Als we praten over innovatie van beheer, hebben we het meestal over vernieuwingen van de beheerde systemen zelf of van de organisaties die het beheer doen. Migraties naar nieuwe technologieën, outsourcing, out-tasking, off-shoring, etc. Voorbeelden van innovaties met een beheerd systeem als onderwerp. De omgeving waarin het beheer plaatsvindt, komt echter niet vaak in aanmerking voor vernieuwing. Zo komt een nieuw, efficiënter en goedkoper, versiebeheersysteem vaak pas in aanmerking als het beheerde systeem gemigreerd wordt naar een ander platform of als de regie voor het systeem overgedragen wordt aan een andere partij.
Gedurende een periode van beheer wordt echter niet of nauwelijks gekeken naar innovaties van de tools, de processen of de methodiek en dat terwijl het gonst van de innovaties in die gebieden. Microsoft komt tegenwoordig bijna ieder jaar uit met een nieuwe ontwikkelomgeving, nieuwe processen tonen steeds meer efficiëntie aan en integraties tussen de verschillende disciplines van een methodiek worden steeds serieuzer bruikbaar. En dit geldt niet alleen voor omgevingen waarin nieuwe systemen worden ontwikkeld; dit geldt, tenminste dat zou zo moeten, vooral ook voor situaties waarin bestaande systemen worden beheerd.
Ter illustratie: er worden overal en nergens nog erg veel applicaties beheerd die gebaseerd zijn op het zogenaamde Visual Basic 6-platform van Microsoft, dat in 1998 voor het eerst uitkwam. De meeste van deze applicaties worden anno 2008 nog steeds beheerd met behulp van de oorspronkelijke ontwikkelsoftware. Negen van de tien keer worden ook dezelfde processen van toen nog gehanteerd. Efficiëntie is enkel gebaseerd op de jarenlange ervaringen van het beheerteam, maar dat kan factoren beter maken als bijvoorbeeld gebruik gemaakt zou worden van noviteiten als een webinterface voor issue tracking, automatisch testen en promoveren van de software, agile-processen, etc. Zaken die we als ‘gewoon' bestempelen bij ontwikkeling van nieuwe systemen.
Beheeromgevingen moeten zelfs vooraan staan bij het toepassen van innovaties. In een beheeromgeving heb je een beter beeld van de huidige benchmarks en heb je minder te maken met de intrinsieke innovatie van een nieuw systeem. Misschien moeten we innovaties alleen nog maar op beheeromgevingen promoten en ze als commodity toepassen op ontwikkelomgevingen. Geeft de ontwikkelaar van een nieuw systeem ook meteen ruimte om zijn innovatieve aandacht volledig op dat systeem te richten, in plaats van te verdelen over het nieuwe systeem en de (volgende) nieuwe omgeving.
Door de toenemende virtualisatie van de infrastructuur en applicaties is het echt een must om de beheermethodologie en tools is goed onder de loep te nemen. Dat geldt zowel voor het serverpark als de werkplekken. Vaak komen virtualisatie technieken (zowel OS, Storage, netwerk en applicatie virtualisatie) met eigen tooling, welke dan overlappen met de bestaande tools en methodes. Ook de hele beheer hi?rarchie verandert sterk door toepassing van virtualisatie. Wie is waar verantwoordelijk voor en wie doet wat? Dat geldt voor hardware, performance monitoring, restoring van images, monitoring, onderhoud applicaties en veel meer….in een virtuele omgeving kan dit alles veel effici?nter (en dus anders) worden aangepakt. En even terug naar het voorbeeld van de VB6 applicaties: ik weet zeker dat er vele Softgrid experts heel wat afgevloekt hebben bij de poging om sommige applicaties te virtualiseren. De discussie of virtualiseren van applicaties het beheer vereenvoudigd is weer een andere?
Oh, en de stelling ?het heeft altijd gewerkt, dus waarom zou ik veranderen (? verbeteren??)? is toch niet echt van deze tijd. Dan zou ik nog een Apple II plus met Visicalc hebben staan (voor de oude rotten onder ons), want dat werkte prima.
“Innovatie van beheer”
Daar heb ik wel een leuke innoverende -out-of-the-box” visie op. “Het beheren van computersystemen” is sinds mensenheugennis een taak geweest voor mensen. De mens heeft immers de computer, hardware, software, netwerken uitgevonden en niet andersom 😉
Gezien vanuit dat oogpunt is en blijft “het beheren van computer systemen” – hoe je het ook verpakt of verkoop, met welk commandline script, gelikte gui van fabrikant X interface, of toolingpakket Y van firma Z – het beheerkunstje ook uitvoert – gewoon mensenwerk!
