Het mag duidelijk zijn dat onze economie op een recessie afstevent. Wat zal het effect zijn op de bi-consultancy?
In 1998 en in 2002 draaide de Nederlandse economie een stuk minder en bedrijven waren ineens minder bereid om in ict te investeren. Als gevolg waren er veel ‘bankzitters' bij ict-dienstverleners, met ontslaggolven als gevolg.
Nou, een recessie is in aantocht, dus maak je borst maar weer nat. Met name de erp-sector is in de afgelopen jaren gevoelig gebleken voor het economische klimaat. Erp-implementaties zijn meestal grootschalige investeringen en soms niet zonder businessrisico. Geen wonder dat bedrijven daarvoor in mindere tijden terugschrikken.
Maar hoe zit het met investeringen in business intelligence? Komen alle bi-consultants in slechte tijden op de bank terecht? De recente geschiedenis laat zien dat dit wel meevalt. Goede bi helpt een bedrijf om beter inzicht te hebben in de eigen performance en mogelijkheden en daar kun je niet goed zonder.
Naar mijn verwachting zal het soort bi-werk in de komende tijd wel veranderen. Beheer en onderhoud van bestaande oplossingen zullen nog werk blijven opleveren, dus het is zaak om je klant loyaal te bedienen. Minder geld voor grootschalige nieuwbouw, meer aandacht voor verbetering van bestaande oplossingen. Juist in deze tijden zijn ‘slimme' toepassingen met veel toegevoegde waarde voor de business interessant en is er minder ruimte voor investeringen in architectuur. Meer aandacht voor analyse en de front-end, dus.
Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken!
Vriendelijke groet, Robert.
De vraag naar informatie is er altijd, in goede en slechte tijden. Het is een opmerkelijke periode die we doormaken, maar of we ons in BI land nu gelijk zorgen moeten maken?! Als je als BI consultant toevallig bij een bank aan een project werkt, bestaat er mogelijk het gevaar dat je op de bank eindigt. Mijn advies, zorg dat je meer dan 1 trucje kent en zorg ervoor dat je meer kan dan over BI meepraten. Generalisten met een aantal specialisme zijn zelden bankzitter.
Meer aandacht voor verbetering van bestaande oplossingen, mijn idee! Te vaak wordt maar weer gegrepen naar nieuwe techniek. Goed doorpakken op wat je al hebt staan, kan mooie resultaten opleveren tegen relatief lage kosten.
Mocht je als BI consultant op de bank komen, dan heb je mooi de tijd om eens na te denken over bijvoorbeeld:
* of we nu echt aan de Data Vaults moeten?
* wat een SOA voor BI betekent?
Met antwoorden op deze vragen, ben je voorlopig weer helemaal up-to-date en hoogstwaarschijnlijk snel bankzitter af!
Sjoerd Hobo
De BI bestedingen zijn de afgelopen jaren elke keer met zo’n 7% tot 10% gegroeid. Dit zowel in goede als in slechte tijden. Er is geen reden om aan te nemen dat dit keer heel anders zal zijn. Zowel bij goed als slecht weer is goede koersinformatie broodnodig. Wel vrees ik dat de grote initiatieven voorlopig even in de kast blijven. Dat betekent dat BI met name ingezet zal worden om de bestaande dingen beter te doen (operatie) dan dingen anders te doen (strategie).
Sinds de vorige recessie is (een bepaald type) BI kennis meer commodity geworden: er zijn meer consultants, veel free-lancers en kleine gespecialiseerde spelers. Net als in de vorige recessie zal er ongetwijfeld naar grote spelers en raamcontracten gekeken worden voor beheer, onderhoud en ontwikkeling. Striktere contracten en prijsdruk als gevolg en dat zal sommige kleinere spelers wel eens hard kunnen raken.
Ik zou me in deze situatie vooral bezig houden met de vraag: wat kan ik NU voor mijn business partner betekenen? Waar ligt hij nu wakker van en hoe kan ik met business intelligence helpen? Als je daar de goede antwoorden op hebt (ook als kleine speler), dan hoef je je geen zorgen te maken…
Een goeie BI’er heeft een goed personal dashboard, ik zie wel allerlei early warnings opkomen: inkomen versus hypotheekratio staat op 7 ipv een gezonde 3, schuld-spaarratio is het dubbele van de VS in dit land. Dat voorspelt dat er hoe dan ook ellende komt, het is het lemminggeloof, dat een huis een goede belegging is (moet je wel naar de inkomen/hypotheekratio kijken net zoals de koers/winst ratio bij beleggingen een indicator is) . Acht jaartjes frisse lucht happen in japan(economisch gesaneerd), canada(0% staatsschuld + sterkste banken ter wereld) of rusland (alles voorhanden, kan desnoods als solitaire economie verder) is de beste next-action event voor de flexibelen onder de kenniswerkers.
“Juist in deze tijden zijn ‘slimme’ toepassingen met veel toegevoegde waarde voor de business interessant en is er minder ruimte voor investeringen in architectuur.”
