Het Deense Ciklum is een van de drie grootste software-ontwikkelaars in Oekraïne. Een aantal Nederlandse bedrijven huurt er faciliteiten. Directeur Torben Majgaard kan de zwakheden van het land moeiteloos opsommen. Maar hij gaat er voorlopig niet weg.
Vanuit zijn kantoor op vierhoog kijkt Torben Majgaard uit over het drukke wegennet van miljoenenstad Kiev. De Deen werkt al twintig jaar in de it-sector en elf jaar in Oost-Europa. Hij startte in 2002 in Oekraïne.
Waarom Oekraïne?
"In 2000 werkte ik met hardware in de Baltische Staten, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. Met hardware heb je te maken met frustrerende douanezaken. Van software ontwikkelen begreep ik nog niet veel, daarom wilde ik allereerst overstappen op het faciliteren van klanten in de it-sector. Maar niet in de Baltische staten, Roemenië of Polen, omdat ik veronderstelde dat die lid zouden worden van de Europese Unie. En daardoor stijgen de lonen. Wit-Rusland heeft slechts tien miljoen mensen. En ook gezien het politieke regime wilde ik er liever geen zaak opzetten."
En Rusland, dat is qua inwoners het grootst?
"Ja, maar de beste arbeidskrachten zitten in Sint Petersburg en Moskou. Daar zijn de lonen hoger dan in Oekraïne en het leven is er veel duurder. Bovendien is Rusland een belangrijke internationale speler. Het probeert constant zijn superstatus te tonen. Het is zelfingenomen, deels vanwege zijn oliebezit. Dat land hoeft niet aardig te zijn tegen andere landen. Als ik in Rusland in een conflict zou geraken, zou ik niet terug kunnen vallen op de Deense regering. Hier is dat anders. Oekraïne wil de EU in, NAVO-lid worden. Ze willen af van het imago van een bananenrepubliek."
Zijn er nog genoeg gekwalificeerde mensen te krijgen?
"Toen we startten waren vacatures meteen gevuld. Nu krijgen onze werknemers elke dag wel een telefoontje van een ander bedrijf. Ook 'relocation' is momenteel erg in; steeds meer Oost-Europeanen worden naar West-Europa gehaald."
Dus moet je veel bieden…
"Ik heb zojuist nog een Oekraïense ontwikkelaar aangenomen voor 5000 dollar netto. Die kon in Canada werken. Maar wat heeft hij daar? In Oekraïne kun je met dat geld veel beter leven. Je ziet dan ook steeds meer ontwikkelaars terugkomen. Onze Oekraïense werknemers zijn collega's. Geen goedkope werkkrachten waar je de saaie opdrachten naartoe brengt."
Oekraïne is geen gemakkelijk land. Er heerst flink wat corruptie en zakenmensen klagen over de communistische erfenis: passiviteit en laksheid. Ervaart u dat ook?
"Het zakelijke klimaat is totaal anders dan dat in Denemarken. Het is ruiger, er worden meer spierballen gebruikt. Je komt mensen tegen die je willen intimideren. Nogal eens denken ze dat je geld geeft. En dan moet je telkens weer duidelijk maken dat je dat niet doet. Het is moeilijker om te plannen en te voorspellen hoe dingen gaan lopen. Veel Oekraïners denken nog op de korte termijn. Ze willen snel winst zien. Buitenlanders lopen daar tegenaan. En ze onderschatten de tijd die het kost om werkvergunningen te krijgen, te onderhandelen met autoriteiten. Maar ik vind het wel fun om hier te werken."
U voelt zich goed hier?
"Oekraïne verschilt in veel andere opzichten niet zoveel van Denemarken. Iedereen kan hier lezen en schrijven en heeft een tv, zelfs in het kleinste dorp. Er zijn geen paarden in de straat, geen kippen in de bus. Je kunt hier ook Wienerschnitzel eten. Het lijkt hier op thuis."
Ciklum
Ciklum richt zich op offshore software ontwikkeling. Daarnaast faciliteert en assisteert het bij het opzetten van offshore ontwikkeling in Oekraïne. Het bedrijf werkt alleen met buitenlandse klanten, voornamelijk in Scandinavië. Ciklum heeft meer dan 700 medewerkers en 7 vestigingen in Oekraïne: drie in Kiev, waaronder het hoofdbureau, twee in Charkov, een in Donjetsk en Dnjepopetrovsk. Verschillende Nederlandse bedrijven, waaronder Scense, huren ruimte en faciliteiten bij Ciklum in onder andere Charkov.
Offshoren in Groningen
In het Groningse NH-Hotel vindt op 29 en 30 oktober een internationaal evenement plaats over offshoring van ict. Nederlandse en Belgische bedrijven delen hun expertise en ervaringen op dit vlak. Ook presenteren Nederlandse vertegenwoordigers van bedrijven uit Oekraïne, Bulgarije, Wit-Rusland, Roemenie en Nepal zich.
Meer info: http://www.ictwerkuitbesteden.nl/