Viafrica riep de hulp in van Computable-lezers om een betaalbare internetverbinding mogelijk te maken op Afrikaanse scholen. Ontvangen suggesties waren internet via de radio of het commercieel uitbuiten van een satellietverbinding.
Afrikaanse scholen op het platteland kunnen via de radio gebruikmaken van internet. Computable-lezers komen met deze oplossing om scholen in Tanzania van een internetverbinding te voorzien. Stichting Viafrica, detacheerder IT-Staffing en Computable vroegen ict'ers naar hun ideeën voor betaalbaar internet voor scholen in Tanzania.
Een groot deel van de lezers denkt dat internet via de radio het makkelijkst te realiseren is. Evert heeft er ervaring mee. "Ik heb dit zelf in Malawi opgezet. Hoewel het niet supersnel is, kan ik hier vandaan remote bij hen inloggen", schrijft hij. Ook Gerben schrijft dat internet via de radio erg langzaam en kwetsbaar is. "Er zitten veel schakels in de keten tussen provider en gebruikers die in de praktijk regelmatig uitvallen en alleen door experts weer aan de praat kunnen worden gemaakt."
Internet via de satelliet
Gerben geeft daarom de voorkeur aan internet via de satelliet. Er zijn meer lezers die met deze oplossing komen. Joost Dam van Viafrica geeft echter aan dat dit een dure verbinding is. Gerben heeft hiervoor een oplossing: "je zou dit kunnen financieren door een internetcafé naast de school te starten." Patrick komt met een vergelijkbaar idee. Hij geeft de suggestie om een bedrijf te starten in de buurt van de school waar leerlingen kunnen werken. De winst van dit bedrijf kan worden besteed aan de satellietverbinding. Lezer Joost heeft wel nog een tip als je de satellietverbinding commercieel uitbuit: "Neem dan in de voorwaarden op dat een deel van de bandbreedte voor een langere periode, bijvoorbeeld voor tien jaar, gratis voor de scholen beschikbaar is."
Volgens Joost Dam is het commercieel uitbuiten van een internetverbinding in deze gebieden geen optie. "De scholen liggen daarvoor veel te ruraal en hebben daarom helemaal geen afzetgebied. Het idee van een internetcafé naast een school werkt alleen maar als er ook klandizie is", schrijft hij.
Mobiele telefoonnetwerk
Daarnaast komt lezer Lan nog met de suggestie om het netwerk voor mobiele telefoons te gebruiken. "Nog een voordeel: geen risico op virussen in je netwerk."
"Problemen in Afrika schreeuwen altijd om een MacGyver-oplossing", schrijft Chiel. Lezer Gosse AdB komt met het idee om met soepblikken te werken. Tim vindt dit een goede "manier om connecties te maken tussen verschillende plekken."
Welke oplossing is geschikt?
Welke van deze oplossingen vind je geschikt voor een internetverbinding voor een Afrikaanse school? Het gaat om een betaalbare verbinding op het Afrikaanse platteland. We horen graag je ideeën. Plaats deze als reactie onder dit artikel.
Als zendamateur weet ik dat er technieken bestaan om over langere afstand via redelijk eenvoudige zenders data verbindingen op te zetten.
Dit zou in principe goed kunnen werken over langere afstand, afhankelijk van de gekozen frequentie.
Je kan hiermee knooppunten maken naar een landverbinding en de laatste paar 20 a 30 km overbruggen. Meerdere knooppunten achter elkaar kan natuurlijk ook.
De apparatuur wordt hier vaak weg gedaan omdat het
afgeschreven is of overbodig geworden door andere digitale zenders.
Wat hier precies haalbaar van is in die landen en hoe de regelgeving is weet ik niet precies maar het lijkt me een redelijk haalbare oplossing om naar te kijken.
Trefwoorden zijn: APRS, AX.25 en Packet Radio
Als ik dit lees dan denk ik aan mesh-networking op basis van WiMAX. De XO laptop van het One Laptop Per Child (OLPC) project ondersteunt mesh-networking. Dat werkt erg mooi zo heb ik als vrijwilliger van de stichting OpenWijs.nl proefondervindelijk vastgesteld.
Ik weet verder dat WiMAX grote afstanden kan overbruggen. Beide technieken gecombineerd maakt internettoegang op ??n punt voor meerdere scholen een re?le optie. Via zo’n ‘Wide area WiMAX Mesh Network’ (WaWiMeN of zo) kunnen veel scholen in een groot gebied internettoegang krijgen. Als op het punt van de internettoegang/-verbinding dan goede proxy-servers staan dan is er veel mogelijk !
http://en.wikipedia.org/wiki/Mesh_networking
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wimax
http://www.openwijs.nl/
Veel succes met het vinden van een mooie oplossing!
