentie was te kostbaar en te veel gevraagd in een relatief klein land als Italië. De overheid begreep niet wat voor geniale onderzoekers ze in huis had. De Amerikaanse concurrenten waren te sterk, te kapitaalkrachtig, kregen wèl overheidssteun en zetten de standaard. Opkomende landen in het Verre Oosten produceerden pc's veel goedkoper. En de laatste Olivetti-topmannen Carlo De Benedetti en Roberto Colaninno ontpopten zich als financiële avonturiers die grote kortetermijnwinsten prefereerden boven diepte-investeringen in revolutionaire technologie.
Welbeschouwd is het een wonder dat Olivetti er tot eind jaren tachtig in slaagde om een belangrijke wereldspeler te zijn. In 1975 werkten er wereldwijd nog 70.000 mensen voor Olivetti. In 1989 bestelde de Rabobank nog voor 750 miljoen gulden een automatiseringssysteem bij de Italianen. Een opdracht waaraan Olivetti niet meer kon voldoen.
Tegenwoordig is de omzet van het gehele concern (2007: 408 miljoen euro) nog net wat meer dan de omvang van deze order en heeft het bedrijf slechts 1200 werknemers. Eenderde van het geld wordt verdiend met het plakken van stickertjes Olivetti op pc's, kopieerapparaten en printers gemaakt in het Verre Oosten. De rest komt uit de enige techniek, waarin Olivetti nog wat voorstelt: inktjetprintkoppen voor faxen en voor printers in de bankenwereld.
Pessimisme
De laatste poging om het bedrijf er weer bovenop te krijgen mislukte de afgelopen jaren. ,,We hoopten dat met de introductie van de digitale fotografie iedereen een eigen kleine fotoprinter zou kopen. Maar slechts 5 procent van de foto's wordt afgedrukt", aldus Lamborghini.
Het eeuwfeest is gehaald, maar hoe het daarna verder moet is een open vraag. De onlangs gepensioneerde burgemeester en ex-Olivettiwerknemer Griguela is niet pessimistisch. Hij noemt het eeuwfeest "zinloze nostalgie". Olivetti is niet meer, zo vindt hij en zo vinden de inwoners van Ivrea. De stad heeft het hoofdstuk Olivetti afgesloten. De werkloosheid in Ivrea ligt ondanks het verdwijnen van het grote Olivetti slechts op 4 procent. Telefoniebedrijven Vodafone en Wind hebber er elk 1000 mensen aan het werk. De helft in callcenters. Veel oud-werknemers van Olivetti zijn voor zichzelf begonnen in vaak succesvolle telecom- en informaticabedrijven. "Het heeft zich allemaal getransformeerd en is niet voor niets geweest". Aldus Griguela.
Ik heb ongeveer 30 jaar in het belang van Olivetti gewerkt, eerst als werknemer van Olivetti Nederland BV te Den Haag en later te Leiden en sinds 1984 een eigen Olivettishop met ondersteuning en voor eigen rekening en helaas in het jaar 2000 moeten stoppen, wat een grote impact op mij heeft gehad. Wat nu gebeurd met de firma die door de familie Olivetti is opgericht gaat mij aan mijn hart.
Ik begrijp heel goed wat U meemaakt. Ik heb niet dezelfde ervaring, maar mijn probleem ligt op een ander gebied.
Ik kwam bij Olivetti in dienst na 3 maanden opleiding als verkoper en mijn eerste post was in Amsterdam (Rokin) en na diverse interne opleidingen en goede verkoopresultaten, kwam ik al gauw in de eerste computer verkoop (P1 en P2) Hiervan verkocht ik er nog al flink van door mijn kennis van de bouwwereld en de architectenbureaux. Ik ben later ge-emigreerd naar frans-guyana en woon daar nu al ruim 30 jaar en ben al sinds 16 jaar opleider in houtbouwconstructies bij het franse Staats Bosbeheer.Over enkel maanden ga ik met pensioen (65 jaar) en zoek nu alle werkgevers o.a. Olivetti waar ik toch ruim 2 jaar gewerkt heb en onmogelijk om te weten wat er met de pensioenpremie is gebeurd.
Kunt U mij verder helpen, want ik heb toendertijd alle loonstrookjes bij mijn ouders gelaten en die zijn na hun overlijden allemaal verdwenen.
Als U enige informatie heeft die mij verder kan helpen, kunt U die mij opsturen via de E-mail aan:
w.visser@ool.fr
Alvast bedankt.
Willem VISSER
Hi Willem , ook ik heb een aantal jaren gewerkt als verkoper in de vestiging Maastricht. Naar mijn mening had ik een pensioen dat was ondergebracht bij de Aegon. Aegon kent mij niet. Jou misschien wel.? http://www.aegon.nl/vragenoverpensioen
Daarnaast ben ik op zoek naar een andere of de juiste verzekeringsmij waar olivetti indertijd de verzekering had ondergebracht ?
Met de nodige pijn in m’n ziel heb ik het allemaal vernomen over de gang van zaken wat betreft Olivetti. Ruim twintig jaar werkte ik in de technische dienst bij Olivetti-Arnhem, vele types machines repareerde ik en had hart voor de zaak mag ik wel zeggen. Nog steeds komen wij met een aantal collega’s uit die tijd bij elkaar en hebben dan veel herinneringen van vroeger jammer nu te vernemen dat het allemaal voorbij is maar de herinneringen blijven bij ons. Groeten aan alle techneuten van vroeger.