Het Symbian OS gaat begin komend jaar over naar een stichting en wordt open source. Nokia, die de organisatie achter Symbian nu overneemt, laat daarmee een omzet van 300 miljoen dollar varen.
De huidige ceo van Symbian Limited, Nigel Clifford, zegt zeker 300 miljoen dollar weg te geven door smartphone-besturingssysteem Symbian OS als open source beschikbaar te stellen. Hij zegt dat dit wel wordt gecompenseerd doordat meer bedrijven dan innovatieve dingen doen met en op het smartphone-platform. Dat moet de concurrentiepositie van Symbian ten opzichte van Google's Android, Apple's iPhone en RIM's Blackberry verbeteren.
De Symbian-organisatie gaat eind dit jaar over in handen van Nokia. Dat bedrijf brengt het begin komend jaar onder in een stichting die het besturingssysteem vervolgens royalty-vrij en als open source beschikbaar stelt aan telefoonfabrikanten en softwareontwikkelaars. Dit moet na de eerste helft van 2009 gebeuren.
Omzet en open source
De huidige licentieverlener Symbian Limited heeft in de eerste helft van dit jaar 38,1 miljoen licenties voor het Symbian OS verleent. Dat levert een omzet van 81,3 miljoen dollar op. In de eerste helft van vorig jaar waren dat minder licentie (34,6 miljoen stuks), maar meer omzet (85,4 miljoen dollar). Dit verschil is veroorzaakt door een prijsverlaging: van gemiddeld 4,4 dollar per Symbian-licentie naar 3,7 dollar. Dat scheelt zo'n 7,5 miljoen dollar aan omzet.
Symbian verdient ook geld aan consultingdiensten die het verleent aan licentienemers voor het ontwikkelen van software voor het mobiele besturingssysteem. Daarnaast wordt er omzet behaald met trainingen, partnerprogramma's en handelsbeurzen zoals de jaarlijkse Smartphone Show. Op die bijeenkomst deze maand werden meer details verstrekt over de plannen voor de stichting en voor open source.
Nieuwe versie
Terwijl het Symbian-besturingssysteem komend jaar al open source wordt, komt de grote vernieuwing pas in 2010. De stichting is van plan om dan de volgende, geheel nieuwe versie van het platform uit te brengen.
Ondertussen werkt de Symbian Foundation eraan om ook het gebruik van verschillende OS-versies (builds) op verschillende toestellen weg te werken. Dit moet ontwikkelaars veel werk besparen en het platform daarmee weer aantrekkelijker maken om applicaties voor te ontwikkelen. Het brengt hiervoor komend jaar een zogeheten ‘unified' versie uit van het huidige Symbian OS.
‘Revolutie’
Vice-president Kai Öistämö van Nokia zegt dat het vrijgeven van het Symbian OS als open source een revolutie betekent voor de smartphone-industrie. Een omwenteling van hetzelfde kaliber als de oorspronkelijke oprichting van het Symbian-consortium, aldus de topman. Het oorspronkelijke doel van die alliantie is echter niet behaald. Het Symbian OS moest een universeel platform zijn voor smartphones van diverse fabrikanten.
Gaandeweg is het consortium echter leeggelopen, totdat Nokia geleidelijk aan de resterende leden uitkocht. Het heeft hiervoor bij elkaar opgeteld 410 miljoen dollar betaald. Analist Adam Leach van onderzoeksbureau Ovum zegt ronduit dat Symbian geen industriestandaard is geworden. Hij legt uit dat nu de open source-route is gekozen om zorgen weg te nemen over het eigenaarschap van het Symbian OS.