De organisatie achter het Symbian OS voor smartphones ligt op schema om begin komend jaar op te gaan in een stichting. Die heeft nu twaalf nieuwe leden geworden. Eerst komt de voormalige industriealliantie nog geheel in handen van mede-oprichter Nokia.
De rechten op het Symbian-besturingssysteem voor smartphones gaan volgens plan begin komend jaar over naar een stichting. Nu valt dit nog onder Symbian Software, wat ooit een alliantie was van telefoonfabrikanten, maar daar is in de loop der jaren wat leegloop en consolidatie geweest.
De Symbian Foundation stelt het smartphone-platform voortaan royalty-free ter beschikking aan softwareontwikkelaars, telefoonfabrikanten en andere geïnteresseerde partijen. Bovendien moet de Symbian-software ook open source worden, om meer ontwikkelaars aan te trekken. Dat omvat zowel het besturingssysteem zelf als de drie meestgebruikte interfaces daarvoor: S60 van Nokia, UIQ van Sony Ericsson en Moap van NTT Docomo.
Eerst naar Nokia
De overgang naar stichtingsvorm is in juni al gepland, maar het plan krijgt nu handen en voeten. Zo onthult Symbian nu dat het de steun heeft verworven van twaalf nieuwe ict-bedrijven. Daaronder bevinden zich processorontwerper ARM, ontwikkelaar InnoPath Software, en telecombedrijf Huawei.
Voordat de stichting een feit is, in de eerste helft van 2009, gaat Symbian over naar Nokia. Die producent van mobiele telefoons is één van de mede-oprichters van dit smartphone-platform en de bijbehorende organisatie, samen met Ericsson, Motorola en Psion. Nokia heeft de andere partners in die joint venture geleidelijk uitgekocht. Het slokt Symbian nu geheel op, wat eind dit jaar rond moet zijn. Motorola is slechts een licentienemer, net als voormalig lid Samsung, maar ook partijen als Lenovo en Sendo.