Op het opiniedeel van het Topic ECM is een bijdrage terug te vinden over de onlangs aangekondigde ecm-conceptstandaard content management interoperability services (CMIS). Openlijk wordt er afgevraagd of de standaard nou een revolutie of een evolutie is. Onze experts aan het woord.
De nieuwe ecm-conceptstandaard CMIS (content management interoperability services) is een open interface waarbij een duidelijke scheiding tussen de content-repository (contentservice) en de contentapplicatie gemaakt is. Zeven grote spelers (IBM, EMC, Microsoft, OpenText, SAP, Oracle en Alfresco) zijn inmiddels tot de CMIS-werkgroep toegetreden en de standaard is voorgelegd aan de OASIS om officieel gemaakt te worden. Expert Paul Jongen, director solutions engineering Central Europe bij Alfresco, is blij met de standaard. "Meerdere CMIS-repositories (van verschillende leveranciers) kunnen op dezelfde gestandaardiseerde wijze benaderd worden door een enkele applicatie. Andersom, verschillende applicaties (Java, .NET) kunnen op een gestandaardiseerde wijze dezelfde content benaderen. De huidige CMIS-conceptstandaard biedt initieel de belangrijkste ‘basic' contentservices als een SOAP- of REST-service."
Paul Baan
Directeur ecm
VLC
"CMIS is inderdaad een zeer welkome aanvulling. Met JCR (Java content repository) is het nooit gelukt (had ook een andere insteek en werd door te weinig leveranciers omarmd), CMIS lijkt een goede zet. Simpel van opzet (gelijk SQL), voldoende functionaliteit voor bevragen en uitvragen van repositories en nu dus al ruime support van de grote leveranciers. Ook zij lijken te onderkennen dat de praktijk nu eenmaal leert dat organisaties verschillende systemen in huis hebben en dat het voor die organisaties waardevol is dat er tussen die systemen wel gecommuniceerd kan worden. Kortom, vooralsnog is CMIS een waardevolle aanvulling, maar er moeten nog een paar leveranciers over de streep. Het ziet er inderdaad veelbelovend uit."
Freddie van Rijswijk
Senior executive
Isis Papyrus Netherlands
In tegenstelling tot de JCR-standaard is de CMIS-standaard onafhankelijk van de ontwikkeltaal, wat de accaptatiekans zal vergroten. Ik verwacht niet dat er op korte termijn veel zal veranderen. Wel zullen bedrijven het gaan meenemen in hun architectuuroverwegingen. Het goede voor de klant is dat de afhankelijkheid afneemt en het zal hopelijk innovatie stimuleren. Ik juich CMIS toe, ik zie een grote kans in het ontsluiten van andere cms'en."
Richard Fransen
Senior ecm-consultant
Inter Access
"In het verleden werd deze behoefte aan ‘contentintegratie', waaronder enterprise search, ingevuld door achtereenvolgens een aantal isv's en via overnames door de leveranciers zelf. CMIS is de volgende stap: de ecm-leveranciers werken samen. Een teken van volwassenheid van de ecm-markt. Interessant is de samenstelling van de deelnemers in CMIS. Een deel van deze leveranciers biedt complete high-end ecm-suites, terwijl anderen juist actief zijn met basic content services (BCS). Dat maakt dit CMIS-initiatief op korte termijn vooral interessant voor een beperkte groep organisaties: enerzijds organisaties die beschikken over meerdere high-end ecm-systemen en anderzijds organisaties die een BCS-systeem (gaan) gebruiken naast, of als gebruikersvriendelijk front-end, voor een high-end ecm-systeem. Ik ben benieuwd hoe de lokale spelers gaan aanhaken op CMIS. Welke impact heeft CMIS op de rol van lokale spelers? Gaat hun rol veranderen van ecm-leverancier naar die van applicatieleverancier?"
Paul Ruijgrok
Partner en operationeel manager
KBenP
"Nu steeds meer mensen ook voor hun werk gebruik gaan maken van web 2.0-services, ontstaan meer informatiesilo's. Foto's worden opgeslagen in Flickr, video's op YouTube, presentaties op SlideShare, etcetera. Naast silo's op bestandsformaat zullen er naast interne nu ook externe silo's ontstaan. De integratie van die silo's gaat daarmee steeds belangrijker worden. Integratie in de user interface wordt vaak geboden via een zoekmachine. Integratie in de repositories kan naast de presentatie echter ook voordelen bieden voor de informatie- en documentmanagementfunctie. Ik ben benieuwd of de Flickr's van deze wereld deze extra toegevoegde waarde ook zien en met CMIS hun repositories gaan ontsluiten."
Vincent van Gentevoort
Product specialist wcm
Composite
"Een goede evolutie, webservices zijn al enige tijd de manier om tussen systemen te communiceren. CMIS zet daar een laag, een protocol, bovenop. Dat er grote en gevarieerde namen achter staan geeft goede hoop. JCR, JSR 170&268 content repository API, is te beperkt en specifiek om breed toegepast te worden. Slim, maar niet sterk is dat de standaard voortkomt uit een vendor, Day. Tel daarbij op dat het Java-georiënteerd is en zich daardoor beperkt. CMIS is niet echt een revolutie, het zal het uitwisselen van informatie zeker vergemakkelijken, maar zal geen echte veranderingen met zich meebrengen."
Jonne Joosten
Programmamanager
You Move
"Voor mij als adviseur bij de aanbesteding van een ecm-pakket komt de nieuwe standaard CMIS als een stukje ‘CaaS' (content-as-a-service) voor een hongerige muis. De discussie voor het vaststellen van de standaardisatie-eisen is al menig keer gevoerd. Het doel is immers altijd maximale interoperability. Maar hoe laat je dat terugkomen in je plan van eisen? Het afdwingen van standaarden zoals JCR is te beperkt en te specifiek en het opnemen van eisen voor een ‘alles-in-een' ecm-webservice is te breed. CMIS biedt daarom een goede basis om mee te nemen als ‘standaard' eis in een ecm-pakketselectie. De vraag die hier echter nog niet beantwoord is, is hoe deze nieuwe standaard zichverhoudt tot het gehanteerde informatiebeveiligingsbeleid. CMIS, een evolutie binnen de soa-revolutie."
(R)evolutie?
Wat vind jij van de nieuwe CMIS-standaard? Is dit een welkome aanvulling of hoeft deze standaard van jou niet ‘officieel' te worden? Waarom zou jij je juist wel of niet op deze standaard willen richten? Geef je mening door een e-mail te sturen naar lezers@computable.nl o.v.v. CMIS.
Experts gezocht
Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende vakgebieden:
CRM: crm@computable.nl
Development: development@computable.nl
ERP: erp@computable.nl
Loopbaan: loopbaan@computable.nl
Netwerken: netwerken@computable.nl
Telecom: telecom@computable.nl
Ben jij expert op één van bovengenoemde zes vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.