Opleiders die studenten de kans geven een certificaat te behalen, moeten de leerlingen uit meerdere leveranciers laten kiezen. Dat zeggen lezers naar aanleiding van Computables berichten over plannen van kenniscentrum Ecabo en Microsoft.
Ecabo wil het mogelijk maken dat studenten tijdens hun opleiding een Microsoft-certificaat behalen. Lezers van Computable.nl hebben zo hun bedenkingen over dat initiatief.
Opleiders moeten meer aandacht besteden aan praktisch ict-onderwijs, vinden Ecabo en Microsoft. Studenten die na hun afstuderen al over een Microsoft-certificaat beschikken, zijn volgens de partijen aantrekkelijker voor werkgevers.
Toch laten meerdere lezers weten dat zij het geen goed idee vinden dat scholen zich verbinden aan een leverancier. "Het is mooier wanneer er een breed aanbod is waaruit een ict-student kan kiezen", schrijft ‘JC' onder het artikel ‘Microsoft wil student certificaat laten behalen'. ‘Nick' sluit zich daarbij aan. Hoewel hij zich kan voorstellen dat studenten blij zijn met de mogelijkheid een certificaat te behalen, vindt ook hij het geen goed idee wanneer alleen een school alleen het Microsoft-certificaat aanbiedt. "Veel mensen zitten niet te wachten op een Microsoft-certificaat", aldus de lezer. "Geef de student de keuze, zou ik zeggen."
Fraude vermijden
Joep Swagemakers van Ecabo geeft echter aan dat het kenniscentrum zich niet alleen op Microsoft richt. "Er bestaat al een samenwerking met Cisco en er zijn gesprekken met andere partijen gaande", verduidelijkt hij onder een ander nieuwsbericht over hetzelfde onderwerp.
Reageerder Ted Kraan ‘keurt het volgen van Cisco-cursussen op een opleiding eigenlijk ook af'. "Zo krijgen studenten nooit te weten wat bijvoorbeeld Juniper doet", vreest hij. "Een breed pakket van verschillende concurrerende certificeringen waaruit studenten kunnen kiezen, zou wél acceptabel zijn. Mits ze de theoretische ongesponsorde stof ook geserveerd krijgen."
Een ander punt waarover getwijfeld wordt, is de waarde van het certificaat. Zo zeggen sommige lezers dat het al na twee jaar zijn waarde verloren heeft. Bovendien zouden de vragen en antwoorden van het examen gemakkelijk op internet te vinden zijn, waardoor werkgevers niet zeker weten of ze wel echt een specialist aannemen. ‘Scoren tijdens de examens betekent niet dat je de kennis ook daadwerkelijk bezit', luidt een reactie.
Ecabo's Joep Swagemakers blijkt op de hoogte van die kritiek. Hij laten weten dat het kenniscentrum met Microsoft gaat onderzoeken hoe de kwaliteit gewaarborgd kan worden en hoe fraude bij test kan worden vermeden.
Zelfs als de afgestudeerde starter de lesstof wél op zijn duimpje kent, hebben de lezers twijfels. Zo zou het gevaal van Microsoft-certificering zijn dat studenten zich alleen richten op de Microsoft-implementatie van onderdelen. ‘Patrick': "Een Unix- of mainframe-omgeving is bijvoorbeeld wezenlijk anders dan Microsoft."
Breed aanbod
Er zijn echter ook lezers die het plan van Ecabo en Microsoft helemaal niet zo gek vinden. ‘Alex' ziet het wel zitten. "De taak van het hbo is studenten klaar te stomen voor het bedrijfsleven", schrijft hij. "In het bedrijfsleven is het nu eenmaal zo dat er meer Word of Excel gebruikt wordt dan andere tekstverwerking- of spreadsheetprogramma's. Moet er dan toch gekozen worden, laat het dan voor het programma zijn dat het meest gebruikt wordt."
Ook Bernhard van der Feen is positief: "Als een student met een certificaat van wie dan ook substantieel meer kans heeft op de arbeidsmarkt en de kennis sluit aan op wat het bedrijfsleven vraagt en het past binnen het budget en het opleidingsplan, dan moet je het doen." Toch onderstreept ook Van der Feen het belang van een breed aanbod. "Juist een combinatie van certificaten maakt het behalen een stuk efficiënter, omdat veel kennis overlappend is", geeft hij aan. "De fundamentalisten van welk kamp dan ook moeten maar even samenwerken voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Dat is nu lang genoeg een probleem geweest."