Ja, oke maar Architectuur zal in de gehele lifecycle van een BI product/programma aandacht moeten hebben. Doe je dat namelijk niet, dan kost het alleen maar geld in de productionele fase! Doorpakken op wat je hebt, hangt sterk af van de investering die is gedaan in architectuur en die je bereid bent om er in te maken.
In slechtere economische omstandigheden ligt de vervangingsmarkt altijd bij de vragers en niet bij de aanbieders. Hieruit volgt vanzelf dat een bedrijf meer moeite moet doen om zijn producten of services te slijten aan een beperktere groep klanten. Het spreekt vanzelf dat de marges hierdoor onder druk komen. De besturing van het bedrijf moet dus veel intelligenter om nog steeds rendabel te zijn. Meten is weten. Ja BI is anticyclisch in een vervangingsmarkt. Maar ziet het management van een bedrijf BI wel als opportunity in barre tijden of eerder als kostenpost?
In een nieuwe markt gelden hele andere wetten. Er zijn vaak maar een beperkt aantal aanbieders van het nieuwe product of de nieuwe service. Conjunctuur heeft hier veel minder grip op een nog niet volwassen markt. Voor nieuwe producten en services moet je echter wel creatief zijn. Helaas zie ik nog heel weinig Intelligence systemen die de creativiteit ondersteunen.
Wellicht is “Creative Intelligence” een groeimarkt voor BI?
In deze tijd merk ik dat er wat secuurder gekeken wordt of een project echt gestart moet worden. Dit vind ik niet slecht. Als je als project goed kunt aantonen wat je meerwaarde is, zal dit geen probleem opleveren. Zo af en toe moet je even goed kijken waar je je geld aan uitgeeft. Dit geld voor sommige zowel priv? als ook bij bedrijven.
Beste Robert,
Juist in minder goede economische tijden zal er de behoefte zijn aan goed en tijdig inzicht in het presteren van organisatie onderdelen. Dus: sterkere focus op operational BI.
Daarnaast zie ik de behoefte om programmatuur/tools te implementeren die beheerinspanningen minder arbeidsintensief maken als middel om kostenreductie te realiseren, maar ook om te kunnen voldoen aan de eisen sneller bedrijfsresultaten op te leveren. Dit als gevolg van fusies en overnames door de kredietcrisis. Daarnaast zullen bedrijven hun arbeidskosten willen reduceren door dure externe BI specialisten in vaste dienst aan te nemen. Internen zijn immers vaak goedkoper dan externen.
Mogelijk ontstaat hierdoor wel een trend van centralisatie van BI activiteiten om de daarbij horende voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen staan ook genoemd in mijn masterthesis
Succesfactoren en randvoorwaarden voor organisatiebrede implementatie van BI in grote, gegevensintensieve organisaties.
Daarnaast komt er nu mogelijk meer tijd vrij om noodzakelijke updates van bijvoorbeeld een DBMS door te voeren (bijvoorbeeld van Oracle 8 naar 10, omdat de ondersteuning daarvan eindigt)of om noodzakelijke reorganisatie in datamodellen door te voeren om performance winst te realiseren.
Het is de uitdaging voor BI consultants hun klanten bewust te maken van de mogelijkheden die de BI techniek hierin biedt, waardoor het inzetten van BI technologie kan bijdragen tot gewenste kosten reduceren.
Met vriendelijke groet,
Ren? van Wolferen
Zelfstandig business architect/management consultant
Juist in tijden van recessie zal BI een belangrijke rol vervullen. Organisaties worden gedwongen om nog meer naar ‘buiten’ te kijken, naar de situatie waarin hun businesspartners/klanten zich bevinden. Zijn deze klanten in een conjunctuurgevoelige markt actief of juist niet, verzamelen we informatie over deze markten om zo nog beter in te spelen op de behoeften van onze klanten. Het zijn allemaal opportunities die in deze zware tijden ontstaan.
Maar natuurlijk zullen er zat bedrijven zijn die een dalende omzetforecast compenseren met het bruut snijden in de kosten, dus ook ICT projecten/BI projecten zullen aan de beurt komen.
De afgelopen jaren heeft de BI markt inderdaad aangetoond anticyclisch te zijn. Juist nu in dit onzekere economische klimaat dienen juiste beslissingen genomen te worden om aan de strategische doelen van de organisatie te kunnen blijven voldoen. Investeren in een kwalitatief BI platform blijft dus cruciaal.
Daarnaast zie ik op twee additionele terreinen groei. Zo dwingt Governance, Risk en Compliancy (GRC) vraagstukken tot meer betrokkenheid van BI- en data kwaliteit experts. GRC is in veel bedrijven intussen prominent agendapunt van de board. Als tweede verwacht ik kostenreductie programma?s van bestaande BI omgevingen. Investeringen voor rationalisatie van BI omgevingen neemt toe. Mede gestimuleerd tot de recente acquisitie golf van BI vendors door IBM, Oracle en SAP.
Emile Kramers
Partner en lead Business Intelligence
Accenture