De Rijkspas gaat de onveilige Defensiepas vervangen. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. Het ministerie van Defensie denkt niet bij de eerste groep gebruikers van de nieuwe Rijkspas te zitten.
De Defensiepas, die gebruikt wordt voor de beveiliging van gebouwen en data van het ministerie van Defensie, wordt vervangen door de Rijkspas. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het ministerie ‘het voornemen heeft om aan te sluiten bij de Rijkspas'.
Het is nog niet bekend wanneer de Rijkspas bij het ministerie wordt ingevoerd. Defensie wacht op duidelijkheid van de minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Zij liet in september in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de invoering van de Rijkspas vertraging op heeft gelopen. Het lukt niet meer om de eerste Rijkspas in 2008 uit te reiken, zoals aanvankelijk de bedoeling was. De minister streeft ernaar om dit in april 2009 wel te kunnen doen.
Niet bij eerste gebruikers
De woordvoerder van het ministerie van Defensie verwacht niet dat het ministerie bij de eerste groep gebruikers van de Rijkspas zal zitten. "We zullen eerst alle leesapparatuur moeten vervangen. De Defensiepas bevat dan wel de gekraakte Mifare Classic-chip, maar is er nog genoeg vertrouwen in de voorzieningen. Daardoor hoeven we de Defensiepas niet op stel en sprong te vervangen."
Het gaat vooral veel tijd kosten om alle poortjes en passen te vervangen. Volgens de woordvoerder maken alle 68.000 werknemers gebruik van de Defensiepas. Daarnaast zijn er nog passen voor bezoekers en bedrijven die werkzaam zijn bij Defensie. Op vierhonderd locaties moeten de poortjes worden vervangen.
Computable Award
De Defensiepas won in 2007 de Computable Award ict-project van het jaar. Het project kreeg de Award voor de belangrijke voorbeeldfunctie die dit omvangrijke project van 60.000 passen heeft voor een beveiligingsoplossing met behulp van een smartcard.
De Defensiepas bevat de Mifare Classic-chip. Dit betekent dat Nederlandse militairen zich identificeren zich met een toegangspas die relatief eenvoudig gekloond kan worden.
Waarom is er een nieuwe pas nodig? De oude wordt niet eens gecontroleerd. Zie de uitzending van Stegeman hierover.
Reichs-passe.. nog nooit van gehoord?.
Waarschijnlijk een poging van de overheid om te komen tot 1 standaard autorisatie middel voor de toegang tot alle overheids gebouwen. Als voorloper op de biometrics identification of geimplanteerde chip voor haar personeel.
“maar er is nog genoeg vertrouwen in de voorzieningen” Tuurlijk beveiligen is en blijft gewoon mensenwerk. Technologie is slechts een hulpmiddel in mijn ogen.
@david
Het vervangen van al die toegangspoortjes en die 60.000 passen, wat een mooi werkgelegenheid project van onze overheid is dit weer.
Ik ben ook heel benieuwd waar deze kosten terugkomen op de miljoenen nota. Want wie draait er financieel weer op voor het gek***** in Den Haag.. Juist de blauwe enveloppen ontvanger.
En dit project de computable award winnen???
Ik ben toch heel benieuwd welk voorbeeld dit projec geeft aan de rest van de industrie?
En dan straks hebben ze alle poortjes vervangen, komen ze erachter dat die chip nog steeds niet deugt
Zo blijf je bezig 😉
Uitzending van Stegeman gaat meer over process/organisatorisch (niet-geautomatiseerde) beveiliging. Rijskpas is een vorm van technische (geautomatiseerde) beveiliging. Dit is ondersteunend voor de process/organisatorisch beveiliging.