Groeten, Joost Geraets – OpenNieuws.nl
w: http://www.OpenNieuws.nl/
27mhz …ja die zendbakkies…
Neem er in totaal 4…
Zet er twee in de dichtsbijzijnde gemeente waar je een internetverbinding kan en mag gebruiken…
En zet er twee op de school…
Aangezien 27 Mhz bakkies uni directioneel zijn…
Zal je ??n als RX en ??n als TX moeten gebruiken…
En aan de andere kant omgekeerd…natuurlijk op verschillende kanalen…
Je moet dan wel inkomend en uitgaand verkeer kunnen routeren…dus je hebt twee routers nodig…en iemand die weet hoe je de routering kan programmeren op de router…
De kosten komen dan neer op: electriciteit, de internetverbinding in het dichtsbijzijnde dorp / stad / gemeente…vier bakkies met pc aansluiting en twee routers…ik neem aan dat je de routerprogrammeur wel in het kader van een goed doel zover kan krijgen dat hij het om niet doet (gratis).
Groeten,
Ferdinand
Het grote obstakel hier is uiteindelijk de kostprijs van internettoegang en bandbreedte. En hoewel er ontwikkelingen zijn, blijven die kosten vast nog even aan de hoge kant. Je ontkomt er dus eigenlijk niet aan om te zoeken naar oplossingen met een hoge economy-of-scale. Iets nieuws opzetten (zeker met externe sponsoring) levert over het algemeen niet de duurzaamheid op die je nodig hebt, ook omdat -hoogstwaarschijnlijk, in ieder geval in ruraal Tanzania – de expertise ter plekke ontbreekt voor het nodige onderhoud en management. Als je daar geen duurzame oplossing voor kunt organiseren (dwz een oplossing die niet afhankelijk is van het trainen van ??n individu die op een gegeven moment naar elders vertrekt), zakken de nieuwe voorzieningen uiteindelijk toch terug tot een houtjes-touwtjes niveau waar bij gebrek aan een McGyver met voldoende inzicht en know-how niemand echt goed gebruik meer van kan maken. Dus in plaats van iets nieuws opzetten, waarom niet aansluiten bij bestaande grootschalige infrastructuren? In zuidelijk Afrika hebben trein/transport maatschappijen vaak netwerken met landelijke dekking. Ik stel me ook voor dat de infrastructuur van banken met veel lokale vestigingen technisch in ieder geval mogelijkheden biedt. In Tanzania is het elektriciteitsbedrijf mogelijk een goed begin (je hebt tenslotte toch ook electriciteit nodig): electriciteit wordt ‘verkocht’ in een prepaid model, LUKU=Pay-as-you-use, waarvoor in het hele land LUKU-verkooppunten zijn ingericht, zeg maar op wijk/village niveau (vermoed ik). Deze verkooppunten zijn verbonden met centrale servers, ergo: ze zitten op een netwerk. Zou dit onderliggende netwerk -eventueel met een investeringsplan voor de komende jaren- niet een goede basis bieden voor een internetvoorziening met landelijke dekking? Technieken als radio of Wimax kunnen aanvullend ingezet worden voor de laatste (kilo)meters, maar de basis is een netwerk dat onder beheer is van een grote organisatie met een direct operationeel belang om het netwerk in de lucht te houden. Zo’n oplossing is bruikbaar voor het onderwijs, maar ook, als je toch bezig bent, voor de lokale overheden, zorgsector, civil society, etc. Al die sectoren zijn immers bezig hetzelfde conncetivity probleem op te lossen. Het zou mooi zijn als daarbij niet in elke sector een eigen wiel wordt uitgevonden… Natuurlijk zijn er allerlei praktische problemen en obstakels, maar in essentie biedt deze benadering denk ik wel mogelijkheden.
Een voorbeeld van good practise vond ik in het blad ‘Vives’ van maart van dit jaar. Dit blad schrijft over ict-gebruik in het onderwijs. Hierin staat het artikel: E-learning in Afrika. Het gaat over het realiseren van breedband internet via de satelliet in Macha in Zambia. Informatie over dit project is te vinden op de volgende sites: http://drupal.vanstam.net/ en http://www.privaserve.org. Hier is in praktijk gebracht wat Sebastiaan aan het eind van zijn reactie aangeeft: samenwerking met de lokale overheid en de zorgsector.
