Vijftig miljard euro voor het stimuleren van innovatie. De Europese Commissie besteedt dit bedrag in zeven jaar aan onderzoek en technologische ontwikkeling in het zogenoemde Zevende Kaderprogramma (KP7). Europese landen werken hierin gezamenlijk aan projecten op allerlei terreinen. Nederland doet het goed op het gebied van ict.
De Nederlandse textielmultinational TenCate maakt deel uit van het project Leapfrog (Leadership for European Apparel Production From Re-search along Original Guidelines). Het project, waaraan 34 partijen uit elf landen deelnemen, richt zich op de ontwikkeling van gerobotiseerde confectielijnen voor kleding, waarmee Europa zijn textielindustrie weer wil laten concurreren met die van Azië. Kleding uit naaiateliers in China is in eerste instantie goedkoop, maar uiteindelijk duur vanwege transport en de vernietiging van onverkoopbare producten.
Deze nadelen verdwijnen met de gerobotiseerde confectielijnen. In de winkel stap je in een scanner die je exacte maten opneemt. Op een computer stel je je kledingstuk samen en na het plaatsen van de bestelling gaat de robot in de fabriek aan de slag.
De kern van ‘Leapfrog' is de ontwikkeling van hard- en software voor de robot zelf, de bestelling en modellering. TenCate draagt hierin bij door technologie te ontwikkelen die het mogelijk moet maken interliners (tussenlagen) voor kleding te maken met behulp van digitale printtechnologie.
Meedoen aan het project is voor TenCate een strategische keuze, vertelt Kasper Nossent, projectcoördinator bij het bedrijf. "TenCate wil zijn concurrentiepositie verstevigen door bij te dragen aan een ontwikkeling die pas over vijf tot tien jaar op de markt komt. We richten ons echt op de toekomst." Het bedrijf is verder initiatiefnemer en coördinator van het project ‘Digitex', waarbij oplossingen voor het verven en coaten van textiel worden ontwikkeld op basis van inkjettechnologie.
Uitstraling
Elk jaar doet de Europese Commissie oproepen om voor bepaalde economische en maatschappelijke vraagstukken oplossingen aan te dragen. Nederland stimuleert bedrijven mee te doen aan Europese innovatieprojecten en hiervoor onderzoeksvoorstellen in te dienen. EG Liaison (onderdeel van SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken), is hiervoor het nationale contactpunt. Het geeft bedrijven en onderzoeksinstellingen advies en helpt bij het vinden van partners en projecten in Europa en daarbuiten.
Voordeel voor Nederlandse bedrijven is de omvang van KP7-projecten. Omdat het grote projecten zijn, is het mogelijk op grote schaal onderzoek te doen. Verder ontstaan er door de projecten bindingen tussen kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Niet alleen grote bedrijven kunnen meedoen, KP7 is er eveneens voor mkb'ers.
Robotica
Ict behoort tot de onderzoeksvelden waarvoor Nederlandse organisaties de meeste financiering krijgen. Om de concurrentiekracht van de Europese industrie te versterken, is er binnen het onderzoeksgebied ict veel aandacht voor netwerken, intelligente systemen, robotica, en componenten en systemen. Andere programma's op dit terrein moeten antwoord geven op sociaal-economische uitdagingen waar de EU voor staat. Voorbeelden zijn digitale bibliotheken, e-learning en e-zorg, maar ook oplossingen voor vraagstukken op het gebied van transport, energiegebruik en milieu.
Volgens Nossent van TenCate is deelname aan KP7, dat loopt tot 2013, zeker zinnig. "Het denken in geografische clusters is ouderwets. Overal ter wereld is ontwikkeling en kennis. Met een Europees onderzoeksproject kun je veel aan je bedrijf toevoegen. Ik raad het doen van gezamenlijk onderzoek echt aan."
Prestaties Nederlandse deelnemers
4915 Nederlandse partijen deden een projectvoorstel. Daarvan doen1061 organisaties uiteindelijk mee aan projecten. Hiermee staat Nederland in absolute aantallen op de zesde plaats in Europa na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.
Van de Nederlandse deelnemers is ruim 60 procent afkomstig van universiteiten en onderzoeksinstellingen. Vanuit het midden- en kleinbedrijf doen 255 ondernemers mee aan KP7-projecten, zo'n 24 procent van de Nederlandse populatie.
Meer informatie over KP7 op www.egl.nl. Meer informatie over Leapfrog: www.leapfrog-eu.org.