De nieuwste versie van Linux bevat een nieuw bestandssysteem voor snellere toegang tot ingebed flashgeheugen. Dat is nodig omdat allerlei industriële producten die gebruik maken van ingebed Linux – zoals bijvoorbeeld sensorsystemen – steeds meer geheugen vereisen.
Versie 2.6.27 van Linux bevat een nieuw bestandssysteem voor de toegang tot ingebed flashgeheugen. Dit ‘UBIFS' is niet bedoeld voor de toegang tot bijvoorbeeld usb-sticks, maar voor industriële producten met ingebed Linux als besturingssysteem. Daarbij kan het om allerlei maatwerkproducten gaan: van een bedieningspaneel voor een moderne koffiemachine, tot sensorsystemen of een LED-verlichtingssysteem voor een privévliegtuig.
Rechtstreekse toegang
Flash heeft een aantal voordelen ten opzichte van magnetisch geheugen zoals harde schijven: het is kleiner, heeft geen bewegende onderdelen en verbruikt minder stroom. Flashgeheugens bieden een steeds grotere capaciteit – ook in industriële producten. Daardoor is een nieuw bestandssysteem inmiddels hard nodig.
‘UBIFS' communiceert – net als voorganger JFFS2 – rechtstreeks met ingebed flashgeheugen. Een regulier besturingssysteem voor pc's doet dat niet. Daar laat een ‘flash translation layer' (FTL) usb-sticks, SD-kaarten (Secure Digital) en ssd's (solid state drives) er voor het besturingssysteem uitzien als een regulier magnetisch, roterend opslagmedium. Een harde schijf dus. Dit zorgt voor een zwaardere belasting van het flashgeheugen. De levensduur daarvan wordt beperkt door een bovengrens aan het aantal lees- en schrijfacties.
UBIFS gebruikt een softwarelaag (UBI, unsorted block images), die via een vertaaltabel met Memory Technology Devices (MTD) praat. UBI werd toegevoegd in een eerdere Linux-versie (2.6.22).
Dit is (de zoveelste) Janus-kop / Trojan qua ontwikkeling op ict gebied.
The Downside:
Dit geeft de mogelijkheid voor virus-coders, hackers, malware advertizers.. om (1) je operating system te hacken en vervolgens (2) je eigen BIOS te flashen en zo
(3) DE CONTROLE over je hardware van je af te pakken
(4) BIOS rootkits te implementeren in je moederboard.
The Upside:
– Een betere samenwerking mogelijk tussen operating system en hardware
– Leuke nice market voor
-> bios-rootkit & virusscanners
-> UBIFS security bla bla bla pakketten
“Security begint op de tekentafel.. by design”
“Do not say i did not warn you ;-)”