“Internet voor Africa schreeuwt om een “McGyver” oplossing”
Als grote fan van Mcgycer roept deze titel bij mij een fundamentele vraag op..
“Waarom zouden we dit anders doen, aanpakken dan in Europa, het “zgn. beschaafde” westen?, de VS, Azie, de rest van de wereld?
Mijn (mcgyver politieke) oplossing:
Eerst de economische terroristen aanpakken op FED, USA, IMF, Verenigde Na(z)ties, G8 landen nivo!. Zij zorgen ervoor dat het Africaanse (en Zuid Amerikaanse) continent(en) bewust een onderontwikkeld gebied is en blijft! Dit doen ze om het te kunnen geodkoop te kunnen strippen van haar natuurlijke rijkdommen (de ware wortel van deze ellende)..
Stukje achtergrond info:
Wist u dat de Internet IP-Reeks van het gehele Afrikaanse Continent beheert word door de USA??? 😉 Vreemd…
Hollanders onder de lezer…
Het woord “Appart-heid” komt hier vandaan, vanuit ons koude kikkerlandje.. iets waar ik niet trots op ben 🙁
Wie weet een leuk nederlands initiatief om eens iets gratis terug te doen voor Africa, zonder er zelf beter van te worden?? Wie durft??
—————————————–
Terug naar de mijn technische oplossing:
In de steden, bevolkte gebieden
– Via de bestaande telefoonlijnen (ADSL)
– Uitbreiding van huidige telecom netwerk
– Aanleggen glasvezels waar (financieel mogelijk)
– Intercafes oprichten om intertoegang te vergroten
“Beetje afgelegen” gebieden:
– Zonne-energie projecten om gratis stroom op de wekken
– Sateliet verbindingen
Er hangen er al communicatie genoeg om de aarde!, maar ze moeten alleen toegankelijk gemaakt worden voor Africaanse continent door de grote telecom multinationals / Satphone companies.
Midden in de Jungle:
– Sateliet up,downlink verbindingen.
– Koperdraaden, glasvezels voor lokale infrastructuur
Waar halen we de computers vandaan?
– Laat westerse computerfabrikanten hun oude systemen verplicht weer innemen bij aanschaf van een nieuwe computer (het gebeurd ook al bij glas? en andere electronica “go recylkol”)
– Recycle zo’n computer systeem
– Transporteer het netejes naar Africa om als goed systeem in te zetten (en niet op te dumpen als giftig afval!)
– Totdat de welvaart stijgt en Africa zelf bakken met geld kan verdienen, zodat ze hun eigen pc’s kunen bouwen 🙂 of zelf betere westere equipment kunnen aanschaffen
Laten we in vredesnaam dit Afrikaanse continent puur, mooi en schoon houden en niet verk***** door een GSM, UMTS zendmasten park erin aan te liggen om er internet te brengen 🙂
Waarom niet het internetabonnement hier in Europa met een klein bedrag verhogen en dat geld beschikbaar stellen voor de satalietverbindingenen voor de Afrikanen?
@Peter:
Now you are talking!
Jij begrijpt het ten minste!
@Ronald Vermeij:
Je verhaal is leuk en vermakend maar klopt van geen kant!
Aan de ene kant wil je helpen, maar je ‘vergelijkt appels met peren’ (Tanzania met Nederland).
Als ik jou verhaal zo lees, ben jij ?berhaupt nog nooit in een Afrikaans land geweest, en heb je eigenlijk geen recht van spreken.
Aan de ene kant zeg je ‘Sateliet’, maar je wilt geen masten, je hebt het over ADSL, maar hoe denk jij dat over 10.000 km rotsen en onbegaanbaar land te trekken zonder dat mr. de Olifant hier niet over struikeld (en denk ook aan de 7 meter hoge Giraffe met z’n uitgestrekte nek) en dan heb ik het nog niet gehad over ‘Apartheid’ zich bevind onder de ‘zwarte bevolking zelf’ zonder dat daar maar ook ??n blanke aan te pas komt.
Aan je verhaal te lezen, heb jij echt geen idee hoe het in Tanzania er aan toe gaat, daarom moet je in zo’n geval maar gewoon beter niets zeggen, want alles wat je zegt, heeft daardoor des te minder waarde.
Wat denken jullie van het gebruik van het elektriciteitsnet? wellicht nog niet overal volledig aanwezig, maar als de koperdraden van het el. net gebruikt kunnen worden voor het transporteren van data, net als de ‘Home Plug’ dingetjes die hier al gemeengoed worden.. Ook regio-trafo’s kunnen overbrugd worden met de juiste apparatuur…