Hoewel IBM de kern van OS/2 in 2006 bevroor, werken Russische programmeurs aan moderne hardwaredrivers voor het besturingssysteem. Voor zover de wodka geen roet in het eten gooit.
In Rusland ontwikkelt een netwerk van thuiswerkers nieuwe drivers voor OS/2. De laatste versie van OS/2, Warp 4, verscheen in 1996. Hoewel IBM de kern van OS/2 in 2006 definitief bevroor en de ondersteuning stopzette, leeft het besturingssysteem toch door, onder de naam eComStation.
"Op pc's van na 2000 kun je geen Warp 4 installeren", zegt Joachim Benjamins, de CTO van Mensys, dat sinds 2005 de wereldwijde distributierechten van eComStation in handen heeft. "In 2002 werden we benaderd door Eugene Gorbunov, de Russische distributeur van eComStation. Hij zei: ‘Ik kan jullie helpen.'" Sindsdien schrijft een netwerk van Russische programmeurs moderne hardwaredrivers voor eComStation. Omdat deze werknemers ‘slecht tot zeer slecht' Engels spreken, fungeert Gorbunov als intermediair.
Salaris omgezet in drank
Het werk van de Russen is verre van eenvoudig. Benjamins: "De broncode van OS/2 is gesloten. Delen ervan hebben we wel, maar reverse engineering is essentieel." De broncode die wel beschikbaar is, doet af en toe de Russische wenkbrauwen fronsen. Benjamins: "IBM-programmeurs werden beoordeeld aan de hand van het aantal regels code dat ze schreven. Daardoor stuiten we af en toe op bizarre voorbeelden van inefficiënt codegebruik."
De samenwerking met de Russen verloopt niet vlekkeloos. Allerlei ‘cultuurverschillen' veroorzaken problemen. Niet alleen verwachten de programmeurs ten onrechte vaak dat ze van tevoren worden betaald, ook worden afspraken niet altijd nagekomen. Benjamins: "Soms hoor ik bijvoorbeeld achteraf dat een programmeur een week niet heeft kunnen werken omdat hij zijn maandsalaris in drank heeft omgezet." Door dit soort problemen is de lancering van eComStation 2.0 GA al een aantal malen uitgesteld. Ook daaraan bijgedragen heeft de beslissing om ondersteuning voor Core2-processoren toe te voegen aan eComStation.
Firefox voor OS/2
Een enthousiaste kern van OS/2-adepten werkt daarnaast aan vertalingen voor verschillende landenversies en applicaties. Benjamins: "We hebben veel profijt van de Linuxgemeenschap. Omdat OS/2 POSIX-compliant is, zijn Linuxapplicaties relatief gemakkelijk te porten naar OS/2. Zo kwam Firefox 3.1B ook beschikbaar voor OS/2, twee dagen nadat de Windowsversie werd vrijgegeven."
Meer info
De Nederlandse OS/2-gebruikersgroep
Internationaal nieuws & forum
Online magazine
Lijst met software
Geschiedenis OS/2 en eComStation
News server over eComStation
Opensourcegemeenschap: Netlabs en ports van OS/2.
eComStation Demo
Jaarlijkse eComStation-conferentie