VMware reageert kritisch op metingen van onderzoeksbureau IDC waaruit blijkt dat Microsoft marktaandeel wint. De Windows-leverancier loopt de flinke achterstand wat in met zijn Hyper-V-software voor servervirtualisatie.
Onderzoeksbureau IDC telt verkeerd, reageert virtualisatieleverancier VMware op een recent IDC-rapport over de markt voor servervirtualisatie. "VMware twijfelt sterk aan de validiteit van de uitkomsten van dit specifieke stuk research", meldt een woordvoerder. Het bedrijf heeft ook vooraf geen contact gehad met IDC hierover, wat volgens VMware gewoonlijk wel het geval is bij dit onafhankelijke onderzoeken.
Uit het rapport van IDC komt naar voren dat het marktaandeel van Microsoft in het tweede kwartaal dit jaar is gegroeid. De Windows-producent loopt dus de achterstand op VMware wat in. Laatstgenoemde leverancier is echter nog altijd de grootste. Het ging echter om de verkoop van licenties aan nieuwe gebruikers (new shipments), dus niet om het aantal bestaande gebruikers (installed base).
Verkeerde conclusies
De kritiek van VMware op de bevindingen van IDC betreft de meetgroep, de tellingsmethode, de formulering en de conclusies die veel ict-nieuwsmedia daaruit hebben getrokken. Zo zou de steekproef onder een te kleine groep van slechts hardwareleveranciers (oem's) zijn gedaan, zijn gratis producten niet meegeteld, en boekte VMware ook groei (van twee procent).
Sommige nieuwssites hebben echter de fout gemaakt dat ze Microsoft een plotse groei van nul naar drieëntwintig procent toebedichten. En dat die groei vooral te danken zou zijn aan Hyper-V. Dat nieuwe virtualisatieproduct van Microsoft is echter pas uitgekomen aan het einde van IDC's meetperiode (het tweede kwartaal van dit jaar).
Microsoft had in het tweede kwartaal van vorig jaar volgens IDC al een marktaandeel van twintig procent. Dat was in het eerste kwartaal van dit jaar echter gedaald naar achttien procent, dus de nu door IDC gemeten drieëntwintig procent is wel degelijk een stijging.
Gratis niet meegeteld
Dat de telling alleen op basis van oem-leveringen is gedaan, geeft een scheef beeld. Maar dat geldt voor beide bedrijven; zowel VMware als Microsoft levert ook via andere kanalen dan de oem-leveranciers. Verder bieden beide partijen gratis virtualisatieproducten.
Het is de vraag welke partij het meest benadeeld is door het weglaten van die twee factoren. Het feit dat Microsoft Hyper-V meelevert met Windows Server 2008 geeft die in ieder geval een voordeel. Windows is immers weer meegeleverd met veel servers van oem's, wat IDC dus heeft geteld.
Het tellingsprobleem voor gratis producten speelt ook open source al jaren parten. Het daadwerkelijke totale gebruik van bijvoorbeeld Linux binnen bedrijven is moeilijk te meten voor bureaus als IDC en Gartner. Die meten dan ook levering van dat besturingssysteem bij en op servers, plus aantallen die in bijvoorbeeld supportcontracten zijn vastgelegd.
‘Gekocht rapport’
VMware-ingenieur Mike DiPetrillo gaat op zijn blog nog een stapje verder: hij stelt dat dit simpelweg een gekocht rapport is. "Zoals het geval is voor de meeste analistenrapporten is dit een gesponsord rapport", schrijft hij.
"IDC wil niet de naam geven van wie dat daadwerkelijk is, maar ik kan je vertellen dat het in ieder geval niet VMware is", blogt Petrillo. De sponsor is volgens hem een concurrent in Redmond, Microsoft dus. Het bewuste IDC-rapport is een analyse van de data uit het doorlopende onderzoek 'Worldwide Quarterly Server Virtualization Tracker'.
Ook gegroeid en niet valide
De VMware-ingenieur zegt verder dat VMware zijn marktaandeel ook zag groeien volgens de metingen van IDC, en wel met twee procent. Bovenaan in zijn blog noemt hij de metingen echter niet goed onderbouwd. Dat geldt dan voor cijfers over zowel Microsoft als VMware.
Petrillo benadrukt dat VMware nog altijd het grootste marktaandeel heeft op basis van daadwerkelijke gebruikers (installed base). Computable heeft dit ook gemeld, in tegenstelling tot sommige andere nieuwssites die kortweg berichtten dat Microsoft nu bijna een kwart van de gehele virtualisatiemarkt in handen heeft.
Petrillo meldt op zijn blog nog wel op dat die zijn persoonlijke meningen bevat, die kunnen afwijken van wat VMware voorstaat, en dat de postings niet vantevoren aan zijn werkgever zijn voorgelegd.
Het zal mij benieuwen hoe lang het duurt voordat hiervoor weer een anti-trust zaak wordt opgestart.
Microsft levert nu immers weer een pakket mee met zijn software wat ook los te verkrijgen is via een andere Partij. Weliswaar andere software maar ja,het doel is het zelfde.
Ik gebruik VMware regelmatig, zowel voor mijn werk als thuis. VMWare en Xen zijn de voornaamste virtualisatie productien die ik voorbij zie komen (bij verschillende kleine en grote klanten).
Ik heb nog geen enkel bedrijf/developer gezien met virtualisatie technologie van Microsoft.
Er zal denk ik geen anti-trust zaak komen, omdat Microsoft ook Windows Server without Hyper-V levert.
Zelfde verhaal dus als Windows XP N, wat ontstond na de anti-trust zaak vanwege integratie van onder meer Media Player.
Ik kom bij veel klanten die met virtualizatie bezig zijn en je ziet toch dat deze klanten meer richting Microsoft gaan, het HyperV gebeuren gaat net even verder dan VMware. Ik denk ook dat het te maken heeft met support enzo ze leggen zaken liever bij 1 fabrikant dan bij velen. In dat opzicht bied MS met de laatste reeks aan producten gewoon een compleet pakket. VMware en xen het blijven toch wat apparte eendjes leuk voor oude omgevingen, maar als je schoon mag beginnen of naar de toekomst kijkt, begrijp ik wel dat MS nu zo snel groeit.
Verder in wat? Support?
Vmware heeft een voorsprong.
De rest probeert de achterstand in te halen.