Voor projectorganisaties is het van groot belang dat alle declarabele uren daadwerkelijk geboekt worden. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt het niet zo gemakkelijk. Het invoeren van declarabele uren wordt namelijk niet door iedere consultant even zorgvuldig gedaan. En als de uren wel geschreven worden, dan is het zaak dat dit op het juiste project gebeurt.
Menig manager voelt een behoorlijke druk als het gaat om het verhogen van de declarabiliteit binnen de organisatie. Uit onderzoek blijkt dat in de professionele dienstensector niet de volledige werkweek in rekening wordt gebracht bij opdrachtgevers. Op jaarbasis leidt dit tot een omzetverlies van vele duizenden euro’s. Gek genoeg kijkt men vaak niet naar de meest voor de hand liggende oplossing, namelijk of men alle uren ook daadwerkelijk boekt. Een goed administratief systeem met wereldwijde internettoegang is daarbij een goed hulpmiddel, maar het gaat natuurlijk verder dan dat.
Het verkopen van projecten gebeurt vrijwel altijd door mensen die het project niet zelf uitvoeren. De consultant komt hierdoor helaas vaak pas na het sluiten van de deal om de hoek kijken. Hij of zij krijgt de opdracht en gaat aan de slag. Daarbij wordt door de organisatie nadrukkelijk aangegeven binnen welke lijnen men moet blijven en welke uren men juist wel of niet moet maken.
Ik denk dat als een consultant mede-eigenaar wordt van een project dat er meer betrokkenheid is voor het (eind)resultaat van het project, zowel bij de klant als intern. Dit verhoogt de motivatie en dat is absoluut belangrijk binnen deze beroepsgroep. Hoe vaak hoor je niet dat een project verkeerd afloopt. Tevens maakt het de rol voor de consultant interessanter en is daardoor goed voor de medewerkertevredenheid. Op deze manier is het voor zowel de werknemer als de werkgever een win-win situatie!
Niels Zijderveld, general manager Maconomy Benelux.