Het “Nederlandse (mammoet-wet) opleidings systeem” zou van mij eens fundamenteel op de helling mogen.
“Leren en doen”(tm) 🙂
Het nieuwe concept door direct te VOELEN wat je geleerd hebt. Dit maakt gebruik van het natuurlijk aangeboren vermogen van de menselijke geest om te leren door ERVAREN i.p.v. alleen maar domme droge feiten in je hoofd moeten stampen voor een waardeloos papiertje
“Hands-on-keyboard” ™
is de beste methode om te leren, en vooral veel veel fouten maken. Beetje theorie als basis en gaan met die vingers.. ga fouten maken, zie wat er gebeurd, ga wat doen en groei on-the-job en leer van je ervaringen.
Gecombineerd / gevoed door praktijk docenten die zelf het vak al in de vingers (en niet alleen in het hoofd) hebben! Zeker weten dat vele opleidings trajecten meer effectiviteit en geslaagde studenten zullen opleveren.
Bijkomende ROI..voor opleiders.
Leren word weer leuk omdat je meteen de lesstof integreert tijdens je opleiding en je fouten mag maken. Dit prikkelt de ontdekkingszin van een leerling.
Tip voor Ecabo:
Waarom jezelf weer beperken tot het “standaard default” windows platform???. Waarom de beginnende ict student vanaf de basis al weer hersenspoelen dat er niets anders is buiten “Windows” (ramen, zichtbeperking op je eigenlijk hardware)
“Smash your minds Windows today” en laat de student zelf eens aan het woord.. Deze jonge mensen zijn niet achterlijk en weten hun weg al beter op internet dan menig docent voor de klas!
Wat is er mis met bijvoorbeeld:
– ASML certified chip designer
– QNX realtime programmer?
– Nvidia driver programmer
– AMD system assembler programmer
– Intel Embedded hardware developer??
– RedHat Certified Technician?
– Sun certified Java Developer/Administrator?
– Oracle database designer?
– FBI certified hacker /security expert
– Cisco Certifed network engineer?
De microsoft (marketing machine) wil graag doen geloven dat hun software de ict wereld domineert, maar helaas.. de realiteit wijst anders uit. Er bestaat een nog veel mooiere (buiten the desktop and the office) ict wereld van embedded en scientific computeren.
– Draait CERN’s ATLAS op windows?
– Draait het SARA op windows?
– Vliegt de Airbus A380 op windows?
– Vaart een marine fregat op windows?
– Word een kerncentrale bestuurd door windows
– Loop een Juniper router gestuurd oor windows
– Word een MRI scanner aangestuurd door windows??
– Word de treinenloop regeld door windows?
Nope, want voor alle bovenstaande serieuze computertoepassingen is dit operating system eenvoudig weg niet geschikt..
Wake up opleidings instituten.
Open je eigen windows, kijk verder dan je eigen desktop en ontdek de rest van het ict landschap en jullie nieuwe business opportunities
Waarde van certificaat?
Een certificaat is slechts een momentopname Wat echt telt is – in mijn ogen – de hands-on-ervaring van de vrouw/man die het certificaat behaald heeft.
Breed Aanbod:
“Moet er dan toch gekozen worden,laat het dan het programma zijn dat het meeste gebruikt word”
Wrong! Hierdoor komt er nooit een verandering in het ictlandschap.. Waarom niet een breeeeder pallet aan opleidingen laten zijn dan alleen het microsoft hoekje van het ictlandschap? Er is nog zoveel meer en moois te beleven voor aankomende icters (v/m)
Wat die ict-fundamentalisten betreft..
die kom ik nog veel te weinig. Welke opleider laat je nog echt een kijkje under the hood van een processor, moederboard, pc, server, hardware zien, waar je echt kunt leren hoe iets werkt??? hands-on experize, hacking @ the console?? Er bestaat nog een hele mooie wereld onder windows
“So..What do you want to learn today
outside your current window(s)?”