Elke Linuxdistributie vertegenwoordigt een waarde van zo’n tien miljard dollar. Dat meldt de Linux Foundation, op basis van een telling van het aantal regels code binnen Fedora 9. Zes jaar geleden was een Linuxdistributie nog 1,2 miljard dollar waard.
Een Linuxdistributie vertegenwoordigt een waarde van ongeveer tien miljard dollar. Dat zegt de Linux foundation. Het consortium baseert de schatting op het totale aantal regels code binnen een representatieve Linuxdistributie. Deze SLOCCount-methode werd in 2002 door David A. Wheeler ontwikkeld.
Tweehonderd miljoen regels code
Softwareontwikkelaar Wheeler concludeerde in 2002 dat het 1,2 miljard dollar zou kosten om een Linuxdistributie te ontwikkelen op de gebruikelijke ‘proprietary' manier. Volgens de Linux Foundation was het de hoogste tijd om die berekening opnieuw uit te voeren, omdat ‘Linux jaar na jaar in hoog tempo groeit en wordt vernieuwd'.
Waar Wheeler voor Red Hat Linux 7.1. koos als voorbeeld, telde de Linux Foundation het aantal regels code binnen Fedora 9. Deze Linuxdistributie kwam uit in mei 2008 en wordt gebruikt door een ‘groot deel van de Linuxmarkt'.
De eindconclusie: Fedora 9 telt 204,5 miljoen regels code. Op basis van de huidige gemiddelde kosten voor softwareontwikkeling vertegenwoordigt deze Linuxdistributie volgens de Linux Foundation een waarde van 10,8 miljard dollar.
Open source software
Er zijn vele soorten open source software. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren. Het bijzondere aan een programma met GNU General Public License (GPL)-licentie, is dat als een programmeur er iets aan verandert, hij dat gewijzigde programma ook weer onder een GPL-licentie moet verspreiden. Als iemand daarom vraagt, moet hij dus de broncode opnieuw vrijgeven. Maar er zijn ook open source-licenties waarbij dat niet hoeft. Soms staat een licentie bijvoorbeeld toe dat een ander de broncode wijzigt, maar vervolgens om die nieuwe broncode een hek zet. Dan is het dus geen open source-software meer, en hoeft die software ook niet meer gratis te zijn. Veel commerciële software is op die manier ontstaan. De marketing-afdeling van een bedrijf heeft dan om een bepaald onderdeel van open source software een strik gedaan, en verkoopt dat als pakket op de markt. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.
Waarde ? Is de term “kost” hier niet beter op zijn plaats ?
@Kosty:
Neen, de term waarde is hier terecht gebruikt. Het is voor de programmeurs grotendeels een vrijwillige investering in tijd geweest en daar zijn geen geldelijke kosten of beloningen aan verbonden.
Van Uurtje-facuurtje (kosten in geld) is daarom geen sprake…
Je kunt niet teveel waarde aan zoiets hangen vind ik. Leuk om lines-of-code te melden, maar comments, blank lines, enz maak het erg subjectief.
Verder heb je veel ui te leggen in je berekening over de kosten van ontwikkelaars, afschrijving van hardware die gebruikt is, wel/niet op FOSS ontwikkelen, enz.
Het is wel provocerend en zal zeker door veel media ge-hyped!
Bij telling van broncoderegels worden comments, black lines enz er uit gehaald en niet meegeteld.
@Rinse: Hoe weet je dat dat in dit geval ook gedaan is?
Het aantal regels code is volgens mij sowieso wel de slechtste maatstaaf om te gebruiken, voor wat dan ook.
Vervolgens tellen ze het aantal regels code van 1 specifieke distributie en zeggen op basis daarvan dat alle distributies 10 miljard waard zijn.
Komop man, als maker van een solide open-source systeem ga je toch niet als een stel kleuters regels code tellen en daarna een potje generaliseren?
Daarnaast heb ik weinig vertrouwen in een product wat 10 miljard dollar waard zou zijn, maar dat ik gratis kan downloaden. Dat gelooft toch geen hond? Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat ook.
Ik vind Linux prachtig, maar deze uitspraak slaat werkelijk als een tang op een varken.
Ik vind de waardebepaling niet geloofwaardig:
Een Linux distributie bestaat uit een verzameling software. Deze software komt in meerdere distributies voor, wat dus wil zeggen dat deze maar 1 keer ontwikkeld is. Vervolgens wordt er wel met het aantal regels code van deze gedeelde software doorgerekend voor de waardebepaling van elke distributie individueel, alsof deze regels code per distributie opnieuw gemaakt worden.
Je zou wel kunnen zeggen dat de totale hoeveelheid programmatuur die in alle Linux distrubutie gebruikt is een waarde vertegenwoordigen…