Het personeel van HP Nederland reageert gelaten op het plan om in totaal 560 medewerkers van de ict-leverancier en (voornamelijk) zijn dochteronderneming EDS te ontslaan. “We hebben wel vaker afscheid moeten nemen van collega's”, vertelt de voorzitter van de ondernemingsraad.
Onder het personeel van HP Nederland zijn de aangekondigde reorganisatieplannen met gelatenheid ontvangen. Dat zegt voorzitter Henk van de Weerdt van de ondernemingsraad van HP. "We hebben in het verleden behoorlijk vaak afscheid moeten nemen van collega's, zoals na de overname van Compaq. Je kunt zeggen dat we wel aan reorganisaties gewend zijn." Begin oktober maakte de ict-leverancier bekend dat in Nederland de komende twee jaar 560 banen worden geschapt, waarvan het merendeel bij het pasgeleden overgenomen onderdeel EDS.
Aantal ontslagen
Eerdere berichten dat het om slechts dertig medewerkers van HP en 530 van EDS gaat, wil Van de Weerdt niet bevestigen. "Het is nog niet bekend hoeveel HP'ers hun baan verliezen. Ik kan alleen zeggen dat het overgrote deel van de ontslagen bij EDS valt." De voorzitter vertelt dat het theoretisch mogelijk is dat zich daaronder HP'ers bevinden die, als onderdeel van de integratie van de twee bedrijven, net zijn verhuisd naar EDS.
Van de Weerdt kan evenmin zeggen binnen welke functieprofielen de ontslagen vallen. "Ze zijn momenteel nog bezig met een inventarisatie. De ondernemingsraad heeft weliswaar de paraplu-aanvraag al binnen, maar daarin staan alleen juridische en medezeggenschapsonderwerpen. Er staat niets over het personeel, over wie blijft en moet vertrekken, en over de arbeidsvoorwaarden", aldus de OR-voorzitter. Hij vindt het geen probleem dat veel zaken nu nog onbekend zijn. "Ik heb liever dat over twee maanden iets duidelijks kan worden gepresenteerd, dan dat ze nu iets presenteren wat onduidelijk is. Het proces moet wel goed en zorgvuldig plaatsvinden."
In totaal geeft HP zichzelf twee jaar om de reorganisatie te voltooien. Volgens Van de Weerdt kan het dus voor sommige mensen nog een tijd duren voordat hun functie wordt opgeheven. "De ondernemingsraad zou het niet leuk vinden als mensen te lang in onzekerheid zitten. Er moet voor iedereen snel duidelijkheid komen."
Sociaal plan
Voor HP-medewerkers die op straat komen, heeft het bedrijf een sociaal plan opgesteld. Van de Weerdt legt uit dat het plan van twee scenario's uitgaat: direct vertrek voor hen die verwachten gemakkelijk een nieuwe baan te vinden en bemiddeling voor degene die bijvoorbeeld door hun leeftijd moeilijker aan een nieuwe werkgever komen. In het eerste geval gaat het ontslag via het kantongerecht en is er een specifieke afvloeiingsvergoeding.
In het tweede scenario probeert een extern outplacementbureau de medewerker aan een nieuwe betrekking te helpen. Volgens Van de Weerdt lukt dit in zeventig à tachtig procent van de gevallen. Na een succesvolle bemiddeling ontvangt de werknemer voornoemde afvloeiingsvergoeding minus de helft van het salaris gedurende de bemiddelingsperiode. Op deze manier delen HP en werknemer in de outplacementkosten. Voor het personeel van dochteronderneming EDS bestaat zo'n sociaal plan overigens nog niet. Hans Daniëls, algemeen directeur van HP Nederland, hoopt dat voor overtollige EDS'ers een identieke regeling komt.
het CNV heeft een krachtige reactie op de ontslagplannen geformuleerd:
http://www.cnvdienstenbond.nl/nieuws/artikel/33961/?tx_ttnews%5Byear%5D=2008&tx_ttnews%5Bmonth%5D=10&cHash=4ddf8206e9