Vandaag is het 70 jaar geleden dat de xerografie werd uitgevonden. Deze uitvinding heeft de wereld van communicatie veranderd en het voor mensen wereldwijd mogelijk gemaakt informatie te creëren en te delen.
De eerste xerografische kopie werd op 22 oktober 1938 gemaakt in een professorisch lab achter een schoonmaaksalon in Astoria, Queens, een wijk van New York. Deze kopie wordt veilig bewaard in het Smithsonian Instituut en heeft als tekst: "10-22-38 ASTORIA". De uitvinder, Chester Carlson, was een wetenschapper en patentenbeheerder die zich zelf als doel had gesteld een simpele manier te vinden om kopieën te maken.
Carlson negeerde fotografische methoden en experimenteerde met elektrostatische charges en materialen die fotogeleidend waren – hun elektrische eigenschappen veranderen als ze blootgesteld worden aan licht. Het proces dat hij uitvond werd xerografie genoemd. Dit komt uit het Grieks, ‘xeros’ is droog en ‘graphein’ is schrijven.
Als hij nog zou leven zou Carlson wel heel verbaasd zijn geweest dat zijn uitvinding een revolutie in informatie teweeg heeft gebracht. Een revolutie die vandaag de dag nog steeds aan de gang is om informatie gemakkelijk beschikbaar te maken en de kennis die in de wereld beschikbaar is uit te breiden. Infotrends, een onafhankelijke consultant in deze industrie, schat in dat wereldwijd 3,08 triljoen kopieën en printjes gemaakt zijn dit jaar die voortgesproten zijn uit de uitvinding van Carlson.
Xerox, het bedrijf dat aan de wieg stond van het tijdperk ‘kennis delen’, heeft tegenwoordig niet alleen hardwareproducten, van kleine desktop printers tot digitale persen, maar ook software technologieën en diensten, die het enorme volume aan informatie stroomlijnen en klanten helpen hun documentstromen te beheren en te beheersen. Dit kan tot een kostenbesparing van wel 10% op documenten leiden.