In tijden waarin werkgevers er alles aan doen om ict-vacatures te vervullen, geeft Quinity in zijn wervingscampagne tips om hogerop te komen. Complimenteer je baas dagelijks en eet voldoende, is het motto. Om hogerop te komen moet je werken met je ellebogen.
Quinity had te weinig succes met offline wervingsactiviteiten dus besloot het met een online campagne te proberen. Op werkenmetjeellebogen.nl kunnen werkzoekenden een game spelen waarin zij alle gevaren leren kennen en tips krijgen om hogerop te komen.
Volgens de campagne van de e-business dienstverlener is het leven van de werkende mens een keiharde wereld, waar duivelse collega's op de loer liggen om je onderuit te halen. Dat het motto ‘Slijm naar boven en trap naar beneden' een negatieve bijklank heeft, beaamt recruiter Tessa van Rijnsoever. "Maar het is heel duidelijk dat het om een grap gaat", zegt zij.
Guerillamarketing
Het bedrijf richt zich met de campagne duidelijk op starters. "Wij zijn een jong bedrijf, de gemiddelde leeftijd ligt onder de dertig jaar. Maar onze naamsbekendheid onder studenten is nog niet zo groot. Twaalf keer per jaar adverteren is erg kostbaar en wij haalden daar te weinig uit. Wij willen binnen drie jaar van 100 naar 150 mensen groeien, dus wij zijn op zoek naar jong talent. Alleen offline adverteren is niet meer de methode."
Naast de game zet de dienstverlener daarom ook guerillamarketingacties in om studenten te bereiken. Op de bètafaculteiten van universiteiten en hogescholen worden crime scenes ingericht, waar de carreer game slachtoffers heeft gemaakt.
Ellenbogenwerk tips&tricks
– Haal koffie voor je baas;
– Complimenteer je baas dagelijks (met alles wat je kunt bedenken);
– Laat je niet passeren op de carrièreladder door je collega's;
– Passerende collega's pak je hardhandig aan (train je conditie en je ellebogen dus regelmatig!);
– Snelheid op de werkvloer is onmisbaar, een moment van onoplettendheid kan je je kop kosten!;
– Eet voldoende: ellebogenwerk kost veel energie;
– Zorg dat je serieus wordt genomen, ga strak in pak en met gekamde haren naar het werk (een beetje gel kan vaak geen kwaad).
Nog 1 tip: begin, zodra je manager binnenloopt, luid en enthousiast voor hem te applaudiseren!
Misschien een rare vraag, maar waarom kan je alleen maar vooruit in je carriere door omhoog te gaan? Wat is er mis met groeien door kennisverbreding?
Cpt: het loon, kennis kan je niet eten
carriere de; v(m) -s loopbaan: ~ maken (in zijn werk) goed _vooruitkomen_
Vooruitkomen is dus het key word. Dus niet horizontaal jezelf verbreden. Dan doe je of weet je dus meer, voor hetzelfde geld in dezelfde functie. Dat is dus niet vooruit maar stagnatie. Mocht dat geld of die functie nu veranderen dan gaat een (of beide) dus omhoog. Daarom spreken we bij carriere dus over omhoog.
@Bas & Martijn
Heren, heren, wat ik bedoelde te zeggen is dat Quintiq wel heel eenzijdig in het carrierebeeld zit: je kunt alleen maar vooruit komen door baas te worden. Ook al ligt je dat helemaal niet, je moet, want je moet omdat het verwacht wordt omdat “iedereen” dat doet.
Kennis en ervaring zijn wel degelijk grondslag voor carrierevooruitgang, en hoeft niet te leiden tot een carriere van manager…
De enige manier om omhoog te komen is door je eigen baas te worden.
Weer een bedrijf op het lijstje erbij waar ik niet voor wil werken. Als er iets irritant is is het wel mensen die met de ellenbogen werken… en als er 1 groep mensen is die zichzelf uiteindelijk wel weer tegenkomen…
@Jeroen : [quote] en als er 1 groep mensen is die zichzelf uiteindelijk wel weer tegenkomen… [/quote]
Aan de top?
Ik ben het met Cpt eens.
Ik moet er niet aan denken om afdelingshoofd of manager te worden (zeker niet in het middenmanagement), dus voor mij geen ellebogenwerk maar collegialiteit.
Weliswaar wat minder salaris (kun je je levensstijl op aanpassen), maar ook minder kopzorgen.
Nog een tip: zorg dat je eerder dan je baas begint en hij dat ziet. Zorg er ook voor dat je later dan je baas weggaat en dat hij dat ook ziet. Sowieso als hij je ziet, gewoon druk doen. Managers die hogerop willen, maken hier regelmatig gebruik van. Sommige “managers” zien alleen niet dat ze van “onder” bekeken worden.