Want aan het einde van de “beheers process pijpleiding” is het een MENS die een beslissing maakt, een handeling verricht om het systeem weer bij te sturen. Simpel he?
De mens heeft ook inmiddels ingezien dat (andere) computers – mits ze geprogrammeerd zijn door (andere) mensen (of door hen zelf)- een deel van deze “menselijke” beheerstaken over kunnen nemen / automatiseren van de mens in computerland.
Voorbeelden:
– vrije disk ruimte monitor
– processor belastings meters
– logfiles
– virusscanners
– allerhande alert functies op systemen.
Hierdoor kan de mens een deel van haar beheertaken delegeren aan een (andere) computer(s). Daardoor ontstaat er bij de mens ruimte en tijd om zelf weer taken uit te voeren waar zijn/haar unieke menselijke capaciteiten en vraadigheden tot zijn recht komen.
—————————————-
Mijn innovatieve beheersvisie is deze:
—————————————-
“Een goede beheerder kan ook zelf programmeren en is hij/zij in staat om zijn eigen beheertools te schrijven zoals zij,hij ze zelf wil hebben.”
Zie hier het succes verklaard van de VB6 tools. Hiermee hebben beheerders zichzelf! centraal hebben gezet en hun eigen tools geschreven, 100% controle hebben gecreeerd over hun dagelijkse werkzaamheden en via een VB6 tool een deel van hun eigen menselijke werkzaamheden blijvend hebben gedelegeerd aan de computers zelf. Applaus!
De mens staat op deze plekken centraal en de computer beheerd zichzelf. Mooier geautomatiseerd kan ik het niet bedenken als ict-vak-enthousiast.
“Procesgewijs” gezien is dit beheer in optima forma..
De computer managed (binnen door de mens opgelegde grenzen) zichzelf en de mens doet menselijke dingen.
Wat, waarom, hoe en op welke manier zou deze (in mijn ogen optimale) werkwijze “ge-innoveerd” moeten worden???.
—-
Tijdens mijn werk op vele verschillende soorten (beheers) werkplekken, heb ik waargenomen dat
– de mens nog steeds slaaf is van het systeem,
– dat er nog veel te veel menselijk inspanning verricht moet worden om het systeem/netwerk in de lucht de houden day-in day out.
– dat mensen zich moeten aanpassen aan de volgende versie “beheeroplossing” die fabrikanten op de markt brengen.
Ter illustratie:
Wat had microsoft zelf in 1998 als fabrikant van server en client operatingsystemen nu aan beheersoftware op de Windows NT3/4 servers en Windows 98 desktops? Just 0,0
Gek he? dat dan een beetje beheerder “heel innovatief” zijn eigen tools gaan bouwen in microsoft VB6 en die nog jaaaaaren lang gebruikt?
Gek he? dat dit proces niet aangepast hoeft te worden omdat het gewoon werkt zoals de beheerder dat wil?
Nu – jaren later – komt microsoft pas uit met een MOF beheertool. En wat gebeurd er dan (weer) De mens mag zich weer aanpassen aan de (….) die een fabrikant levert om zijn eigen produkten te beheren.
Aanpassen, upgrade, leren, aanpassen, upgrade, leren om jezelf weer aan te passen. Dat zijn de gevolgen als je ervoor kiest als beheerder (als je die keuzemogelijkheid uberhaupt hebt,krijgt op je werkplek) om te gaan werken met de tools die een ander voor je bouwt, en je jezelf hiervan afhankelijk maakt. De vraag is wil je dit?
De ware (out of the box gedachten) innovatie zou naar mijn mening kunnen komen aan de kant van de software makers. Zij hebben de mogelijkheid om “de mens achter het keyboard” weer centraal zetten en de mogelijkheden van hun “zgn. beheertools” die ze uitbrengen daarop afstemmen.
En anders heb je als beheerder nog de commandline interface, en schrijf je je eigen beheergereedschap. Open Source tools (ter illustratie Perl, Python) genoeg…zodat de computer zichzelf leert te beheren.
Das mijn visie op beheer en ware automatisering.
Nog een leuk verhaal voor mensen op de beheerwerkvloer:
“Real men do not click”
http://isg.ee.ethz.ch/tools/realmen/
Over een aantal voormalig unix beheerders die werken bij het Department of Electrical Engineering at the Swiss Federal Institute of Technology. Ze werden gedwongen door hun werkgever om met microsoft produkten te gaan werken.