IDC verwacht niet dat de vacaturemarkt in elkaar klapt, maar wel dat ict-bedrijven een stuk voorzichtiger zullen worden in het aannemen van nieuw personeel. Grote ict-bedrijven reageren verschillend wanneer hen gevraagd wordt naar de verwachtingen.
Zijn de personeelsbudgetten voor komend jaar al teruggeschroefd of heeft de kredietcrisis nog geen invloed op het aannamebeleid bij grote ict-bedrijven zoals Microsoft, IBM en Cisco?
Peter Vermeulen, Consulting Director Benelux local research bij IDC: "Wij verwachten dat de meeste ict-bedrijven in eerste instantie voorzichtiger worden in het aannemen van personeel. Waar het kan zullen budgetten bevroren worden. Tegelijkertijd is er nog steeds veel behoefte aan ict-professionals en openstaande vacatures moeten nog steeds ingevuld worden. Het is dus een geluk bij een ongeluk dat ze nog steeds te maken hebben met krapte. De markt klapt daardoor zeker niet in één keer in elkaar. Maar overhead en marketingfuncties staan wel onder druk."
Microsoft Nederland is inderdaad nog steeds op zoek naar mensen. Algemeen directeur Theo Rinsema geeft aan dat er ongeveer dertig vacatures open staan die moeten worden ingevuld. De kredietcrisis heeft dus nog geen invloed op het personeelsbeleid. Rinsema: "Nee, de budgetten zijn niet teruggeschroefd in verband met de kredietcrisis. Of dat volgend jaar wel het geval zal zijn is een vraag die niet te beantwoorden is, dat hangt natuurlijk af van hoe de marktomstandigheden zich ontwikkelen in de komende paar maanden."
Minder last van marktwerking
Bij IBM zeggen ze minder last te hebben van marktwerking. Personeelsbeleid is vooral afhankelijk van klanten en hun specifieke eisen. "Wij speculeren niet over eventuele veranderingen in personeelsbeleid", zegt de woordvoerder. "Wij zijn continu bezig onze workforce aan te passen aan de vraag van onze klanten. Bovendien zijn de verschillende IBM-vestigingen zeer verschillend en geografisch verspreid, wat de impact van marktwerking helpt te minimaliseren."
Peter Vermeulen: "Bedrijven weten zelf natuurlijk het beste hoe ze ervoor staan. Alhoewel het bij internationale bedrijven niet vreemd is dat het hoofdkantoor de budgetten bepaalt. Je ziet dat er momenteel nog veel overlegd wordt over hoe er met de crisis om gegaan moet worden. Voor vestigingen van Amerikaanse bedrijven kan het nog wel eens een verrassing zijn wat daar uitkomt."
Ook Cisco houdt de financiële ontwikkelingen in de gaten. Toch zegt ook deze werkgever dat er nog geen aanleiding is om bijvoorbeeld een vacaturestop in te lassen. Marc Nan, Cisco's hr-manager: "Cisco ziet op dit moment geen reden het hr-beleid aan te passen. De activiteiten gaan gewoon door."
Structurele kwalitieve schaarste staat los van een externe factor, zoals in dit geval de krediet crisis. Internet en ICT zijn levensbehoeften geworden waarop een bedrijf en consument niet snel afstand van zullen doen. De internet aansluiting en het mobieltje gaan de deur niet uit en bedrijven/organisaties zullen juist in ICT kostenbesparende methoden zoeken.
Hooggekwalificeerd & kundig personeel was al lastig te vinden. Dat zal morgen niet in 1x anders zijn.
Het is logisch dat men sneller gebruik wil maken van beschikbare bedrijfsgegevens (meer jaren) voor het up to date houden van het bedrijf.
Vandaar dat de software architecten voorlopig in het werk zwemmem vanwege de kredietcrisis en gemeentelijke belastingcrisis van de afgelopen jaren en het streven van Europa naar de uniforme opzet van gegevens
Bedrijven en gemeenten kunnen geen goed beleid meer voeren zonder een meerjarenplanning.
Daarom is het belangrijk de gemeenten on der hetzelfde regiem te plaatsen als ondernemingen, zoals het afsluiten van de boekhouding per 31 december.
zie via Google gemeenteanalyse.nl