De invoering van de Defensiepas was noodzakelijk, omdat de oude multifunctionele smartcard (MFSC) niet meer voldeed. Het ministerie van Defensie kocht voor 23 miljoen euro tijd, zodat op een later tijdstip overgestapt kan worden naar de Rijkspas.
De Defensiepas, die door het ministerie van Defensie wordt gebruikt voor de beveiliging van gebouwen en data, is slechts een tussenoplossing. De pas is in september 2008 ingevoerd en zal over een tijd vervangen worden door de Rijkspas. Het project rondom de Defensiepas kostte 23 miljoen euro.
Een woordvoerder van het ministerie kan niet zeggen hoe lang de Defensiepas zal worden gebruikt. Hij denkt dat het langer dan een jaar zal zijn, maar noemt geen maximum. Volgens de woordvoerder is de pas slechts tijdelijk. "We hebben tijd gekocht. De vorige pas, de multifunctionele smartcard (MFSC), voldeed niet meer aan de eisen. We moesten over naar een nieuwe pas."
De Rijkspas is een toegangspas die organisatiebreed wordt ingezet voor de toegang van overheidsgebouwen door rijksambtenaren. Het is nog niet bekend wanneer de Rijkspas wordt ingevoerd. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken liet in september 2008 in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de invoering van de Rijkspas vertraging heeft opgelopen. Het lukt niet meer om de eerste Rijkspas in 2008 uit te reiken, zoals aanvankelijk de bedoeling was. De minister streeft ernaar om dit in april 2009 wel te kunnen.
Niet genoeg MFSC-kaarten
Er waren in 2006 al niet meer genoeg MFSC-kaarten voorradig om alle werknemers van het ministerie te voorzien van een pas. De kaarten werden ook niet meer geleverd. Daarnaast was er niet genoeg fysieke ondersteuning om de kaart aan te maken en was het beheer ervan niet naar tevredenheid. Daarom werd in dat jaar besloten de kaart te vervangen door de Defensiepas.
Kern van zowel de MFSC als de Defensiepas is de chip Mifare Classic. Deze NXP-chip is de meest gebruikte contactloze chipkaart ter wereld. In maart 2008 slaagde de Digital Security Research Group van de Radboud Universiteit Nijmegen erin deze chip te klonen en aan te passen. In de Defensiepas wordt de chip ook gebruikt, omdat zo een snelle overgang mogelijk was.
De minister heeft, op advies van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), besloten in de Rijkspas niet de Mifare Classic-chip te gebruiken.